10 корпоративни урока


Корпоративен урок 1: Мъж влиза под душа, докато съпругата му точно привършва със своя, когато на външната врата се позвънява. Жената набързо увива една кърпа около себе си и тича да отвори. Отвън стои Боб – съседът. Преди да е казала и една дума, той предлага:- Ще ти дам 800 $ ако свалиш тази кърпа! След като помислила за момент, жената свалила кърпата и застанала гола пред Боб. Секунди по-късно той й връчил 800 $ и си тръгнал. Жената се загърнала отново и се върнала в банята.- Кой беше? – попитал съпругът й.- Боб … съседът – отговорила тя.- Чудесно! – казал мъжът – Спомена ли нещо за 800-те долара, които ми дължи? 
Бизнес поукаАко навреме споделите с акционерите си важна информация, отнасяща се до кредит и риск, бихте могли да избегнете изобличаване .
Корпоративен урок 2: Свещеник предложил на монахиня да я откара до манастира. В един момент, тя скръстила крака, така че единият й крак се оголил. Отецът едва не катастрофирал. След като овладял колата, той леко прокарал ръката си по крака й.- Отче, припомнете си Псалм 129 – казала монахинята. Свещеникът отдръпнал ръката си. Но малко по-късно, докато сменял скорости, той отново поставил ръката си върху крака й.
Отче, припомнете си Псалм 129 – казала монахинята отново.- Прости плътската ми слабост, сестро! – извинил се отецът. След като пристигнали в манастира, монахинята се прибрала. Свещеникът бързо изтичал в църквата за да погледне Псалм 129. Същият гласял: „Давай напред и търси, нагоре ще откриеш благоденствие“.
Бизнес поука:Ако не сте добре информирани в професията си, рискувате да пропуснете чудесни възможности. 
Корпоративен урок 3: Търговският представител, деловодителката и управителят на фирма отиват да обядват заедно. По пътя намират старинна маслена лампа. Разтриват я и отвътре се появява един Джин.- Ще изпълня по едно желание на всеки от вас – казва той.- Първо аз! Първо аз! – скача деловодителката – Искам да бъда на Бахамите, да карам джет, без да се интересувам от нищо! Пуф! И изчезнала.- Сега аз! Сега аз! – крещи търговският представител – Искам да бъда в Хавай, да разпускам на плажа с личен масажист, безкраен запас от коктейли и любовта на моят живот! Пуф! И той изчезнал.- Твой ред е – казал Джина на управителя.- Искам тези двамата обратно на работните места след края на обедната почивка – отговорил той. 
Бизнес поукаВинаги оставяйте първата дума на шефа.
 Корпоративен урок 4: Гарванът седял по цял ден на дървото, без да прави нищо. Заекът го попитал:- Мога ли и аз като теб да седна и да не правя нищо по цял ден?- Разбира се, защо не – отговорил гарванът. И така, седнал заекът на земята и си почивал. Унесъл се, една лисица изскочила от храстите и го изяла. Бизнес поукаЗа да седите без да правите нищо, трябва да сте на висока позиция. 
Корпоративен урок 5: Пуякът разговарял с бика:- Как ми се иска да полетя и да кацна на това дърво – въздишал той – но не ми достига енергия за да махам толкова силно с крила.- Защо не клъвнеш малко от фекалиите ми – предложил бикът – те са силно енергийни и хранителни. Пуякът се надвесил над една от неговите купчинки и не след дълго открил, че бикът е прав – вече имал енергия и успял да достигне най-долният клон на дървото. На следващият ден, след като си похапнал още от чудодейната смес, той кацнал на по-горният клон. Най-сетне, няколко дни по-късно, пуякът гордо се перчил и вдигал врява от върха на дървото. Не след дълго бил забелязан от фермера, който го свалил с един изстрел на пушката си.
Бизнес поукаЛайняните номера могат да ви изведат на върха, но не и да ви помогнат да се задържите там.
 Корпоративен урок 6:
 В Африка всяка сутрин газелата се събужда с мисълта, че трябва да надбяга най-бързия лъв, за да остане жива. Всяка сутрин лъвът се събужда с мисълта, че трябва да надбяга най-бавната газела, за да не умре от глад. 
Бизнес поукаНяма значение дали си газела или лъв: когато слънцето изгрее, по-добре да станеш, за да изпревариш другите. 
Корпоративен урок 7: Мъж отсяда в хотел в Австралия. В стаята има компютър и той решава да изпрати електронно писмо на жена си. Обаче случайно сбърква адреса и без да осъзнае грешката си изпраща писмото. В същото време някъде в Хюстън, вдовица се връща от погребението на съпруга си. Вдовицата решава да си провери електронната поща за писма от роднини и познати. След като прочита първото писмо, тя пада възнак в безсъзнание. Синът на вдовицата дотърчава в стаята, намира майка си на пода и хвърля поглед на екрана, на който пише: До: моята любяща съпруга, Тема: пристигнах, Дата: Събота. 2 Февруари. 2008. Знам, че ще се изненадаш да ме чуеш. И тук имат компютри вече, и можеш да изпратиш писма на своите любими. Току-що пристигнах и отседнах тук. Виждам, че всичко е приготвено и за твоето пристигане утре. Нямам търпение да се видим! Надявам се твоето пътуване да е също безпроблемно, като моето. P.S.: Адски е горещо тук долу! 
Бизнес поукаУверете се, че комуникацията се осъщестява между правилните страни. Иначе резултатите могат да не отговорят на очакванията ви. 
Корпоративен урок 8: Джони искал да изчука едно момиче в неговия офис … Но тя си имала приятел … Един ден Джони не издържал, отишъл при нея и предложил:- Ще ти дам 1000 $ ако ме оставиш да те изчукам. Но момичето го отрязало:- НЯМА НАЧИН ! Джони казал:- Ще бъда бърз, ще хвърля парите на пода, ти ще се наведеш, а аз ще съм свършил преди да се изправиш. Тя помислила за момент и казала, че трябва да се посъветва с приятеля си … Позвънила на гаджето и му разказала за случая. Момчето и отговорило:- Искай му 2000 $, прибери парите много бързо, той даже няма да успее да си свали гащите! Така, че момичето се съгласило и приело предложението. Приятелят и я чакал половин час да се обади. Най-накрая, след 45 минути чакане той и позвънил и я попитал какво е станало. Тя му отговорила:- Копелето ги хвърли на монети!!! 
Бизнес поукаВинаги обмисляйте всички аспекти на бизнес предложение преди да се съгласите и да ви го начукат.
Корпоративен урок 9: Когато тялото било създадено, всички части от него искали да бъдат Шефа. Мозъкът казал:- Аз трябва да бъда шеф, защото контролирам всички функции на тялото.Краката казали:- Ние трябва да бъдем шефове, защото ние пренасяме мозъка наоколо, където поиска. Ръцете казали:- Ние трябва да сме шефове, защото ние вършим всичката работа и печелим пари. И така после било сърцето, белия дроб, очите, докато накрая и задника поискал да бъде шеф. Всички части започнали да се смеят на идеята. Тогава задника се блокирал и отказал да работи. След известно време очите започнали да се затварят, ръцете се парализирали, краката изтръпнали, сърцето и белия дроб изпаднали в паника, а мозъкът изпаднал в треска. В края на краищата всички решили, че задникът трябва да бъде шеф и нещата преминали. Всички части си вършели своята работа, докато Шефът само си седял и изхвърлял навън боклуците (лайната). 
Бизнес поукаНе е нужно да си мозък, за да бъдеш шеф – всеки задник може да бъде.
 Корпоративен урок 10: Една лястовичка летяла на юг, но студът я застигнал и премръзнала до смърт, тя паднала в широко поле. През полето минала крава и се изсрала върху птичката. Изпражнението стоплило лястовичката, тя се съвзела и радостно започнала да чурулика … Минаваща наблизо котка чула чуруликането и следвайки звука, извадила птичката от кравешкото лайно и я изяла. 
Бизнес поука: 1. Не всеки, който те засипва с лайна е твой враг. 2. Не всеки, който те вади от лайната е твой приятел. 3. Когато си затънал в лайна до гуша, недей да чуруликаш много-много.

Няма коментари: