30.12.2011 г.

Какъв си ти? Финансово зомби или инвестиционен мъдрец.


За да си отговорите на този интересен въпрос пресметнете своите активи, пасиви и разликата между тях, която се явява стойността на чистите  ви активи. След това пресметнете приходите и разходите си за определен период от време - месец, тримесечие....
Според получените цифри може да определите към коя от 5-те категории хора се отнасяте според степента на грамотност с която управлявате  личните  си финанси.
 1. Финансово зомби. Разходите ви са повече от приходите, а чистите ви  активи са отрицателни.
Спестявания нямате или са минимални. Почти всички ваши средства отиват за изплащане на дългове. Зависими сте от постоянното заемане на средства. Финансово  зависим сте от други хора, които реално управляват паричните ви потоци.

2.Финансово камикадзе. Разходите ви са приблизително равни на приходите, а чистите ви активи са отрицателни.
На пръв поглед може да изглеждате добре финансово. Имате жилище, автомобил и други дреболии от битов характер, но придобити чрез кредит или лизинг. Дълговото ви бреме е сериозно, но не критично. Реално обаче ходите по ръба на пропастта. Едно непредвидено обстоятелство, като  снижение на доходите или някъкъв форсмажор и ще се отзовете в редиците на финансовите зомбита.
3. Финансов маняк. Приходите ви са равни на разходите или съвсем леко ги превишават. Чистите ви активи са около нулата.
Дългове нямате, спестявания също. Лесно заработвате парите си и лесно вземате кредити. "Излишнни" пари обаче нямате, тъй като винаги се намира за какво да ги похарчите. Лозунга ви е, че трябва да се живее максимално в днешния ден.
4. Финансова костенурка.  Приходите ви са повече от разходите и чистите ви активи са положителни.
Дълговете ви  са минимални или липсват. Имате някакви спестявания. Като костенурките при най-малка опасност се криете в черупката си. За вас най-надеждния способ за съхранение на парите е под дюшека или в банков депозит. За инвестиции сте чували, но се боите да инвестиране от страх да не загубите заработените с пот на челото средства.
5. Финансов мъдрец. Приходите са ви повече от разходите и имате положителна стойност на чистите активи.
Вие контролирате своите финанси. Разликата между вас и финансовите костенурки е в нивото   на инвестиционната култура. Инвестирате грамотно  и разумно, така че чистите ви активи да генерират дългосрочно пасивен доход при разумен риск.

Няма коментари: