3.03.2019 г.

Съдбата на младата овца пътешественик, която не знае що е то ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ

В тази статия ще говоря за силата на отложените  във времето удоволствия и по-специално краткотрайни пътешествия до далечни дестинации.
Ще обясня с нагледен пример що е то ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ и огромната полза която може да ни донесе тай умножавайки многократно покупателната сила на парите ни.
Ще покажа, че освен печеленето на пари не по-малко важно е да си задаваме винаги въпросите КОГА, КЪДЕ и КАК е най-добре да си похарчим парите.
.....
Почти всички хора обичат да пътешестват.
Както младите, така и старите.
Нека обаче си зададем следните ВАЖНИ въпроси:
КОГА, КЪДЕ и КАК трябва да пътешестваме най-вече до масово желаните далечни екзотични дестинации?
Сега, веднага, при първа възможност, когато имаме налични пари, когато сме хванали някоя гореща оферта на „промоция“, или е по-разумно да отложим това удоволствие за по-късните си години.
Повечето МЛАДИ хора тръгват на пътешествие първосигнално водени от някаква реклама, от снимки на приятели посетили далечни дестинации или дори защото в някои страни има НАЛОЖЕНИ такива традиции.
Примерно в сравнително по-богатите скандинавски страни и Израел младите хора масово след като завършат образованието си не започват веднага да работят, а тръгват на многомесечно пътешествие.
Според тамошните масови разбирания и НАЛОЖЕНИ неслучайно традиции точно тогава е най-удачния момент да се пообиколи света.
Дали е така?
Няма ли връзка точно този факт със статистическите данни, че в относително по-богатите западни страни много голям процент от хората не могат да си купят собствен дом?
Като видя снимка на млад човек на фона на известна забележителност в някоя далечна и сравнително скъпа дестинация първата ми асоциация е такава:
























ОВЦА! Класическа бързаща да "живее" овца докато е млада. 
Съдбата на овцата е ясна на всеки, нали?
Да я водят, да я стрижат, да я доят.
Докато  я превърнат след години в грохнала бабичка с минимална пенсия.
.....
Заблудите и НЕЗНАНИЕТО на младата средностатистическа овца:
Първо: Средностатистическата МЛАДА овца е СИГУРНА, че най-доброто време да се пътешества, да види свят дето се вика е докато е млада.
Второ: Средностатистическата МЛАДА овца тръгнала на пътешествие най-вероятно е или ще попадне в много опасния капан на средните доходи и цял живот ще си остане там.
Трето: Средностатистическата МЛАДА овца НЕ ЗНАЕ що е то ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ и какви чудеса може да върши той за относително стария пътешественик.
....... 
ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ-що е то?
Нека се запитаме, КОГА Е НАЙ-ДОБРОТО ВРЕМЕ да похарчим за удоволствие/пътешествие някаква по-голяма сума пари.
Когато сме млади - около 20-30 годишни, или когато сме по-възрастни в периода когато сме на 50-80 години?
Всички сме чували сентенцията на Айнщайн, че дългосрочното инвестиране на основата на сложната лихва е осмото чудо на света, нали?
Ако младия човек не похарчи сега и веднага спестените от него примерно 100 валутни единици, а реши съзнателно да отложи пътешествието си с примерно 33 години, ще направи ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ.
Колко може да спечели този млад човек от този времеви арбитраж, ако 100-те валутни единици са инвестирани само с 5% доходност дългосрочно за период от 33 години?
Смятаме:
100 * 1.05^33 = 500
След 33 години скромните 100 валутни единици са нарастнали 5 пъти.
Имат 5 пъти по-голяма покупателна сила!
С тях може да си позволим 5 пъти повече пътешествия!
Всъщност възможностите за увеличението на покупателната сила на първоначалните 100 единици са за МНОГО ПОВЕЧЕ от 5 пъти!!!!!!
Реално 10-15-20+ пъти повече, ако знаем отговорите и на следващите два въпроса – КЪДЕ и КАК да харчим парите си.
Споделям „тайната“, как може допълнително да увеличим покупателната сила на тези 500 единици така, че да имат покупателната сила на 1000 -1500-2000+ единици.
Да приемем, че наша примерна млада средностатистическа овца пътешественик Е ПОЕЛА ПО ДРУГ ПЪТ.
Отлъчила се е от стадото.
ТЯ ВЕЧЕ НЕ Е ОВЦА!!!
Станала е УМЕН МЛАД ЧОВЕК знаеш как да управлява парите си.
Знаещ КОГА, КЪДЕ и КАК е най-добре да ги харчи за такива удоволствия като пътешествията до различни мечтани дестинации.
Умния млад човек е спестявал дълги години. Инвестирал   е дългосрочно. Избягал е умело от капана на средните доходи
Стремял се е и е постигнал финансова независимост и от там финансова свобода.
СВОБОДЕН Е!!!
Разполага с ВРЕМЕТО си на 100%!!!
Житейската му парадигма вече е съвсем друга.
Хората са казали, че ВРЕМЕТО Е ПАРИ!
Следователно, ако разполагаме неограничено с ВРЕМЕ, може да разполагаме потенциално с повече пари. По-точно е да кажа, че като разполагаме неограничено с време може да накараме парите си да работят 2-3-4+ пъти по-ефективно. Да увеличим 2-3-4 пъти покупателната им сила.
Добър израз ми се струва е да им включим „турбото“, чрез което парите ни да работят за нас 2-3-4+ пъти по-ефективно.
Само от  позицията на НЕОГРАНИЧЕНО свободно време и постигната определена поне минимална степен на финансова свобода МОЖЕ да се включи „турбото“ на постиганите чрез ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ 500 единици от по-горе, така че да работят в пъти по-ефективно за нас.
„Турбото“ има няколко варианта/режима, които най-добре работят в комбинация:
1. Geoarbitrage /географски арбитраж/;
2. Slow travel /бавно пътуване-пътешествие/;
3. Travel Living /живот-пътуване/;
4. Smart travel /умно пътуване/.
5. Климатичен арбитраж;
6. Валутен арбитраж.
.......
Географският арбитраж е ключов за да работи „турбото“ ни на макс.
Всъщност географският арбитраж е двупосочен.
В младите си активни/трудови години умните  хора търсещи къде да продадат по-добре труда  и уменията си сменят локацията. Сменят фирмата, града или държава. Това е и причината младите хора да напускат България в последните 30 години. Това е нормален процес когато имаме свободно движение на хора, стоки и капитали наложени от СИСТЕМАТА.
Има го обаче и обратния процес на географски арбитраж.
Движение на пенсионери и финансово свободни хора от по-богатите и скъпи държави, към по-бедните и евтини държави.
Милиони западноевропейски пенсионери търсят дестинации където е по-евтино и по-топло за да харчат  там пенсиите си.
Примерните наши 500 единици спечелени в богата и скъпа държава могат да имат покупателната сила на 1000+ единици, ако са похарчени в по-бедна и евтина държава.
Прекрасен ориентир в това отношение е сайта Numbeo и по-специално раздела – Cost of Living /цена на живот/.
За западноевропейците с тяхните относително по-високи доходи в абсолютно изражение е много лесно да удвоят покупателната сила на парите си дори идвайки да ги харчат в България.
За нас българите е малко по-трудно но не и невъзможно да намерим държави в които да правим ГЕОГРАФСКИ АРБИТРАЖ. 
Има добри примери за държави където примерно покупателната сила на 500 валутни единици  спечелени в България имат покупателната сила на  700 валутни единици и повече, ако са харчени в други по евтини често екзотични държави.
С думи прости само с географски арбитраж може да се печели чрез по-ефективни разходи поне по 40% на месец!
За сравнение. Не съществува нискорисков финансов инструмент който да носи дори 10 пъти по-ниска месечна доходност от 4% на месец.
Дотук показах как дори за българите чрез ВРЕМЕВИ и ГЕОГРАФСКИ АРБИТРАЖ  първоначалните 100 единици МОГАТ да имат покупателната сила на 700 единици, ако са харчени години по-късно и на друго по-евтино място/дестинация.
Продължаваме да ускоряваме със следващите „турбо“ чалъми нашите вече 700 валутни единици.
Пак ще включим ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ, но ще го нарека МИНИ, защото няма да говорим за години, а за месеци.
Slow travel , Travel Living , Smart travel.
Всички тези понятия са микс от начини как може да се пътешества и живее евтино на приятни и топли и екзотични дестинации.
Най-големите 3 разхода в живота ни без значение къде живеем са за жилище/наем, храна и транспорт.
Когато  ВРЕМЕТО Е НА 100% НАШЕ може да пътуваме/пътешестваме много бавно и така да харчим много по-малко за транспорт, жилище и храна.
Това наричам МИНИ ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ.
Примерно, ако летим в младите си години само за 10 дни до далечна екзотична дестинация и транспортните разходи са 1000 единици, разпределени на ден ще са по 100 единици.
Ако летим до същата дестинация в примера ни 33 години по-късно когато сме финансово и времево свободни не за 10 дни, а за 6 месеца, ей така да изкараме цялата зима на топло, разходите ни за транспорт на ден ще паднат на 1000/180=5.5 единици на ден.
Простата сметка показва че правейки МИНИ ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ плащаме за същия транспорт 18 ПЪТИ по-малко!!!
Нека сега сравним как стоят нещата с разходите за подслон-хотел/жилище.
Ако в първия случай младия човек летейки за кратко до екзотична дестинация плаща за подслон за 10 дни също 1000 единици, то средно на ден ще има разходи за хотел от 100 единици.
Респективно финансово свободния  бавен пътешественик ще си наеме вместо хотел  апартамент на месечна база и ще плати 2-3 пъти по-малко. Дори в AirBnB  често на месечна база цените са с отстъпка 40, 50, 60 и дори 70%! При пряко договаряне на място на жилище за месец стандартно лесно се договарят 50-70% по-ниски цени.
Така в горния случай нашия млад човек който за 10 дни трябва да плати за хотел 1000 единици, на месечна база това отговаря на 3000 единици. Тази цена от 3000 изчислена на дневна база, ако се договаря на месечна база лесно се постига отстъпка от 60% и така цената на месец пада на 1200 единици.
Съотношението между месечната цена 1200 и 3000 която е на база кратък срок е 2.5 ПЪТИ! Това са 250% когато разполагаме неограничено с време и наемаме жилище дългосрочно.
Третия голям разход-ХРАНА.
Респективно може да харчи и за храна 2-3 пъти по-малко, тъй като може да си готвим в наетото жилище. Когато си готвим сами освен по-ниска цена ВИНАГИ ако желаем може да постигнем дори по-високо качество спрямо скъпите ресторанти. Замислете се дори в скъп ресторант какво сирене или кашкавал слагат например в пицата ви. Обзалагам се, че в 99% от случаете е евтин джънк.
Като цяло практиката сочи, че за  трите големи разхода /транспорт, жилище, храна/ пътешествайки бавно може да се харчат 3-4 ПЪТИ по-малко пари, в сравнение с краткосрочното пътешествие.
Простата обобщена равносметка дотук сочи, че :
От спестените в млади години 100 единици, чрез ВРЕМЕВИ и ГЕОГРАФСКИ  АРБИТРАЖ може да направим така, че те да имат покупателната сила на 700 единици.
Харчейки тези 700 единици когато сме финансово и времево свободни с техниката за МИНИ ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ /Slow Living, Travel Living, Smart Travel/ реално може да увеличим покупателната им сила 2-3-4 пъти. Ако взема средното и лесно постижимо 3-пъти, се получава 700*3 = 2100.
Схващате ли огромните пропуснати ползи които има младата средностатистическа овца пътешественик.
Нейните бързо и лекомислено похарчени за кратко пътешествие 100 единици имат потенциал да станат 2100 единици, ако тя знае КОГА, КЪДЕ и КАК да харчи парите си за пътешествия.
Разликата във възможностите е  приблизинелно (21 +/- 5)  ПЪТИ!!!
А като си представя, че се рекламират кредити за почивки/пътешествия и доста млади овце им се вързват, ми иде да се разплача.
Факт. Тези които най-много искат да пътешестват заради необузданите си страсти и НЕЗНАНИЕ на гореописаните неща всъщност пътуват/пътешестват най-малко.
Всъщност за владетелите на СИСТЕМАТА те са перфектните „свободни“ овце.

Да се върна и обобщя синтезирано отговорите на основните 3 въпроса:
КОГА, КЪДЕ и КАК трябва да пътешестваме до далечни екзотични дестинации?
Моето мнение:
КОГА: Когато сме натрупали достатъчно капитал и сме постигнали прилична степен на финансова свобода;
КЪДЕ: Търсим най-добрия ГЕОГРАФСКИ АРБИТРАЖ. Търсим дестинациите където парите ни могат да работят в „турбо“ режим. Сайта Numbeo дава огромни възможности за сравнителен анализ в това отношение.
КАК: Чрез МИНИ ВРЕМЕВИ АРБИТРАЖ. Пътуваме бавно и за повече време. Минимум месец престой на всяка желана дестинация.  
Включваме и КЛИМАТИЧЕН АРБИТРАЖ. Защо трабва да прекараме зимата край печката, след като може да я изкараме на плажа? 
Включваме и ВАЛУТЕН АРБИТРАЖ. Валутите на различните държави постоянно се движат в следствие на икономически и политически причини. Когато валутата на дадена държава отслабне е перфектното време да я посетим. Ако следим примерно 10 дестинации винаги има 1-2 където страните са в някаква криза, валутите им са по-слаби и покупателната сила на нашите пари там е по-голяма.
.......
Желая на всички повече възможности за добри арбитражи.
А те са навсякъде около нас. 
Утре ще отидете на пазара, ще погледнете цените и качеството на доматите на две съседни сергии и ще направите оптималния избор какво да купите. Това е ВСЕКИДНЕВЕН БИТОВ АРБИТРАЖ.
Всеки българин е професионалист в него. Ако ръзширите кръгозора/визията  си за възможностите които предоставят различните видове арбитражи може да направи чудеса с живота си.
Успех!

Автор: Андрей Марков
......

Свързани статии:

В капанът на средните доходи






1 коментар:

Blogger каза...

Do this hack to drop 2lb of fat in 8 hours

More than 160,000 women and men are utilizing a simple and secret "liquid hack" to lose 1-2lbs each and every night in their sleep.

It's very easy and works with anybody.

You can do it yourself by following these easy steps:

1) Grab a glass and fill it up with water half full

2) Then follow this strange HACK

you'll become 1-2lbs lighter in the morning!