28.09.2007 г.

За златото, S&P 500 и един форд седан


В своята прочута творба “Утопия”, Томас Мор иронично усмива златото като символ на богатство. На неговия въображаем остров, ценният за нас метал се намира в такова изобилие, че дори се използва за направата на вериги за робите. Чуждите посланици, идващи от далечни страни, накичени със златни символи, често по погрешка биват възприемани като обикновени слуги. Дали жителите на “Утопия” не са разбирали истинската стойност на златото, или точно обратното?
Ще се опитам да ви помогна да намерите отговора на поставения горе въпрос, като разкажа историята за въображаем български емигрант в САЩ, качил се на кораб и отплавал през далечната 1932 година.
Йордан бил голям късметлия и още с пристигането си спечелил 500 долара от щатската лотария. Нашият герой не знаел какво да прави с парите и потърсил съвет. Стар евреин го посъветвал да купи злато с парите, тъй като само неговите качества могат да предпазят истинската стойност на парите. Брокер от борсата в Ню-Йорк предложил услугите си срещу скромна комисионна и му обещал солидна възвръщаемост. Агент на компанията Форд му предложил да си купи новия модел Ford 1932 V8 Sedan 65 HP, като съвсем случайно цената му била точно 500 долара.
Какво точно е направил Йордан, историята е запазила в тайна, но това което можем да направим ние е, от дистанцията на времето да преценим кой му е дал най-добър съвет.
По съвета на стария евреин, Йордан е можел да купи злато за около 20 долара на унция, или това прави приблизително 25 унции злато. Днес, да приемем, че една унция злато струва 660 долара. Или общо внуците на Йордан биха разполагали с 16 500 долара, което също е достатъчно за един Форд. Съветът е бил добър, стойността на парите от лотарията наистина се е запазила.
Ако е послушал съвета на брокера резултатът би бил следния: 71, 638 долара в сметката на Йордан, и то след отчитане на годишната инфлация и платени данъци. Ако предпочитате да видите резултата без да сме съобразили инфлацията и данъците, то парите са около 1 623 630 долара, при средногодишна възвръщаемост от около 11.4% (S&P 500). При този вариант парите от лотарията биха били равни на стойността на няколко форда.
Много е вероятно Йордан все пак да е предпочел да се повози на модерния за времето си седан от 1932 година. Или по стар български обичай да е вложил парите в местния клон на българската “Буркан Банк”, което би означавало, че днес с тези 500 долара едва ли би направил много.
От примера става очевидно, че макар и златото да има свойството да предпази вашите пари от инфлацията, то в дългосрочен план инвестицията в реалната икономика би ви се отплатила многократно по-добре.
Автор Росен Цветков www.broker.bg