29.07.2013 г.

17 от най-добрите инвестиционни съвети за всички времена

Финансовите пазари могат и да се изменят непрекъснато, но добрите съвети за инвестиране са вечни.

Когато стане въпрос за необятния свят на инвестициите три думи изплуват на ум: изумителен, заплашителен и страшен. За повечето начинаещи инвеститори, а и не само, въпросите, които този свят поражда, никога не свършват.
Ето защо от обучителния сайт Investopedia обощават някои от най-добрите изказвания на експерти по въпроса за инвестирането през годините.
Някои от съветите датират назад във времето още от времената на Бенджамин Франклин, а други са от съвременни анализатори като Дейв Рамзи и Уорън Бъфет. Джим Креймър и Джим Роджърс също попадат сред успелите инвеститори, които имат с какво да посъветват начинаещите пазарни участници.
Въпреки че финансовите пазари се променят непрекъснато, добрите съвети за инвестиране нямат срок на годност.
Ето и  17 от най-запомнящите се инвестиционни съвети:

1. "Инвестициите в знание се отплащат с най-високата лихва." - Бенджамин Франклин
Когато става въпрос за инвестиране, нищо няма да се отплати по-добре от това човек да се образова. Винаги правете необходимите изследвания, проучване и анализ, преди да вземете инвестиционно решение.
2. "Дъната в инвестиционния свят не завършват с четиригодишни минимуми, а с 10- или 15-годишни минимуми." - Джим Роджърс
Действително, 10- или 15-годишните дъна не са често срещани, но все пак се случват. В такива периоди на спад не се притеснявайте да вървите против тренда и да инвестирате - бихте могли да направите много пари със смела стъпка, или да изгубите дори ризата на гърба си.

Не забравяйте съвет номер 1 и да инвестирате в индустрия, която сте проучили добре. След това бъдете готови да видите инвестицията си да потъне, преди резултатът да се обърне и да започне да се отплаща.

3. "Ще ви кажа как да забогатеете. Затворете вратите. Страхувайте се, когато другите са алчни. Бъдете алчни, когато другите се страхуват." - Уорън Бъфет
Бъдете готови да инвестирате, когато пазарите вървят надолу, и да "излезете" от стремително покачващи се пазари.
4. "Фондовите пазари са пълни с хора, които знаят цената на всичко, но стойността на нищо." - Филип Фишер
Друго свидетелство за факта, че инвестирането без обучение и проучване в крайна сметка ще доведе до инвестиционни решения, които да ви накарат да съжалявате. Проучването е много повече от слушане на общественото мнение.
5. "При инвестиране това, което носи спокойствие, рядко е печелившо." - Робърт Арнът
От време на време ще трябва да излизате извън зоната си на комфорт, за да реализирате по-значителни печалби. Опознайте границите на зоната си на комфорт и опитвайте да излизате от нея в малки дози. Трябва да познавате много добре не само пазара, но и себе си.

Може ли да задържите една инвестиция, когато всички останали скачат от кораба? Или да се измъкнете по време на най-голямото рали на века? Няма място за гордост в този вид самоанализ. Най-добрата инвестиционна стратегия може да се превърне в кошмар, ако нямате куража да я видите в перспектива.

6. "За колко милионери, които са станали богати чрез инвестиране в спестовни сметки, знаете? Това обобщава моята гледна точка." - Робърт Алън
Въпреки че инвестирането в спестовна сметка е сигурен залог, печалбата ви ще е минимална, имайки предвид изключително ниските лихвени проценти. Все пак не се отказвайте от такава сметка напълно. Спестовната сметка е надеждно място, където човек да съхранява средствата за спешна употреба, докато на инвестиционният пазар не е.
7. "Инвестирайте в себе си. Вашата кариера е двигателят на вашето богатство." - Пол Клитроу
Всички ние искаме богатство, но как да го постигнем? Това започва с успешна кариера, която разчита на вашите умения и таланти. Инвестирайте в себе си чрез училища, книги или добро работно място, където можете да придобиете качествен набор от умения.

Открийте таланта си и намерете начин да го превърне в средство за генериране на доходи. По този начин наистина можете да превърнете кариерата си в "двигател на вашето богатство."

8. "От време на време пазарите правят нещо толкова глупаво, че спират дъха ти." - Джим Креймър
Няма сигурни залози в света на инвестициите; съществува риск във всичко. Бъдете готови за възходи и падения.
9. "Индивидуалните инвеститори трябва да действат последователно като инвеститори, а не като спекуланти." - Бен Греъм
Вие сте инвеститор, а не някой, който може да предскаже бъдещето. Базирайте решенията си на реални факти и анализ, а не на рисковани, спекулативни прогнози.
10. "Въпросът не е колко пари правиш, а колко от тях запазваш, колко добре работят за теб и за колко поколения ги задържаш." - Робърт Кийосаки
Ако сте милионер по времето, когато сте на 30, но загубите всичко до 40-годишна възраст, тогава не сте спечелили нищо. Увеличавайте и поддържайте вашия инвестиционен портфейл, като внимателно го диверсифицирате и може да се окаже, че сте подсигурили много поколения напред.
11. "Знай какво държиш и защо го държиш." - Питър Линч
Напишете си домашното преди да вземете решение. И след като сте взели решение се уверете, че правите преоценка на портфолиото си редовно. Мъдрата инвестиция днес може да не бъде толкова удачна в бъдеще.
12. "Финансовото спокойствие не се състои в придобиването на неща. То е да се научим да живеем с по-малко, отколкото изкарваме, за да можем да даряваме пари и да имаме пари за инвестиране. Не можете да спечелите, докато не направите това." - Дейв Рамзи
Като бъдете скромни в разходите си можете да гарантирате, че ще имате достатъчно пари за пенсиониране и ще може да подпомагате общността.
13."Инвестирането трябва да е по-скоро като наблюдение на боя, която изсъхва или на трева, която расте. Ако искате тръпка, вземете 800 долара и идете до Лас Вегас." - Пол Самюелсън
Ако мислите, че инвестирането е хазарт, сте в погрешната посока. Работата, която то изисква, включва планиране и търпение. Печалбите обаче, които може да натрупате с времето, може да са наистина вълнуващи. Търпението е основна добродетел на търгуващите.
14. "Не бих платил предварително. Вместо това ще инвестирам и ще оставя инвестицията си да го покрие." - Дейв Рамзи
Този съвет дава перфектен отговор на въпроса: "Трябва ли да изплатя с парите, които имам, _____( попълнете празното) или да ги инвестирам за пенсиониране? Или казано с други думи, балансът по кредитната ви карта може да се превърне в черна дупка, ако не се изплати бързо.

Това означава да изплащате дълга с високи лихвени проценти и да задържите този с ниска лихва.

15. "Четирите най-опасни думи в инвестирането са: "Този път е различно." - Сър Джон Темпълтън
Следвайте пазарните тенденции и история. Не спекулирайте, че точно този път ще бъде по-различно. Така например, основен критерий при инвестиране в конкретен фонд за акции или облигации е представянето му за период от пет години. Нищо по-кратко.
16. "Широка диверсификация се изисква само когато инвеститорите не разбират какво правят." - Уорън Бъфет
В началото диверсификацията е от значение. След като сте натрупали опит и имате доверие в инвестициите си, можете да структурирате вашия портфейл и съответно да правите по-големи залози в отделни сектори.

Диверсификацията е критично важна, но и прекаленото разнообразяване на портфейла носи своите рискове.

17. "Има рецесии, има и периоди на спад на фондовата борса. Ако не разбирате, че това ще се случи, тогава не сте готови, няма да се справите добре на пазарите." - Питър Линч
Когато ви връхлети рецесия или спад на борсовите пазари, трябва да запазите своя курс. Икономиките са циклични, а и пазарите са показали, че те ще се възстановят. Уверете се, че участвате в тяхното възстановяване.
Източник: Investopedia 

Няма коментари: