23.10.2014 г.

… Да кажем на долара "Goodbye!"


Кратък геополитически обзор на борбата срещу хегемонията на петродолара.

В стремежа си Русия да премине към взаимно разплащане с национални валутиа, тя има потенциални съюзници.
На първо място - мощния Китай. През октомври миналата година, ръководителят на "Роснефт" Игор Сечин,  по време на Световния енергиен конгрес, заяви, че е необходимо да  се създаде  "глобален механизъм за търговия с природен газ" и "международна борса на желаещите страни търговията им да се извършват в регионални  валути."

В същото време народна банка на Китай и Европейската централна банка сключиха три годишно споразумение за съвместни операции без използването на долара!!!
Китайска информационна агенция "Синхуа"  съобщи за спешна необходимост от "деамериканизация» на икономиката, обяснявайки, че икономиката на САЩ е на ръба на колапса и представлява сериозна опасност за много страни вслючително и партньори на Вашингтон. 
През ноември 2013 г. Китайската Народна банка канстатира, че  "натрупването на чуждестранна валута вече не е в национален интерес" и в Пекин, се застъпват за необходимостта от избора на  нова международна резервна валута, която да замени долара.

Войната с долара се води  на няколко фронта.
Kлючовия фронт - нефтения, а също така газовия  и валутния.

Нефтения фронт.

Проекта за международна "бездоларова" търговия с енергоресурси  и суровини  обявен от  ръководителя на "Роснефт"  Игор Сечин започва да става реалност въз основа на "Санкт Петербургската енергийна и стокова борса" стартирала през май 2014 година.
Ключовата идея изглежда така: отделяне на огромния бързо развиващ се и икономически най-перспективен  Азиатско-Тихоокеански район от използването на долара и заместването му с  юана и рублата.

Инструментариума  за реализацията на проекта вече вече е наличен. Въпреки санкциите от САЩ наложени  на "Роснефт" команията през юни придоби глобалния трейдинг бизнес и  нефтената логистична верига на банковия концерн  "Morgan Stanley".

Де факто, руските държавни компании се готвят за това  цялата добавена стойност от бизнеса им да остава в тях. 
След окончателното оформяне на пълноценен алтернативен глобален нефто-газов пазар Русия ще бъде в състояние да замени Съединените щати във всички сегменти - от производство и доставка до съхранението и борсовите продажби.

Засега  ситуацията на нефтения фронт изглежда така:
От едната страна са Ню Йоркската фондова борса, доларът и нефтената логистика под контрола на САЩ.
От другата страна е Санкт Петербургската енергийна и стокова борса, рублата заедно с китайския юан  и нефто-газовата логистика, контролирана от Русия.

Освен Китай, потенциални съюзници на Русия в борбата и за детронирането на нефтодолара са Индия и Иран. Още през март 2014г. шефа на "Роснефт" е предложил редица големи проекти в сектора на нефта и природния газ. В началото на октомври, ръководителя на съвместната иранско-руска търговско-промишлена палата  Asadolla Asgaroladi  каза:  Техеран иска да създаде руско-иранска банка с подкрепата на централните банки на двете страни. Целта - да се отървем от взаимните разплащания с долари.

Така Русия заедно с Китай и Иран  ще притежават заедно огромни еднергийни и производствени ресурси позволяващи им да се противопоставят на доларовата зависимост и да започнат дори да печелят от новата геополитическа ситуация. 
Успешни стъпки в тази насока вече са направени.
На 13.10.2014г.  "Роснефт" и Китайската национална петролна корпорация (CNPC) подписаха споразумение за по-нататъшно задълбочаване на стратегическото сътрудничество в сектора на нефта и природния газ в дългосрочен план.

Корпоративното управление "Газпром нефт" вече започна да се доставя петрол за азиатско-тихоокеанския пазар приемайки юани, както и продажбата на петрол от руските пристанища за други страни приемайки за разплащане депозити в рубли. Компанията анонсира и намеренията си да създаде своя собствена  руска борса която да се занимава с котировките на нефтопродуктите в рубли.  

Газовия фронт
Началото на лятото на 2014г. ръководството на "Газпром" и Китай се споразумяха за изграждането на газопровода "Силата на Сибир" за доставки на природен газ в Азия. През юни 2014г.  за готовността си да получава газ от този газопровод  заяви и Индия.
Според вестник "Washington Times" през май 2014г., руският президент Владимир Путин  «спечели стратегическата победа с подписването на този договор за газ с Китай.».  Според американската преса  тази "сделката на века" ще попречи на САЩ в опитите им да изолира Русия с икономически санкции и ще спомогне да се лиши долара от статута му на световна резервна валута.

В средата на септември 2014г., ръководителя на "Газпром" обяви за споразумение  за втори крупен договор за  газ с Китай. Той предвижда изграждането на газопровод "Алтай"  за доставката на до 100 милиарда кубически метра газ годишно за Азиатско-Тихоокеанския район. Планира да договора да се подпише през ноември 2014г.

Според американското списание "Foreign Policy" Русия и Китай  постепенно променят енергийната карта на света. 
Според западни експерти, доставките по газопровода "Алтай" ще изключат от китайския пазар около 21 милиона тона вносен газ от други страни. Това ще навреди на страни износители, като САЩ, Канада, Австралия и Катар, чиито доставки са ориентирани предимно към азиатския пазар.

Валутен фронт.
Владимир Путин заяви, че страната възнамерява да предприеме активни действия за преминаване към разплащане в национални валути с Китай и други партньори.

Русия намалява инвестициите си в държавни облигации  на САЩ и започва процес на изтегляне на депозитите си от американските банки.

Русия активизира  покупките си на злато на световния пазар през последните шест месеца, увеличавайки златните си резерви с от повече от 18%. Според МВФ, от началото на есента Русия надмина златото в общите резерви  изпреварвайки по  обем Китай и Швейцария. 
В същото време Централната банка на Русия  намалява делът на долара в резервите си.

По същия начин, постъпва и Националната банка на Казахстан  купувайки впечатляващи обеми от злато - повече от 24,7 тона.
Някои западни експерти смятат, че натрупването на злато от  Москва и Астана са част от координирана парична политика съвместно с другите страни-членки на ШОС. Предположение не лишено от основание.

Китай, който има най-големите световни резерви от долари, вече създаде на основата на  Шанхайската златна борса конкурентен пазар на ценния метал. Целта, според западните икономисти - да поеме контрола на целия оборот на злато като го отнеме от ... American Stock Exchange- Comex. След това да направи пълно валутно "рестартиране"  за сметка на рязко изменение в цената на златото!!!

Първа дата на търговия на Shanghai Gold Exchange беше 19.09.2014г. Участие в търговията  взеха 40 чуждестранни кампании. 
За октомври е планирано да започне обединение на  златните стокови борси на Шанхай и Хонг Конг!!!

Как могат господарите на долара  да  предотвратят смъртоносните за "зеления гущер" действия на противниковия Руско-Китайско-Ирански съюз?
САЩ вече не крие факта, че провежда неконвенционална  война срещу Русия.
На 17 септември прессекретаря на Белия дом Джош Ърнест, коментирайки обезценяване на рублата, заявява откровено: "Нашата цел първоначално е да се изолира Русия и да я принудим да плати висока икономическа цена."
Вашингтон нееднократно призовава съюзниците си за по-строги санкции срещу Русия под претекст предизвиканата от тях украинската криза.
Съединените щати в съюз със Саудитска Арабия се опитва да играе срещу Русия  като оказва натиск за по-ниски цени на петрола,  както и в средата на 80-те години срещу Съветския съюз. В същото време спада на петрола за руската икономика  е опасно не само по себе си, а  като повод за големите финансови  спекуланти да започнат атаки срещу руската рубла.

Но Русия, заедно със съюзниците си успешно се съпротивлява на всички тези предизвикателства, а Америка получава двоен смъртоносен удар: Русия и Китай  постепенно се отървават от  доларовите си резерни, започват да  търгуват помежду си с рубли/юани, създавайки повишено търсене за валутите си  в чужбина като подкопават хегемонията на американския петродолар. 

Няма коментари: