Мисли глобално-действай локално

Мисли глобално-действай локално.
Тази сентенция е добре известна на доста хора. За инвеститора обаче тази сентенция  не трябва да бъде просто някаква мъдра мисъл, а основно занимание с цел изясняване на рисковете и възможностите в глобалната инвестиционна среда.  Глобализацията за добро или лошо направи от планетата ни едно село в което протичащите политически и икономически процесите  са сложни,  взаимно свързани и динамично променящи се. Следенето на тези процеси не е проста задача, тъй като обикновено масовите източници на информация са силно манипулирани и ако лековерно им се  доверяваме не ни чака нищо добро.
В тази връзка водя в блога си тема "ГЕОПОЛИТИКА И ГЕОИКОНОМИКА" , която да е  добър помощник на начинаещите и не само начинаещи  инвеститори  в опита им   да се ориентират в глобалната инвестиционна джунгла.
Ето накратко съвсем схематично как се развиват глобалните политически и икономически процеси:
Глобализацията постепенно бива изместена от процес който може да се нарече регионализация на световната икономика. 
Единната доскоро глобална икономика с един, единствен силов център – САЩ, и една резервна валута – американския долар, е на път да се разпадне на няколко регионални съюзи с потребителски пазар от минимум 400-500 млн. души всеки, със собствени регионални лидери и регионални резервни валути. Още днес сме свидетели на интензивното формиране на тези регионални съюзи. 
Завършва процесът на формиране на Европейския съюз, на основата на еврото;
Изгражда се НАФТА, включваща САЩ, Канада и Мексико (мнозина анализатори смятат, че към него може да се присъедини и Великобритания);
Китай и държавите от АСЕАН (в чиито икономики домининират етническите китайци – т.нар. „хуацяо”), вече създадоха зона за свободна търговия на основата на юана;
Изгражда се съюз на държавите от Латинска Америка;
Мъчително, но решително се изгражда и Евразийския съюз (макар че той очевидно не разполага с достатъчно голям потребителски пазар, дори ако става дума за всички държави от ОНД). 
Тези процеси неминуемо ще последват Индия, ислямските и африканските държави, така че към 2020-2025 най-вероятно световната общност ще представлява няколко мощни регионални съюзи, способни да се противопоставят успешно на доминацията на западните (американски) ТНК.
Същевременно ставаме свидетели на борбата за налагане и  превъзходство на трите основни модела на бъдещото икономически развитие:
- Неолибералният модел, лансиран от американските „неоконсерватори”.
- Китайският модел на гъвкаво и прагматично съчетаване на планирането и пазара, при наличието на стриктен държавен контрол и регулиране на пазара.
- Ислямският модел на традиционното общество, с доминиращо влияние на религиозния фактор, чието въплъщение е теократичната държава.

Тези титанични геополитически битки неминуемо се отразяват и  ще се  отразяват на всяка една инвестиционна инициатива по-света независимо от нейния мащаб и локация. 
Така че, четете, мислете, отсявайте зърното от плявата, анализирайте, планирайте и чак тогава предприемайте инвестиционни действия.
Успех.

Коментари