12.07.2013 г.

Най важното число в съвременната икономика



Има едно жизнено важно число, което всеки трябва да следи в момента, и то няма нищо общо с безработицата, инфлацията или цените на жилища. Ако тази цифра е твърде висока, може да се срине цялата финансова система на САЩ. Числото, за което говоря е доходността на 10 годишните американски държавни ценни книжа. Когато тази цифра се повишава, дългосрочните лихвени проценти в цялата финансова система започват да нарастват. Когато дългосрочните лихвени проценти се покачват, става по-скъпо за федералното правителство да заема пари, става по-скъпо за щатските и местни власти да заемат пари, съществуващите облигации губят стойност и инвеститорите в облигации губят много пари, лихвите по ипотеките се покачват и месечни плащания по ипотеките са в нов възход, лихвените проценти в цялата икономика растат, и това забавя икономическата активност.
 На върха, освен всичко останало, има лихвени деривати за повече от 440 трилиона долара, и бързо растящите лихвени проценти биха могли да са огромна бомба със закъснител за цялата ни финансова система. Живеем в разгара на най-големият балон на дълга в историята на света , и единственият начин играта да продължи, е лихвените проценти да останат много ниски завинаги. За съжаление, доходността на 10 годишните ДЦК на САЩ, започнаха да се покачват, а много експерти смятат, че това ще продължи. На 2 август на миналата година, доходността на ДЦК на САЩ е само 1,48%. Но сега нещата се развиват бързо. В на 31.07 доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа достигнаха 2,70%, преди да спаднат обратно до 2.58% . Исторически, цените са все още много ниски, но това, което е тревожно е, че изглежда ние ударихме "дъното" миналата година, и сега лихвените проценти само ще растат.Това покачване на лихвените проценти се очакваше от много дълго време, само че никой не знаеше точно кога ще се случи. Сега, когато всичко е започнало, никой не е съвсем сигурен колко високо в крайна сметка ще се повишат лихвени проценти. И всичко това е много лоша новина за цените на акциите. Когато лихвените проценти намаляват, расте икономическата активност, и това е добре за цените на акциите. Така че, когато лихвените проценти започнат да се покачват бързо, това не е хубаво нещо за фондовия пазар. Федералният резерв се опитва да запази дългосрочните лихвени проценти, чрез бясно печатане на пари и купуване на облигации. Така , че какво би могъл да направи ФЕД, ако доходността на 10 годишните американски държавни ценни книжа продължава да расте ? В този момент, Фед ще започне да губи контрол над ситуацията. И ако това се случи, Bill Fleckenstein го каза в предаването King World News онзи ден, че "той вярва, че ние може да видим спад на фондовият пазар изведнъж с 25 процента …"
Хората ще си кажат: "Защо се случва това?" След това те могат да изискат от пазара на облигации , дисконтиране на инфлацията, която вече имаме. Фед може да реши да отпечата още повече и да подкрепи пазара на облигации чрез покупки на облигации. Но това ни връща към притесненията отпреди няколко реда. Изведнъж става ясно, че печатането на пари не само не е решение, но това е проблем. И тук идва т.нар. Margin дълг. Tой може да бъде описан като инструмент, използван от фондовите спекуланти да заемат пари от брокерски къщи, и да купуват повече акции, отколкото иначе биха могли да си позволят. Тези заеми са обезпечени с акции и облигации търгувани на фондовата борса, така че когато пазарът тръгне надолу, от инвеститорите ще се изисква да вкарат повече пари / активи, или ще са принудени да продават веднага, за да изплатят заемите си - понякога това води до масови разпродажби или катастрофи. Но много по-голяма загриженост от срива на фондовия пазар, са производните на база на лихвеният процент за 441 трилиона долара , които могат да имплодират, ако лихвените проценти продължават да нарастват бързо. Deutsche Bank е най-голямата банка в Европа, и в този момент те имат 55,6 трилиона евро в обща експозиция към деривати. БВП на Германия е само 2,7 трилиона евро за цяла година. Ние сме изправени пред подобна ситуация в Съединените щати. Нашият БВП за 2013 г. ще бъде някъде между 15 и 16 трилиона долара. Много от нашите големи банки имат експозиция на деривативи, които правят на абсолютно джуджета нашият БВП.


JPMorgan Chase
Общо активи: $ 1,8 трилиона долара
Експозиция на деривати: повече от 69 трилиона долара



Citibank
Общо активи: $ 1,34 трилиона долара
Експозиция на деривати: 52 трилиона долара



Bank Of America
Общо активи: 1,44 трилиона долара
Експозиция на деривати: над 44 трилиона долара



Goldman Sachs
Общо активи:  114,7 милиарда долара - да, вие четете правилно
Експозиция на деривати: над 41 трилиона долара



Това означава, че общата експозиция на Goldman Sachs в договори с деривативи, е повече от 362 пъти по-голяма от общите им активи.


И не забравяйте, най-голямото парче от тези договори- производни, се състои от "лихвени деривати". Само си представете какво ще стане, ако животозастрахователна компания има милиони и милиони договори за животозастраховане, и изведнъж всички внезапно умрат.
Какво ще се случи с това животозастрахователно дружество? То ще бъде напълно разбито разбира се.
Е, това е, пред което са изправени днес нашите най-големи банки. Те са сключили договори за трилиони и трилиони долари във вид на дериватни Лихвени договори, с които те се обзалагат, че лихвените проценти няма да растат бързо. Но какво ще правят, ако те нарастнат? А истината е, че лихвените проценти ще се покачват. Графиката по-долу показва каква е доходността по 10 годишни ДЦК на САЩ,  през последните няколко десетилетия ...

Както можете да се види, доходността бе около 6 на сто през 2000 година. През 1990 г., доходността на ДЦК се задържа между 8 и 9%. Ако се върнем към "нормалните" нива, финансовата ни система ще се спука. Няма начин, по който пристрастената ни към дълг система да се справи. Така че внимавайте с доходността на 10 годишните американски съкровищни ​​облигации. Това е най-важното число в цялата икономика на САЩ. Ако тази цифра е твърде висока, играта свършва.

Източник: http://theeconomiccollapseblog.com/

Няма коментари: