14.12.2015 г.

За страната чийто стандарт на живот можеше да имаме и ние българите


Не всичко е пари...

Нали е така приятели?
Представете си страна подобна на България в която:
Хората вярват в държавата си и утрешния си ден.
Няма организирана престъпност!!!
Почти липсва битова престъпност!!!
Няма просяци, крайно бедни или бездомни...
Същевременно има прилично заможна средна класа и дори доста богати хора.
Децата могат да се разхождат и играя където и когато и да е, а родителите им да са спокойни.
Нивота на корупция е безкрайно малко!!!
Няма безработица!!!
Хората работят основно по специалността си и това им е гарантирано!!!
Образованието и  здравеопазването са безплатни.
Спорта за деца и студенти във всякаква форма е безплатен!!!
Демографските тенденции са положителни!!!
Цялата територия се развива доста равномерно!
Над 90% от селата се развиват, а не западат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Има стотици изградени нови агроградчета със  всички условия за комфортен живот и работа.
Храната е от най-качествените в Европа и  е на нормални цени!
Пътищата също са от най-качествените в Европа.
Чужденеца пресякъл границите на тази страна се шокира колко е чисто навсякъде - по улиците, площадите и парковете е трудно да се види боклук.
Няма наркомани, и всякакви отрепки с които трябва ние обикновените хора да търпим и да сме толерантни.
Страна където срещате навсякъде предимно само хубави хора готови да ви помогнат и да се сприятелят с вас.
Страна за която хората от съседните страни говорят със суперлативи и уважение. 
Страна където няма дива безмислена конкуренция между членовете на обществото, а само конкуренция на цялото общество на световния пазар...
Страна където можете да започнете живота си практически от нулата и да имате ВЕДНАГА дом и работа, без да ставате роб на банките!!!
.....
Това не са розови сънища.
Не вярвате?
СЪЩЕСТВУВА ТАКАВА СТРАНА.
Просто май никой от тези дърпащи конците на нас малките кукли пускащи бюлетините не иска да знаем за нея. 
Тази държава няма почти никакви природни русурски, нефт или газ на които да разчита. Тя разчита предимно на трудолюбието, мъдростта и потенциала на гражданите си.
Това не е богата западно европейска държава!!! Нито пък държавата е грабила богатствата на други народи.
Всъщност тази държава не е и много по-богата от България.
Може би съвсем малко, измерено през БВП по ППП според данните на ЦРУ , където ние сме на 93-то място, тя е мъничко по-нагоре в класацията.
Тази държава се управлява от ДИКТАТОР.
Наричат го последния диктатор на Европа.
Всъщност е президент избиран  5 поредни пъти, за последно през октомври 2015г. с над 80% от гласовете на хората си в най-стандартни избори.
И целия народ се моли  "ДИКТАТОРА" им да не умре, защото не виждат никаква свястна  негова "демократична" алтернатива или по добър път за обществено икономическо развитие от това което са си избрали.
Народа нарича президента си - батька /нарицание за баща-бащица/. 
Основната мъдрост на Батька е в това, че той не мисли за търгашите и спекулантите, а за обикновенните хора работещи и развиващи промишлеността и селското стопанство. Той дословно казва:  порядъчните хора са тези които са израсли сред природата, трудещи се съвестно на полето и в заводите, а не тези израсли в кулоарите на властта и сред елитни палати.  Ако се стигне до ситуация да няма достатъчно количество порядъчни хора държавата ще пропадне. Затова обществения порядък и порядъчните хора трябва да се опазват с най-голяма грижа...
Още ли се питате коя е тази интересна държава? 
Казва се ... Беларус.
Шапка свалям за мъдростта на беларуския народ и на нейния президент Александър Лукашенко, че са успели да опазят страната си от разпада на социалистическия лагер  през 90-те години на миналия век, да надградят постигнатото и сега да можем да се убедим нагледно какво можеше да имаме и какво всъщност изгубихме. Както в България, така и в Русия и всъщност в цяла източна Европа.
Докато ние в България и останалите страни над 25 години вървяхме надолу и встрани, докато през последните 15 години нас ни лъгаха, че вървм нагоре и по правилния път, гражданите на Беларус са продължавали да развиват една социално ориентирана конкурентна на световния пазар икономика, като според мен по редица показатели е надминала и най-развитите западни "демокрации".
Не вярвате ли?
Ще се опитам да ви убедя.
За разлика от ВСИЧКИ ДРУГИ източноевропейски страни, в Белорусия не са проведени икономически реформи, ориентирани към ускорено развитие на пазарната икономика, и стопанският живот е доминиран изцяло от правителството. След разпада на СССР Белорусия се ориентира към системата на пазарния социализъм, като частната собственост е позволена, но държавата може да оказва голям контрол върху икономиката и управлява директно цените на стоките. Социалната и административна система са на практика непроменени от времето на СССР.
Въпреки съпротивата на транснационалния капитал страната не позволява продажбата на крупните си национални компании и разработването на полезните си изкопаеми от чужди фирми, като успява да съхрани (и в голяма степен да развие) уникалния си производствен и човешки потенциал, останал им от други времена и епохи, за да може днес да е достатъчно конкурентноспособна спрямо останалите европейски държави.
По този начин днес в Беларус може да видим един римейк  на всичко най-добро постигнато в социалистическите времена, при това доста добре надградено и съобразено с настоящата световна икономическа прадигма. 
Белорус постига завидно обществено икономическо развитие без да задлъжнява много, както обичат да правят това "развитите" западни "демокрации". Външния дълг на Беларус дори според ЦРУ е само 34%. 
Основни стълбове на икономиката на Беларус са промишлеността и селското стопанство, а тяхното развитие просто впечатлява. 
Няма да се впускам тук в конкретика-който се интересува може да прочете.
Все пак да спомена, че за нивото на промишлеността на страната говори факта, че най-големия кариерен камион в света е белоруския БелАз -75510  с товароподемност 450 тона и е успешен и пряк конкурент на американския конгломерат Caterpillar.
За селското стопанство на Беларус пък най-добре говори факта, че над 90% от селата се развиват, а не западат!!!
Ето какво представляма едно обикновенно белоруско село, което не е нито кой знае колко по добро, нито кой знае колко по-лошо от другите - то е с  1000 жители, 100 ученика, болница... - четете и цъкайте с език!
Новата беларуска форма за равномерно развитие на регионите са агроградчетата  които в Беларус са над 1400 !!! 
Всеки безимотен и безработен гражданин на Беларус може да си хареса селище където да получи безплатно дом и средно заплатена работа!!!
След определен брой години работа в това селище жилището остава негово.
Също може да получи колкото иска земя БЕЗПЛАТНО и да я обработва колкото години иска срещу символичен наем от около 1 лев, на декар за година.
Официалната безработица в Беларус е около 0.5%, или под 15 000 човека при 9.5 милиона население!!! Според ЦРУ Белорус е на 3-то място в света по този показател!
Защо ли е толкова ниско нивото на безработица и как го постигат?
Първо - написах вече, че който иска може бързо и лесно да си намери работа и покрив над главата. Поради това помощите за безработни за здравите хора са  НИСКИ, плащат се само 6 месеца при условие, че задължително се полага някакъв обществено полезен труд. 
С две думи - обществото здрави търтеи не търпи. За да ги има всички тези най-отгоре в статията описани  обществени блага всеки трябва да се труди.
Само си представете, ако имаме такава система в България как бързо нашите цигани ще се приобщят към обществото или ... ще избягат към обетованите западни земи, където ще са по-толерантни с тях.
Нивото на бедност в Беларус е най-ниското в цяла източна Европа. Обърнете внимание на графиката по-долу на промените по този показател след икономическите катаклизми през 90-те години.
