5.11.2007 г.

Избягвайте "стадното" инвестиране


Ако искате да правите пари чрез инвестиции, едно от най-важните правила е да избягвате следването на тълпата, когато числата не подкрепят въодушевлението й.
Знак, че "стадото" е надвило над инвеститорите е когато хората прокламират че старите, тествани инвестиционни модели не се прилагат вече и използват общи приказки да опишат какво се случва на пазара, вместо да разчитат на твърдите числа.Прекомерен интерес в понякога рискови инвестиции в резултат на несигурност, че може да се изпусне гореща акция или фонд, е един от ключовите елементи в инвестиционните балони, според проучване на Питър ДеМарзо, Илан Кремер и Рон Кениъл, преподаватели в щатски университети.Ако сте се чудили защо хората продължават да инвестират, когато стане очевидно, че акция или фонд е рисков и се формира балон, проучването открива, че хората не толкова вярват, че купуват добра инвестиция, а просто се страхуват, че другите ще направят пари, а те не. 
Според това изследване доста хора се страхуват да останат извън възможната награда много повече, отколкото от истинските рискове.Традиционното икономическо предположение е, че инвеститорската цел е да се максимизира богатството. Но проучването открива, че това е твърде голямо опростяване на това, което се случва в реалния свят. Когато става въпрос за реалните инвестиционни решения, които човек взема, рационалното мислене остава на заден план, а на първо място е общоприетото мнение.Стадното инвестиране особено се забелязва около високо технологични инвестиции, за които хората мислят, че ще революционизират пазара. В тези области има голям потенциал за печалби, но и висок риск.Стадният ефект помага да се обясни как балоните се образуват, когато стандартни икономически модели казват, че не би трябвало да ги има. Когато инвеститорите започнат масово да купуват дадена акция, цената се изстрелва. В този случай, рационалните инвеститори би трябвало да останат настрана от надценената акция, но не е така. Дори когато е очевадно, че цената е твърде висока за фундамента, страхът от изпускането на влака кара хората да вливат пари докато балонът се спука.За тези, които искат да избегнат стадното инвестиране, тук са изведени пет прости стъпки:1. Разберете защо се случва. С осъзнаването, че стадното инвестиране се среща, не защото всички освен вас знаят някаква тайна, а поради страховете на другите, вие сте в много по-добра позиция да устоите на изкушението на тълпата.2. Игнорирайте тълпата. Това е много по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но когато всички започнат да казват едно и също нещо, което е в противовес с инвестиционните фундаменти, е време да се доверите на собствените си инстинкти и да игнорирате тълпата. Когато чуете някой да казва колко добра е дадена акция, без на практика да казва защо, знайте, че е време да се обърнете в другата посока.3. Отдръпнете се, и погледнете на нещата рационално. Ако всеки напира да влезе в дадена позиция, това е добър знак, че не е във ваш финансов интерес да се присъедините към тълпата.4. Станете водач на стадото. Много по-добре е да сте начело на тълпата, отколкото в основната група отзад. Ако инвестирате като лидер на група, нещо като първи приемници на нова технология, имате много по-голям шанс да спечелите от инвестицията си, от тези отзад.5. Внимавайте за стаден ефект в бизнеса. Докато оценявате инвестиция за портфейла си, внимавайте за компании, които показват същите признаци.И в заключение, разбирайки защо стадното инвестиране настъпва и избягването му чрез използването на дългосрочен план, вие ще сте в много по-добра позиция при появата на балони.
Източник: profit.bg