10.09.2016 г.

Системата, "богатите" бедни и "бедните" богати

Живеем в капиталистическа система, която разделя хората на капиталисти и цялото останало стадо.
Вие капиталист ли сте???
Най-вероятно не сте, тъй като такива са под 5% дори от най-развитите западни държави, на които глупаво се стремим да подражаваме.
Все пак да си изясним що е то капиталист:
Капиталист е този, чийто доходи са основно от капитал.
Накратко казано-пасивни доходи.
Дори да сте бизнесмен въртящ някъкъв бизнес лично, а не чрез назначен управител, вие не сте капиталист, а просто самонает работник или служител на най-високия пост във вашата фирма. Е, може да се тупате за самочувствие в гърдите, че сте бизнесмен и сте голямата работа-няма лошо, ама реалността е друга. От стадото сте.
Ако сте бизнесмен със заеми /масовия случай/ и за вас работят примерно 100 човека, вие все още не сте капиталист, а просто ДЛЪЖНИК.
Докога ли ще се мотате така сред стадото?
Много е вероятно някоя голяма риба от "великата" конкуренция да ви изяде по пътя ви към светлото ви капиталистическо бъдеще. Може и банката ви да ви схруска. Варианти много - вали?
Ако сте обикновен проспериращ що годе професионално човечец и семейните ви доходи от труд са примерно 2000 лева на месец, живеете в собствено жилище и давате примерно друг апартамент под наем за 500 лева на месец, то вие сте просто 20% капиталист и 80% работник / служител.
Имате ли шанс да доживеете времена, когато ще сте поне 51% капиталист?
Над 95% от хората в капиталистическата система са просто плебс работещ под една или друга форма за едрия собственически капитал, и се чудя на такива хора на избори защо гласуват за капиталистически партиии закичени с най-различни табелки и цвят /сини, червени, жълти, зелени/  за да прикрият истинската им същност.
Може би просто поради тоталната липса на партия предлагаща такава идеология, при която водещи ще са интересите на обществото, а не на капитала.
....
Много българи се възхищават на високия стандарт на живот в Западна Европа и притиснати от тежките икономически условия в страната ни емигрират на запад надявайки се някой ден да забогатеят и заживеят като западняците...
Но къде отиваш българино?
Ако си вече капиталист в България, надали ще тръгнеш да си дириш щастието на запад. Явно над 2-та милиона българи тръгнали на запад не са такива. 
Над 90% от жителите на западноевропейските страни също не са капиталисти, нищо, че живеят в капиталистически страни.
Още по-лошо е, че твърде голям процент от тях дори нямат собствени жилища. Масово са безимотни, живеят под наем или изплащат ипотека. Мантрата е, че така без собствено жилище били по мобилни, а голата истина е, че са масово безимотни бедняци, на които системата плаща прилично за ежемесечните разходи и НИЩО ПОВЕЧЕ. 
Ако следваме логиката, че жилището е първото и най-голямото богатство на стандартното семейство, то следва, че голяма част от на пръв поглед богатите западноевропейци всъщност са бедни. 






















Какво виждаме от горната статистика:
Гражданите от източноевропеските страни благодарение на победения социализам масово притежават собствени жилища. От над 60% в Чехия до 96% в Румъния. Около 86% от българите притежават собствени жилища. Точния процент се вижда в жълтите колони.
Вижте жалките проценти на собствени жилища сред гражданите в западна Европа. 
Швейцария - около 5%!!!; около 40% изплащат ипотека; останалите - наем
Норвегия - около 20%!!! ; около 60% изплащат ипотека; останалите - наем
Германия - около 25%!!!;  около 30% изплащат ипотека; останалите - наем
Е, още ли мислите, че масово гражданите на западните страни са богати капиталисти или поне собственици на жилищта в които живеят?
Анализирайки статистическите данни се оказва, че "богатия" среден гражданин на западноевропейските страни всъщност е по-беден от "бедния" среден източноевропеец. 
След като масово западноевропейците за последните 70 години след Втората световна война не са успели да се сдобият със собствени жилища, явно системата не им го позволява.
Мислете за системата!!!
Кой е архитекта на системата?
На кого служи системата?
Защо е конструирана така системата? 
След като само 5% от швейцарците имат собствени жилища, може би не повече от 2-3% имат второ или трето жилище, което да отдават под наем и така да може да ги наречем повече или по-малко капиталисти. 
Още по-малко, вероятно около 1 % са тези които имат и други капитали под формата на заводи, фабрики, земи, банки и т.н., които да са основни източници на доходите им.
Колко лесно логически стигнахме до прословутия 1% от хората в капиталистическия свят, който чисто статистически поради конструкциятаэ на системата притежава около 50% от световното богатство.
Богатство! 
Що е то богатство?
Примерно швейцарец има апартамент в Цюрих от 100 квадрата и според статистиката която съм дал по-долу за средните цени на квадратен метър в този град,  апартамента му е с пазарна стойност около 1 200 000 ЕВРО!!!
Бреййййй.... Милионер! Повечето хора така мислят.
Богат ли е обаче този швейцарец?
Да изглежда богат, но не е, тъй като апартамента му е за лично ползване и е без значение каква е пазарната му стойност. Няма как да живее на палатка, нали? 
Ако има втори апартамент, ситуацията е съвсем друга. Той вече наистина е поне малко богат и вероятно поне малко капиталист.
Втория му апартамент вече може да се нарече капитал.
Но както видяхме по-горе такива хора са доста под 5% от обществото в Швейцария.
......
Ясно е от статистиката, че българите масово имат собствени жилища благодарение на предходната СОЦИАЛИСТИЧЕСКА /социална/ СИСТЕМА.
Тази система беше конструирана от архитектите си така, че ВСЕКИ гражданин да има реалната възможност да има собствено жилище.
Е, който се е облажил от възможностите които му е дала преди години социалистическата /социалната/ система, облажил се. Тоя филм свърши.
Вече цяла Европа, пък и целия свят сме в една друга система, подчинена на съвсем други принципи и ИНТЕРЕСИ.
Всички сме граждани на победилата "демократична" капиталистическа система.
Да видим има ли разлика във възможностите които дава тази системата днес за един среден швейцарец и един  среден българин.
Ползвам данни от сайта Numbeo, където сравнявам София и Цюрих, по отношение на цени на имоти и спрямо заплати и съответно възможностите за покупка на собствено жилище от средностатистически гражданин.


Както виждаме от статистиката средната заплата в Цюрих е около 10 пъти по-голяма от тази в София. Съответно и цената на квадратен метър жилище в Цюрих е около 10 пъти по-висока.  
Набива се на очи факта, че без значение къде живеем КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА дава приблизително еднакви възможности на гражданите да се сдобият със собствено жилище.
За 70 години, пък и повече, швейцарците масово са останали бездомни, както видяхме от първата статистика.
Аналогично от тук насетне ако продалжаваме да живеем в тази система средния бездомен българин има малък шанс да се сдобие със собствено жилище.
Система, която не осигурява възможност на среден свой гражданин да се сдобие в разумен срок със собствено жилище е просто сбъркана система.
Сбърканоста на победилата капиталистическа система може да се види и в други нейни подсистеми.
Примерно подробно съм писал за образованието    и     спорта, където господстващата пропаганда до невероятна степен е промила средностатистическия мозък. 
"Бедни" братя българи, ако имате собствено жилище и заплата поне 50% над средната за страната, доста от "богатите" швейцарци могат да ви завиждат.
Да, знам, че много неща липсват за качествен живот в нашата разрушена от нас самите родина, но осъзнавайки ги, заедно може да ги променим.
Как ли?
Като одрежем ръчичките на Транснационалните корпорации и банки /ТНК и ТНБ/, които са впили пипалата си в българската икономика и практически са я превзели.
Плашат ни, че ще ни превземат ТУРЦИ, РУСНАЦИ, БЕЖАНЦИ.....
Никой не казва, че ТНК и ТНБ реално са ни превзели много отдавна и те са истинските колонизатори от които трябва да намерим начин да се отървем.
След 20-20-40-50 години жилищния фонд на средния българин останал все още негова собственост ще е физически и морално остарял.
Поколенията след нас ще трябва да мислят как да се сдобият с нови жилища.
При тази система шанса им е минимален.
Щом чрез  победилия неолибералния модел дори швейцарците за повече от 70 години не са успели да осигурят собствен дом за болшинството от гражданите си, как разумен човек може още да вярва в неолибералните мантри?

Няма коментари: