28.09.2007 г.

Кои са основните инвеститорски грешки?


В настоящата статия ще се спрем на най-често срещаните инвеститорски грешки, които са неизменна част от самия инвестиционен процес. Познаването им би помогнало на всеки един да може да ги избягва и да постигне успех.
1. Да инвестираш в нещо, което не разбираш. Един от най-успешните инвеститори Уорън Бъфет отправя предупреждение за инвестирането в бизнес, който не разбирате. Това означава, че не трябва да купувате акции в компании, ако не разбирате модела им на работа. Ако не сте навътре в нещата, най-добрият вариант е да инвестирате във взаимни фондове.
2. Да се влюбиш в компания. Доста често когато видим компания, в която сме инвестирали да поскъпва, лесно е да си я харесаме и да забравим за какво сме я купили на първо време. Запомнете, купувате дадена акция, за да правите пари. Ако някой от фундаменталните причини, които са ви накарали да придобиете дял от компанията се промени в неблагоприятна посока, помислете за продажбата й.
3. Липса на търпение. Бавен, постоянен и дисциплиниран подход при инвестирането ще ви доведе много по-напред в дългосрочен план, отколкото краткосрочните спекулации. Това означава, че е нужно да държите очакванията си реалистични във връзка с времето, ръста и продължителността на всяка една инвестиция.
4. Твърде честа реорганизация на инвестицията. Скачането от позиция на позиция е друга грешка, която ще убие доходността ви. Само разходите за комисионни ще ви струват много, а отделно и пропуснатите ползи от дългосрочни печалби от алтернативни добри инвестиции.
5. Търсене на пазарния момент. Определянето на най-подходящ момент за влизане на пазара е доста трудна задача дори и за опитните инвеститори. Според проучване близо 94% от доходността във времето се обяснява с начина на вземане на решение. С други думи това показва, че нормално повечето от печалбите се формират в резултат на инвестиционното разпределение и решения, отколкото от момента.
6. Да чакаш да излезеш на нула. Това означава, че чакате да продадете губеща позиция, докато се върне на първоначалното си ниво. Отричайки реализирането на загубата, инвеститорите на практика губят по два начина. Първо, избягват да продадат губеща акция, която може да продължи да пада. И второ, пропуснатите ползи от използването на парите за друга инвестиция.
7. Недиверсифицирането. Дръжте се за принципа на диверсифицирането. Разпределете инвестициите си в различни сектори, като не е за предпочитане да струпвате над 10% в която и да е компания.
8. Оставяйки емоциите да вземат връх. Основна аксиома е, че страхът и алчността управляват пазара. Не се оставяйте на емоциите си да ви водят, а се фокусирайте на общата картина. На практика дори може да спечелите от ирационалните решения на другите инвеститори.
Източник: Profit.bg