18.12.2011 г.

Правила за разпределене на европейските субсидии в земеделието след 2014г.


От 2014 г. моделът за подпомагане на земеделските производители в България ще претърпи коренна промяна. Действащите сега плащания за единица площ ще бъдат заменени от работещата в 15-те страни от стара Европа система на т.нар. права на подпомагане. Едно право се равнява на финансовата подкрепа, която земеделският производител получава за хектар (10 дка) обработваема площ.
За разлика от сегашните директни плащания, които са неделими от земята, правата за подпомагане ще могат да се прехвърлят – продават или отдават под наем отделно от нея. В България те първоначално ще бъдат получени само от регистрираните към момента (2011 г.) земеделски производители. Кой от тях какви права ще придобие обаче ще зависи от количеството земя, което заяви през референтната 2014 г. Така, ако заяви 1000 хектара (10 000 декара), ще получи за тях 1000 права за субсидия. Ако обаче през следващата година изтекат арендните договори за 200 хектара, той ще получи субсидия само за 800 хектара, а за останалите 200 права ще трябва да поднови договорите или да продаде/даде под наем правата на някой, който притежава земя без права за субсидия към нея.
В този случай връзка между субсидия и земя пак има, но непряка. Например всяко право ще може да бъде активирано само при налична срещу него земя за обработка. Всички придобити права ще трябва да бъдат декларирани и вписани в регистър, но още не е ясен моделът, по който ще се търгуват. Ако даден стопанин две години не активира право на субсидия, той ще го губи. В такъв случай то ще влиза в националния резерв, който ще бъде създаден с до 3% от директните плащания за страната през 2014 г. С тези средства ще се подпомагат млади фермери, както и работещите в неблагоприятни райони.
От 2014 г. ще бъде въведен и лимит на субсидията, която едно стопанство може да получи. Горната граница е 300 000 евро, като от тях се приспадат разходите за заплати и осигуровки. Над 150 000 евро обаче плащанията на хектар също ще намаляват – за горницата до 200 000 евро – с 20%, до 250 000 евро – с 40%, а от тази граница до 300 000 евро – със 70%. Мярката ще засегне най-големите стопанства, които ще получат права за цялата обработвана от тях земя, но те ще са на по-ниска единична стойност. Ако земята и съпътстващите я права обаче бъдат продадени на производител, който е под ограниченията, той ще получава за тези хектари пълния размер на субсидията. Целта е по-силна подкрепа за малките и средните производители, които са по-слабо конкурентни от големите стопани.

Източник: capital.bg

Няма коментари: