15.02.2019 г.

Хамстериада 1 – оковите, крилете и илюзиите на хамстера

За да функционира добре пирамидалната капиталистическа икономическа СИСТЕМА , трябва да има сили които постоянно да я движат.

Основната роля или съдба да върти колелото на СИСТЕМАТА е отредена на средната „свободната“ класа.


Средната заплата в България, Италия, Испания и дори в най-богатите западни страни като Герман, Швейцария е ФАКТИЧЕСКИ толкова голяма, че да покрие в по-голяма или по-малка степен само ОСНОВНИТЕ ЖИТЕЙСКИ НУЖДИ.
По замисъла на владетелите на СИСТЕМАТА, в края на месеца средната заплата ТРЯБВА да свърши. 
Това е ОСНОВНА ИМ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА ЦЕЛ.
Защо ли?
За да е невъзможно за обикновения човек да натрупва постепенно капитал и да се опитва да върви по пътя към финансовата свобода.  
За да е ФИНАНСОВО принуден всеки следващ месец като хамстер да върти колелото на СИСТЕМАТА ИМ.


Оковите на хамстера:

Ако средната заплата в даден град или държава е 1000 единици, средния хамстер в края на месеца трябва да ги е изхарчил всичките.
За целта на хамстера са му измислили различни изкушаващи  „близалки“, всъщност окови, за които постоянно да си харчи парите.
Съзнанието на масовия псевдо Ентeлeгентен  „хамстер“ е добре канализирано за едене, пиене, е-ане и всякаква фалшива псевдо луксозна показност. Това са масовите житейски „ценности“ и те лесно и успешно се експлоатират от владетелите на СИСТЕМАТА.
За алкохол, цигари, кафета, кафенета, заведения, извънсемейни любовни авантюри, лъскави играчки и други „близалки-окови“, отиват най-често 20-30% от месечните доходи на средния хамстер.
Жалко, но фаст. 
За такива хора всъщност тези неща са единстения смисъл на живота.
Както е добре известно още от римско време и до ден днешен  владетелите на СИСТЕМАТА  контролират плебса (хамстерите си) с ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА. Днес средната заплата във всяка капиталистическа държава стига основно за хляб, зрелища, за някой покрив над главата и за всички-изкушаващи близалки (окови).
Средния хамстер освен това лесто попада и в мрежата на кредитната ИМ система, която допълнително го оковава към въртележката.
От френската революция насам обаче и още повече в днешната информационна епоха пробудените хамстери искат да получат поне някаква НАДЕЖДА за СВОБОДА, равенство и братство.
Хамстерите често се бунтуват, стачкуват и т.н. 
За владетелите на СИСТЕМАТА, мечтата на хамстерите за равенство и братство е недопустима. 
ТЕ няма да допуснат система с всеобщо равенство, братство и взаимопомощ под каквато и да е форма.
Добрите чичковци (владетелите на СИСТЕМАТА) обаче с радост продават НАДЕЖДИ на средните хамстери.

Крилете и илюзиите на хамстера:

Инвестиционните „гурута“ които са част от СИСТЕМАТА ИМ, съветват хамстерите да спестяват и инвестират дългосрочно и диверсифицирано поне 10% от доходите си.
На пръв поглед похвален съвет, които дава крила на хамстерите с които те да полетят и евентуално след десетки години да достигнат до мечтаната ФИНАНСОВА СВОБОДА.
Това обаче е добре подхранвана илюзия.
Съгласете се, че от гледна точка на владетелите на СИСТЕМАТА перфектния хамстер въртящ целеустремено колелото ИМ, изпълнен с надежда, с пришити крила и илюзии за постигането на бъдеща финансова свобода е  ценна придобивка.
Това е перфектния за тях ВЕЧЕН ВДЪХНОВЕН РОБ.
Пропагандната машина на СИСТЕМАТА работи на пълна пара за да вдъхновява милиарди средни хамстери с мантрата да спестяват и инвестират поне 10% от доходите си.
Къде е капанът обаче?
Къде Е капънът???????????
Капанът не са описаните по-горе „близалки“/окови с които хамстера всеки месец изгаря 20-30% от потенциалния си капитал, чрез който има известен малък потенциал да го направи поне мъничко финансово свободен.  
Тези 20-30% са доста пари, ако се инвестират ежемесечно  и дългосрочно в 20-30+ годишен период. 
Все пак казвам, че те са крайно недостатъчни за постигането на финансова свобода.
Тогава? 
Пак да попитаме: Къде е капанът?
КАПАНЪТ са .... средните доходи!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Болшинството от хората си умрат от кеф че са в златната среда. Всъщност те са златните хамстери/кокошки на владетелите на СИСТЕМАТА.
В статията „Капанът на средните доходи“, с която според мен трябва задължително да се запознае всеки среден хамстер мечтаещ за финансова свобода, съм описал подробно естеството на този добре прикрит капан.
Средния български хамстер първосигнално търси решението на проблема с  непостижимата финансова свобода в .... смяната на колелото/въртележката.
С българско колело щом не става, най лесно е да се пробва с друго.
Знаем лафа: „Чуждата кокошка-патка“.
Решава нашия среден беден хамстер да пробва късмета си със смяна на колелото което върти.
Вижда, показват му отвсякъде, че там в обетования златен (само за някои) запад има поне една дузина много лъскави немски, френски, холандски и т.н. колелета/въртележки, които само чакат нашия хамстер да ги завърти. Илюзията му е, че като ги завърти тези ми лъскави колелета и бързо бързо ще се измъкне от хамстерската си съдба.
Ха, ха, ха.
Уви.
Съдбата на немския и френския среден хамстер е същата. 
И те въртят колелото без шанс за измъкване. 
Те, западните хамстери със средни доходи също са в „капана на средните доходи“, въпреки че могат ежемесечно да ближат малко повече близалки.
Всъщност, няма голямо значение къде се намира въртележката която върти средния хамстер. Дори в най-богатите държави средния хамстер няма практически шанс да слезе от въртележката.

В статията  Системата, "богатите" бедни и "бедните" богати, може да видите жалките проценти на собствени жилища сред гражданите в западна Европа. 
Швейцария - около 5%!!!; около 40% изплащат ипотека; останалите – наем;
Норвегия - около 20%!!! ; около 60% изплащат ипотека; останалите – наем;
Германия - около 25%!!!;  около 30% изплащат ипотека; останалите – наем;
..........
Единствения правилен път за измъкване от въртележката за средния хамстер е ПЪРВО да повиши ежемесечните си доходи колкото се може повече над средните.

Това става чрез инвестиране на време и усилия за повишаване на собствените си знания и професионални умения, чрез които да гони по-високи от средните ежемесечни доходи.
Чак след това трябва да мисли как най-добре да инвестира постоянно възможно по-голям процент от месечните си доходи.
Всъщност, ако голям процент от средните български хамстери осъзнаят пътя за измъкване от капана в който се намират и поемат по пътя към повишаване на собствената си професионалната квалификация и от там на доходите си, може да видим родината си много по-благоденстваща.

В таблицата по-долу събрах информация за средните доходи в Европейския съюз през 2018г.

Съответно най-отгоре в числовите колони съм показал формулите, чрез които се получават сравнителните коефиценти които да елиминират ценовите и подоходните разлики в отделните държави.
Вижда се, знаем си добре, че средния български хамстер е на дъното:
Средна брутна заплата в България-586Е;
Средна чиста заплата-457Е;
Но, средна чиста българска заплата по паритет на покупателната способност е – 1079Е;
Средната чиста заплата по паритет покупателната способност на западния хамстер в Германия, Австрия и Франция например е около 2 пъти по-голяма – диапазон 2145Е-2254Е.
Колко по-точно е голяма разликата се вижда чрез коефицента в колона 7.
Ако българсия хамстер отиде да върти примерно немското колело, и успее да получава средна немска заплата, ще трябва да плаща допълнително за наем около 30% от доходите си.
Какво се получава?
Средна немска заплата по паритет на покупателната способност – 2254Е. Коефицент 2.09 /колона7/.
Като приспаднем 30% за наем, се получава коефицент 1.46 /колона 8/.
С други думи българин на средна заплата в България,  ако отиде да работи за средна заплата в Германия, и живее под наем, доходите му по паритет на покупателната способност ще са само 1.46 пъти по големи.
Малко българи успяват обаче да работят за средна заплата в Германия.
Дори да успеят доходите на средните хамстери в Германия нямат практически шанс да слязат от немската въртележка.
По честия случай.
Ако българин е с доходи 30% под средните за Германия и от тази база плаща  още 30% за наем се получава:
Коефицент за по-висока покупателна способност на средната немска заплата  2.09 -30%(по-ниски доходи на българина от средните)=1.46 
Коефицент 1.46 -30% (разходи за наем) = 1.02.
Какво излиза?
Българин със средни доходи в България, ако реши да отиде в Германия и там работи за 30% под средната заплата и  изразходва 30% от  доходите си за наем, ще е с коефицент 1.02.
Само с 2% ще са му по-високи доходите по паритет на покупателната способност в Германия спрямо България. 
Който българин със средни доходи реши да остане и да работи в България, но успее да повиши доходите си с 46% над средните за България, ще има същата покупателна способност както със средни доходи в Германия и ако плаша наем, НООООО, много по-големи възможности да спестява по-голям процент от доходите си. 
Респективно много по-голям шанс да слезе от въртележката.
Напомням в статията в капанът на средните доходи“ съм показал в табличен вид как изглеждат сметките.
Без значение от държавата, с доходи 1.5, 2, 3 пъти над средните и разумно спестяване и инвестиране, финансовата свобода е сравнително проста и лесена  задача.
 ....................
На всеки среден хамстер желаещ финансова свобода и осъзнал в какъв капан се намира желая успешно измъкване от въртележката.

Автор: Андрей Марков
........
Следва:

Хамстериада 2 – Дилемата на хамстера


---------------------------------------------------------

Свързани статии:

1 коментар:

cherkezov каза...

Благодаря