27.09.2007 г.

18 правила за търговия


Според много анализатори и пазарни участници успешната търговия е невъзможна без дисциплина и придържането към основни принципи. Тук сме събрали някои от най-разпространените правила, за които се счита, че са създадени преди много години от активен инвеститор с цел да помагат на борсовите играчи при взимането на решения за търговия.
1. Първото и най-важно правило е - по време на бичи пазар дръжте дълги позиции. Това може да изглежда очевидно, но не малко са тези, които се опитват да скъсят всяко рали, казвайки, че пазара е скочил твърде много и бързо. По този начин не само се изпускат потенциални печалби, но на практика се губят и пари. По време на бичи пазар трябва да сте с дълги позиции, или да стоите на страна. И запомнете, да нямате позиция също е позиция.

2. Купувайте това, което показва сила – продавайте това, което показва слабост. Масата продължава да купува, когато цените падат. Професионалистът купува, защото цените се покачват. Това може де не звучи логично, но купуването на „сила“ работи. Правилото за оцеляване е не „купувай ниско и продавай високо“, а „купувай високо и продавай по-високо“. Нещо повече, сравнявайки различни акции в група, купувайте най-силната и продавайте най-слабата.
3. Когато извършвате сделка, влезте в позицията сякаш има потенциала да бъде най-голямата за годината. Не влизайте в позиция, докато не сте я обмислили напълно, планирали сте бъдещо добавяне към нея, както и евентуална стратегия за излизане при неблагоприятно развитие на нещата.
4. При малки корекции срещу основния тренд добавяйте към своите позиции. По време на бичи пазар добавяйте при корекции до нивата на подкрепа. При мечи пазар добавяйте към къси позиции при достигане на нива на съпротива. Използвайте 33-50% нива на корекции от предходните движения или подходящи пълзящи средни.
5. Бъдете търпеливи. Ако изпуснете сделка, изчакайте за корекция, за да опитате да заемете позиция отново.
6. И отново - бъдете търпеливи. Веднъж след като сте влезли в позиция, оставете й време да се развие и да създаде очакваните от вас печалби.
7. Търпението е основа и на това правило. Максимата „никога не губиш, когато прибираш печалби“ е може би най безсмисленият съвет, даван някога. Задоволяването с малки печалби е най-сигурният път към загубата, защото малките печалби никога не стават огромни такива. Истинските пари в търговията се правят от една, две или три големи сделки, които се развиват всяка година. Трябва да развиете способността търпеливо да държите печелившите позиции и да им позволите да се развият в такива сделки.
8. Позицията, в която сте влезли, трябва да се изолира от произволния шум, да бъде забелязано нейното качество от други, качеството, което вие сте видели преди тях. 9. Бъдете нетърпеливи. Както винаги, малките и бързи загуби са най-добрите загуби. Не загубата на пари е важна, по-скоро е умственият капитал, който е използван, когато стоите с губеща позиция.
10. Никога, при никакви условия не добавяйте към губеща позиция, т.н. „усредняване“. Ако купувате, то всяка следваща покупка трябва да бъде на по-висока цена от предходната. Ако продавате, то всяка нова продажба трябва да бъде по-ниско. Това правило трябва да се спазва без въпроси.
11. Правете повече от това, което се развива благоприятно за вас, и по-малко от това, което е неблагоприятно. Всеки ден разглеждайте позициите си и се опитвайте да добавите към сделка, носеща най-големи печалби, докато изваждайте от такава, която е губеща. Това е основата на старото правило „остави печалбите си да се развият“.
12. Не търгувайте, докато техническите и фундаменталните сигнали не показват едно и също. Изчакайте, докато простите технически правила и фундаменталният анали вървят заедно.
13. Когато претърпите остри загуби, вземете си почивка. Затворете всички позиции и спрете да търгувате за няколко дни. Умът може да играе игри със себе си след големи и бързи загуби. Нетърпението да си върнете парите е крайност, на която не трябва да се поддавате.
14. Когато търговията върви, търгувайте с по-големи обеми. Всички преживяват тези невероятни периоди, през които всички сделки са печеливши. Когато това се случи, търгувайте агресивно и „на едро“.
15. Когато добавяте към позиция, добавяйте само ¼ или ½ от това, което държите. Това променя средната цена с по-малко от половина движение, което позволява да държите спокойно 50% корекция без загуби.
16. Мислете като воин. „Ние желаем да воюваме на страната, която печели на пазара, не да губим време и капитал за безплодни опити да спечелим слава, купувайки дъна и продавайки върхове. Нашият дълг е да трупаме печалби, като се бием с побеждаващите сили. Ако никоя страна не взима надмощие, тогава не е нужно да воюваме изобщо.“
17. Пазарите формират върхове при неспокойни времена. Пазарите формират дъна при мирни условия.
18. В последните 10% от времето на бичи пазар в повечето случаи ще се отчете над 50% от ценовото движение. По този начин първите 50% от движението ще отнемат 90% от времето и ще е много по-трудно за търгуване, отколкото последните 50 на сто.
Няма нищо гениално в тези правила. Те се основават на здравия разум. Търгуването е бизнес на разума. Когато търгуваме против здравия разум, ние ще загубим. Може би не винаги, но много в края на краищата. Търгувайте просто. Избягвайте сложни методологии, включващи неясни технически системи и търгувайте само с основния тренд.
Източник: Investor.bg