26.12.2011 г.

Пътят към богатството


Понякого пътят към богатството е по-лесен, отколкото много хора си представят. Не говорим за случаите на неочакван късмет или придобиване на богатство чрез криминална дейност. По долу ще представим разсъжденията на екипа на Д.Кейси – един от най успешните и авторитетни експерти в областта на инвестициите по време на криза. 
Може ли 35 (тридесет и пет) долара да се превърнат в 100000 (сто хиляди) долара за период от около 35 години само с минимални усилия? Може, поне на теория, ако се спазват няколко прости правила и се избере точно момента за действие.

Първа стъпка: Бъди сигурен, че тренда е с тебе –“The trend is your friend”
Световната икономика и инвестиционните пазари са изключително сложни, но ако инвеститорите анализират „голямата” картина на фундаменталните тенденции от консервативни позиции, има моменти, когато може да се определят зараждащи се общи тенденции в развитието на пазара, за които има големи шансове да останат в сила през относително дълъг период напред. Долната графика, компилирана от един от членовете на екипа – Б.Конрад показва, че правилното определяне на направлението на мега-тенденциите на пазара може да бъде изключително печелившо. 
gold 

Ако хипотетичен инвеститор е вложил 35 щат. долара през 1970 година в злато (цената на една унция), през 1980 година той е разполагал с 674 долара, каквато е била цената на една унция злато. 
Прехвърляйки инвестицията си в индекса на японския пазар и оставайки на пазара през следващите десет години, в началото на 1990 г. той би разполагал вече с 3,705 долара.
Ако следващата му инвестиция е била в индекса на американските високотехнологични компании NASDAQ, до края на века той би разполагал с 41,844 долара. Тези пари, инвестирани в края на 2000 година в злато са се превърнали сега в около 100,000 щатски долара!
Шансовете са микроскопични, но все пак съществува вероятността някой да е направил точно такава или най малкото подобна инвестиция и да е спечелил големи пари. Поуката от този пример е, че улавянето на главна дългосрочна тенденция отрано може да донесе големи печалби.

Втора стъпка: Уверете се, че сте прави и вървете напред
Тази стъпка е важен елемент от стратегията за забогатяване, защото дори ако се определи главна тенденция, която е печеливша, инвеститора няма да има полза, ако не предприеме съответните действия за да заеме печеливша позиция. 
Каква е мегатенденцията сега? Отговорът на този въпрос струва буквално милион долара. Като цяло той е прост и ние отдавна сме определили, че от 2000 година насам мегатенденцията е към нещата, които могат да се пипнат – ресурсите. Оттогава многократно се повиши цената на базовите метали – мед, олово, цинк и др., нефта , в последно време зърното, а също така златото и среброто. Авторът не е експерт в областта на базовите метали, но повишението на цените им беше значително и по наше мнение големите пари от медта, цинка и оловото вече са направени.
Ние ще се спрем на златото, което от края на 2000 година е в повишаващ се пазар „на биковете”. Долната графика потвърждава нашата увереност, че много пари ще бъдат направени тепърва при следващите етапи на пазара „на биковете” при златото.
gold 
Както е видно от графиката, най късият възходящ пазар при златото през последните 137 години, е продължил 10 години. Дори според тази мярка, ние едва преминаваме през първата половина на сегашния пазар „на биковете”. Съществуват, обаче, основания да се смята, че сегашният пазар ще бъде сред най продължителните... и най силните.
Налице са редица причини мегатренда на цената на златото да изненада мнозина. Част от тези причини са вече дискутирани в други наши публикации, затова няма да ги повтаряме, а ще се спрем само на основната.
Основната причина за повишаване на цената на златото е инвеститорския интерес. Когато инвеститорите чуствуват, че златото ще запази стойността си по добре , отколкото другите форми на пари те започват да акумулират злато и то повишава цената си.
В момента световната финансова система се базира на щатския долар, който е де факто резервна валута на практически всяка централна банка. Фактът, че валутата на една държава, която няма официално златно (или друго) покритие е основен резерв, на който се базират валутите на всички страни е без прецедент в световната история.
Причина за този прецедент е резултата от Втората световна война, след края на която САЩ са буквално „последния оцелял”- страната е без никакви разрушения и с действуваща икономика и индустрия. През 1944 г., делегати от 44 опустошени от войната страни се събират в Бретон уудс, Ню Хемпшир, САЩ и след определен натиск от страна на домакините, се съгласяват да приемат щатският долар да играе ролята на валутата за извършване на световния търговски обмен. Решението долара да стане световна резервна валута е било прието относително лесно, защото като част от споразумението САЩ се задължават доларите да могат да бъдат свободно обменяни за злато. Това продължава до 1971 г., когато тогавашният президент Никсън едностранно прекратява конвертируемостта на долара в злато и „затваря златното гише”. 
След това започва безпрецедентно „създаване” на долари, което е показано на следващата графика. 
gold 
Последствията от създаването на това цунами от долари без покритие са много, но най директното е инфлацията. За разлика от общоприетото разбиране, инфлацията не е повишаване на цените на стоките и услугите, точно обратното – намаляване на покупателната способност (стойността) на парите, вследствие на увеличаване на количеството им. Повишаването на цените на стоките е следствие на факта, че толкова много пари „преследват” ограничено количество стоки.
В световен мащаб инфлацията намери израз в балоните на акциите на високотехнологичните компании, на недвижимите имоти, а след това и в цените на борсовите стоки – базовите метали, нефта и др. През последните месеци в най слабите в икономическо отношение страни, такова като България, започна повишаването на всички цени. Когато Китай, следвайки примера на Япония, спре да продава евтини стоки на САЩ, ще последва ръст на цените и в Америка.
За съжаление отговора на централните банкери и политиците при всяка финансова криза, както е при текущата криза на рисковите жилищни кредити, е създаване на още пари и декларации за готовност да се предостави неограничен кредит на банките.
Наближава обаче времето, когато крехката къща от карти на световните финанси ще се срути. Централните банкери, които в никакъв случай не са глупави хора, се опитват да направят процеса на падане на долара продължителен и постепенен, но шансовете им не са големи. Монетарната криза, която ще последва, ще елиминира американския долар като конкурент на златото, което е единствения актив, издържал проверката на хилядолетия, в качеството си на пари.

Трета стъпка: Бъди смел, когато другите се опасяват, опасявай се, когато другите са смели. 

gold 
Историята е добър учител за тези, които желаят да се поучат от опита на другите. Вторият етап на всеки повишаващ се пазар се нарича “Wall of Worry”, което приблизително се превежда като „стена от безпокойство”. По времето на този етап могат да се наблюдават продължителни периоди на застой или даже спадане на цената.
На горната графика е показана динамиката на цената на златото през последния пазар на „биковете” завършил през 1980 г.. Както се вижда от графиката, в средата на мегатренда на ръст на цената на златото има почти двугодишен период (януари 1975- януари 1977 г.) на спад. Такива периоди на консолидация на пазара се използуват от най опитните инвеститори за нови покупки.

Четвърта стъпка: Купи навреме, седи здраво.
Както вече казахме, позиции на пазара могат да се заемат както в началото на мегатренда, така и в периодите на консолидация на пазара, когато цената на златото е в застой или е депресирана. Когато инвестицията вече е направена, е изключително важно човек да не се подава на паника. На „Уол стрийт” е популярна поговорката: „Биковете” правят пари, „мечките” правят пари, а „свинете” (страхливите, колебаещите се) – ги колят.
На фона на финансовата криза, която заплашва да обхване целия свят, инвестицията в злато осигурява изключително важна диверсификация на активите на инвеститорите. Във времена на криза златото блести особено силно. Мегатенденцията на ръст на цената на златото според екипа на Д.Кейси и по наше мнение ще продължи поне още 5 години, а може би и повече, но времето за успешно инвестиране в злато изтича. 

Източник: Истински пари

Няма коментари: