27.12.2011 г.

Инвестиране в земеделска земя чрез АДСИЦ и ETF



За повечето инвеститори фондовете, които влагат средства в земеделски суровини и фермерство, са добър начин за ограничена експозиция, а са и достатъчно ликвидни, за да бъдат продадени лесно. Те не правят директна взаимовръзка с цените на земята, а са склонни да следват цените на обработваемата земя.
Тези борсово търгувани фондове могат да ви помогнат да инвестирате целенасочено в земеделие и свързаните с него индустрии при относително малки инвестиции. Фондовете не инвестират директно в обработваема земя, а предлагат начин за влагане на средства в диверсифицирани портфейли.
Сред тях са Market Vectors Agribusiness ETF, който инвестира в група компании, извличащи най-малко 50% от печалбите си от замеделие, PowerShares DB Agriculture ETF, инвестиращ в индекс, който отразява движението на цените на земеделските суровини, включително при фючърсите, и Global X Farming ETF, който следва цената и доходността на селскостопански индекс, базиран на представянето на обширен списък от световни компании от фермерския сектор и на селскостопански продукти.

Винаги има сериозни причини да бъдете внимателни със секторно ориентираните борсово търгувани фондове. Те са изложени на рисковете от динамиката на акциите, лихвените проценти, цените на суровините, държавните рискове, а напоследък и от климатичните промени.
Ако лихвените проценти се повишат, цените на суровините могат да тръгнат в обратната посока. Цената на земята може лесно да се срине без предупреждение и понякога поради причини, свързани повече с финансите и наличието на средства в брой, отколкото с цените на добивите от нея.
Трябва да сте наясно, че колкото повечето инвеститори влагат в земеделие, толкова по-голяма е вероятността да се образува ценови балон.


Няма коментари: