Мини академия за начинаещия инвеститор

          Защо да инвестираме?
По принцип пари се правят по три начина:
1. Вие работите за пари /като работник или служител/
2. Хората работят за вас / вие сте бизнесмен /
3. Парите ви работят за вас / вие сте инвеститор /
 Най-хубавото е, че инвеститор може да бъде всеки, независимо дали е работник, служител или бизнесмен. Не само че може, а според мен е задължително да го прави всеки. Само умелото управление на парите чрез инвестирането им в различни инвестиционни активи е начина да се постигне ФИНАНСОВА СВОБОДА. Тя пък е мерило за БОГАТСТВОТО.
Как да измерим богатството?
Според мен то не бива да се мери в пари. Удачно е богатството да се измерва с количество дни, които може да преживеете без да ви се налага да работите и без да снижавате обичайния си стандарт на живот. Например, ако цялото ви богатство е 5000 лева, а месечните ви разходи са 1000 лева, то вашето богатство се равнява на 5 месеца. Вие сте финансово свободен 5 месеца и нито ден повече. Ако обаче имате 1000 лева постоянни пасивни доходи на месец, вие сте финансово свободен за цял живот. Пасивни доходи тук наричаме доходите, които имате без да ви се налата да ги заработвате със собствен труд. Това са доходите от активите в които сте инвестирали. Най общо това са доходи от наем, лихви, дивиденти, патенти, инвестиции и други. А в тази статия може да видите един примерен път към богатството.
Ако приемем, че сте осъзнали необходимостта да инвестирате парите които успявате да заделите, нека видим:
От какви принципи трябва да се ръководите в процеса на инвестирането.
Трите кита на които стъпва всяко едно инвестиционно решение са :
 ДОХОДНОСТ, РИСК и ЛИКВИДНОСТ.
Наричат се ИНВЕСТИЦИОНЕН ТРИУМВИРАТ.  
Има и четвърто китче, наречено ВРЕМЕ. 
ВРЕМЕТО трябва винаги да се разглежда заедно с доходността.
Всяко инвестиционно решение задържително трябва да е съобразено с този ИНВЕСТИЦИОНЕН ТРИУМВИРАТ. Универсално решение обаче няма и поради това е най-добре да се балансира между тези три фактора.
Нека ги разгледаме един по един.
1. Доходност
Това най-просто казано е скоростта с която се увеличават вашите пари. На пръв поглед разликата в доходността на годишна база от 6% и 9% не е много голяма. В дългосрочен план обаче разликата е ОГРОМНА, тъй като при инвестиране с капитализираща се лихва, парите се увеличават не в аритметична, а в геометрична прогресия.  Знаете ли какво е казал Айнщайн за ДЪЛГОСРОЧНОТО ИНВЕСТИРАНЕ?  Според него това е  ОСМОТО ЧУДО НА СВЕТА. Ако все още не сте наясно с това пригответе се да го разберете,  четейки следващите редове.  Най-простата формула  по която може да изчислите с каква скорост се увеличават инвестираните от вас пари е ПРАВИЛОТО НА  ЧИСЛОТО 72.  Ето ви пример  с  три различни  процента доходност на годишна база съответно 6%,   9% и 12%.  В първия случай делим 72:6 =12, а във втория 72:9=8, а в третия 72:12=6. По правилото на 72 в първия случай парите ви ще се удвоят за 12 години,  във втория за 8 години, а в третия за 6 години.  Ако разликата все още ви се струва незначителна, ще включим и фактора време. Спомняте си цитираните по-горе думи на Айнщайн, нали? Ето как би изглеждал резултата след определен брой години, ако инвестирате 1000 лева, при различната доходност.
години
6%
9%
12%
10
1,7912,3673,106
20
3,2075,6049,646
30
5,74313,26829,960
40
10,28631,40993,051
50
18,42074,358289,002
100
339,3025,529,04183,522,266
Ако имахме възможност да живеем 150 години и да инвестираме 100 години, гарантирано всички щяхме да бъдем милионери, дори и чрез просто спестяване.  Уви дядо Господ ни е отредил доста по-малко време. Поради това, колкото е по-къс инвестиционния ни хоризонт, толкова повече се налага да разчитаме на  фактора СКОРОСТ, ако искаме да постигнем инвестиционните си цели. Високата скорост обаче е опасна, но това ще го видим когато разглеждаме фактора РИСК. Друга проста формулка която може да се ползва при определяне на СКОРОСТТА с която се увеличават парите ви е, като степенуваме доходността на годишна база с броя години през които ще инвестираме. Например при 9% доходност за 30 години се получава: 1.09 ^30 = 13 268. Предполагам, че с тези прости примери ви се изясни как СКОРОСТТА и ВРЕМЕТО оказват влияние върху резултатите при ИНВЕСТИРАНЕТО.  Скоростта обаче си е опасно нещо. Не е все едно дали пътуваш  с колело, кола или самолет. Важно е също така и кой и как управлява съответното превозно средство. Ако нямате нужните умения за управление е много по-добре да поверите управлението на някой, който може по-добре да го прави. Накратко казано необходимо е когато боравите с фактора СКОРОСТ, да изберете правилното превозно средство /финансов продукт/ и да умеете да управлявате процеса, а ако не умеете да поверите отговорностите по управлението на професионалист. Постарах се да разработя една таблица, която нагледно ви показва значението на СКОРОСТТА когато инвестирате в различни финансови  продукти /инструменти/. Разгледайте я внимателно ето тук. Разгледахте ли я? Ако сте го направили предполагам, че ви е станало ясно как действат факторите СКОРОСТ и ВРЕМЕ и тяхното огромно значение когато инвестирате.
2. Риск
Надявам се вече да ви е ясно, че по-високата СКОРОСТ  предполага и по-висок РИСК. Не е все едно дали пътуваш с автомобил от София  до Варна  със скорост 80 км.ч. или с 150 км.ч. Докато първата скорост може да се нарече разумна или оптимална, то втората си е чисто и просто игра със съдбата. Сега си представете и друг вариант. Да тръгнете на този път с велосипед. Колко време и усилия ще са ви необходими? Естествено най-добрия  и разумен вариант е да пътувате с автомобил с оптималната скорост от около 80 км.ч. нали? При ИНВЕСТИРАНЕТО е същото. Търси се оптималната скорост. За целта се търси и оптималното превозно средстно /инвестиционен инструмент или продукт/.  Това не е лесна задача. Напротив, тя е най-трудната. Вижте как изглежда връзката между скоростта и риска тук.
3. Ликвидност
Много хора подценяват този фактор. Един инвеститор обаче не трябва да го прави. Основната работа на инвеститора е по принцип да търси качествени инвестиции с добро съотношение РИСК / ДОХОДНОСТ. Когато ги открие той трябва да има финансови ресурси с които да инвестира в съответните активи. Ако ги няма, а инвестицията си заслужава, съвсем естествено е да продаде друг актив потенциала за растеж на който се е изчерпал. За да го направи обаче, актива който иска да продаде трябва да е бързо продаваем, при това без продажбата да се отразява съществено на цената. Естествено е, че всеки актив е продаваем на определена цена, но за един инвеститор не трябва да е приемливо ликвидността да се отразява на продажната цена на актива с повече от 3-5%. За какво ни е ликвидност, ако ще продаваме на загуба. Ликвидността е ценна с това, да можем веднага да се освободим успешно от актив за който считаме, че е изчерпал потенциала си за растеж и да насочим освободените капитали към други активи за които считаме, че имат по-добър потенциал за растеж. Груба аналогия може да направим с пчеличките, които прелитат от цвят на цвят в търсена на по- добра паша.
4Време
Времето е изключително важно в инвестирането. Да си припомним отново думите на Айнщайн който казва, че "дългосрочното инвестиране е осмото чудо на света" . Това е така поради простата причина, че времето удвоява парите които сме инвестирали със съответната скорост в геометрична прогресия. Прост пример в това отношение ви предлагам да видите ТУК.
В заключение ще кажем, че всеки инвеститор независимо какъв е инвестиционния му хоризонт или фактора ВРЕМЕ с който разполага, е длъжен да балансира между трите съставляващи фактора на инвестиционния триумвират -ДОХОДНОСТ, РИСК и ЛИКВИДНОСТ.
 Как да инвестираме.
Начините са основно два. Да доверите парите си за управление на професионалист или лично да инвестирате. По-голямата част от хората нямат необходимите знания, умения и опит за да инвестират успешно сами. Често им липсва желание или пък време. Поради тези причини най-удачния вариант е, да поверят под някаква форма управлението на парите си на професионалисти. На кои от тях и под каква форма обаче също е сериозен въпрос, изискващ сериозна компетентност и продължителни проучвания.. Тук ще ви е необходим съвет от професионалист който да ви насочи по най -правилния начин изхождайки от инвестиционните ви цели. Това най-често е финансов консултант. По принцип най-добрия вариант е човек да управлява сам парите си, ако знае как и ако може да го прави разбира се. Това по ред причини е твърде трудно на практика.  В крайна сметка решението как да инвестираме се явява строго индивидуално за всеки отделен инвеститор, поради многото влияещи му фактори.
Определяне на инвестиционните цели
За да определим инвестиционните си цели е необходимо да си отговорим на редица въпроси. Ето някои от тях:
- Какво и за колко време искам да постигна? Образно казано за колко време искаме да стигнам от финансова точка А до финансова точка Б.
- Какъв е моя инвестиционен хоризонт? Един 30 годишен човек е нормално да има 30 годишен инвестиционен хоризонт, докато друг който е на 50 години трудно би си позволил повече от 10 годишен хоризонт за инвестиране.
- Какви са моите лични нвестиционни възможности? Не е толкова важно колко пари изкарвате на месец, а колко ви остават в неговия край и какво съумявате да направите с тях.
Обобщено всичко това може да се представи със следните примери за определяне на инвестиционните ви цели:
Вариант 1: Започвайки с начален инвестиционен капитал от 1000 лева и заделяйки всеки месец по 50лева за инвестиране, след 20години да разполагам с 80 000 лева.
Вариант 2: Започвайки с начален инвестиционен капитал от 5000 лева и заделяйки всеки месец по 100 лева за инвестиране, след 25 години да разполагам с 400 000 лева.
И двата варианта между другото са напълно постижими.
В таблицата отдолу съм показал основни финансово- инвестиционни 
продукти и услуги към 2007г., а също така и техните основни характеристики:
Финансов инструмент или услуги
Основни характеристики
1
Депозити в банкиГоляма  сигурност, ниска ликвидност и ниска доходност
2
Застраховки живот със спестовна насоченостГоляма  сигурност, ниска ликвидност и ниска доходност, възможност за спестяване на данъци
Много хора които имат такива застраховки живеят с илюзията, че са направили нещо добро за бъдещето си. Дали обаче са направили възможно най-доброто? Според мен не са.
3
Ипотечни, общински и корпоративни облигации
Балансирана доходност, сигурност и ликвидност. Трудно е за индивидуалния инвеститор да борави с тях и да постигне оптимална доходност разчитейки само на тези инструменти.
4
Държавни ценни книжаГоляма  сигурност   при  ниска доходност
5
Доброволни пенсионни фондове
Висока ликвидност, средна доходност, голяма сигурност, възможност  за  спестяване на данъци, високи входни такси. В момента в България действат 8 пенсионни фонда. Сериозни са въпросите при определяне на критериите за избор на фонд.
6
Договорни /взаимни фондове/
Голяма ликвидност, различна степен на риск и доходност, трудности  за  правилен  избор. В момента в България има 26 договорни фонда. Тенденцията е да се увеличават. Правилния подбор на фонд/ове/ е трудна задача за човек, който не е специалист. По принцип няма два еднакви фонда, въпреки, че по общи характеристики на пръв поглед много си приличат.
В САЩ действат над 10 000 договорни фонда. Първия такъв фонд е създаден преди 140 години. Досега няма фалирал фонд.
7
АДСИЦ
/Акционерни дружества със специална инвестиционна цел/
Голяма ликвидност, различна степен на риск и доходност, трудности  за  правилен  избор.
В момента в България има около 15 такива дружества.
8
Доверително управление на лични портфейли
Трудности при оценката и избора на професионалист на когото да доверите парите си. Големи комисионни и необходимост понякога от големи суми за инвестиране.  Средно голяма ликвидност. Големи възможности ако сте намерили истински професионалист.
9
Самостоятелна търговия на фондовата борса
Необходимост от сериозни знания и умения . Висока ликвидност. Голям риск, ако нямате професионални знания и умения.
10
Самостоятелна търговия на FOREX, с фючерси и  деривати
Необходимост от сериозни знания и  умения. Висока ликвидност. Голям риск, ако нямате професионални знания и умения.
11
Доверително управление на FOREX, с фючерси и деривати
Задължително консултация със специалист при избора на трейдъра на когото да доверите парите си. Невероятни възможности, съчетани с големи рискове. Трябва да знаете, че за да доверите парите си за управление на наистина добър трейдър обикновено трябва да чакате на опашка.

Технологията на инвестиционния процес включва следните етапи:
1. Започва се с определяне на финансовите цели на инвеститора
2. Събират се данни за финансовото състояние на инвеститора и се прави оценка на рисковия му профил
3 Анализират се данните от т.2 и се преминава към изработване на финансово - инвестиционен план и стратегия за постигането на финансовите цели
4. Пристъпва се към изпълнението на плана. Закупуват се инвестиционните инструменти /продукти, услуги/ и се попълва инвестиционния портфейл /портфолио/ на индивидуалния инвеститор
5. Периодично се правят ревизии и корекции на портфолиото
6. Избор според нуждите на: брокер, инвестиционен посредник,  инвестиционен агент, платформа, портфолио мениджър за доверително управление, трейдър за доверително управление.
Подробно технологията на инвестиционния процес съм я разгледал на страницата финансово планиране.
Ако сте стигнали дотук  - поздравления.
Вече сте добили поне  най-обща ИНВЕСТИЦИОННА КУЛТУРА. Тя обаче ви е крайно недостатъчна за успешното управление на собствения ви КАПИТАЛ, особенно ако сте решили да го правите самостоятелно. Ще ви е нужно да придобиете още доста специализирани знания, умения и опит за да имате наистина сериозен и траен успех. 
Преминете на следващите страници за да научите повече подробности относно ИНВЕСТИРАНЕТО.

Следва:  Финансово планиране

2 коментара:

cherkezov каза...

БЛАГОДАРЯ.НЕЗАМЕНИМИ УРОЦИ.

Марии каза...

Привет, приятели! Радвам се, че успях да прочета полезна статия, касаеща този аспект! Препоръчвам да разгледате и този сайт за финанси. Успех!