И къде е по този показател е даваната ни за пример от пазарните либерални фундаменталисти Естония???? Тя уж "отличничката" има около 20% под линията на бедността!!! За България даже не говоря-графиката показва всичко!
В тази връзка се  питам: Защо либералните пазарни апологети и всякакви НПО проститутки постоянно ни дават за пример Естония и нито дума не обелват за Беларус?
Ето данни и за  дългосрочната безработица в източноевропейските страни, където даваната ни все за пример "отличничка" Естония, е редом до България, а скритата от очите ни Беларус просто я няма, защото такова чудо като дългосрочно безработен в Беларус просто НЯМА.
Разбирате ли, че всъщност графиката с данните от световната банка просто изпуска важен детайл от тази картина!

Липсата на безработица и бедност в една държава  води до чувство до социална сигурност и вяра в утрешния денна нейните граждани. А всичко това се отразява положително на демографските процеси-нещо изключително рядко за съвременна Европа. 
Ето какво показва Беларуската статистика по този въпрос:
Виждаме европейска държава с положителен естествен демографски прираст!!!
При това постигнат без помощта на безразборно или целенасочено размножаващи се цигани, араби, негри и какви ли не, а само благодарение на местните славяни.
Еххх, дори с нашата циганска раждаемост не може да стигнем беларусите които раждат руси славянски деца...
Как са решили в Беларус въпроса с престъпността?
Не много демократично, щото за мутрите демокрацията е манна небесна както предполагам знаете.
С демокрация не може да се бориш успешно срещу мутрите. 
В мътните последни години на миналия век, след като Лукашенко печели първите си президентски избори предупреждава публично криминалния контингент в страната, че той престъпност в страната си няма да търпи. Дава им срок да се поправят.
Е, те не го послушват естествено...
След месец време на журналистите е подшушнато да се поразтършуват в една отдалечена горичка. В нея те откриват ... заровени ВСИЧКИ членове на най-голямата престъпна организация в страната.
Следват още малко подобни крути мерки и всички мутри за броени месеци изчезват.
Сега в Беларус организирана престъпност НЯМА.
Дребната битова престъпност също почти не се среща.
Защо му е на човек да краде като основните неща -има работа и дом, с които се чувства уверен в утрешния ден?
А корупцията?
Как са решили в Беларус проблема с корупцията?
Мерките срещу нея са безкомпромисни и ефективни.
Един ден Батька събира голям брой висши чиновници, под предлог, че ще ги води на екскурзия и ги води в ...затвора. За да им покаже колко много свободни килии има за корумпирани чиновници.
В Беларус на всяко обществено място, където се извършва обществена услуга има ... книга за оплакване. Всеки гражданин може да се оплаче от всекиго и за всичко! Чиновниците например изтръпват когато клиент им поиска книгата за оплакване, защото за всичко вписано в нея което не е анонимно, се вземат бързи, безкомпромисни и адекватни мерки. Отговор гражданина винаги ИМА. Много често батька се занимава с такива "дреболии" и вкарва виновните в правия път. Това по-принцип не би трябвало да го прави, но той го прави и има невероятен ефект в обществото.
Некорумпираността на прътни полицаи е смайваща, така както и спазването на закона за движение по пътищата от водачите на автомобили. Как го постигат ли. С много крути мерки за въздействащ контрол върху която и да е от двете страни на пътя.
Заплатите в Беларус.
Ах тея заплати, дето всяка проста овца основно само тях гледа...
Точно тук обаче е най-голямата демократична уловка добре използвана от неолибералните апологети.
На пръв поглед заплатите в Белорусия изглеждат ниски сравнено с по голямата част от "демократичните" страни дори в източна Европа. 
В повечето случаи те са съпоставими с българските в зависимост от икономическия отрасъл и съответния регион или град.
Нека да е ясно обаче следното:
Висока заплата при високи цени на повечето стоки и услуги не значи непременно висок стандарт. 
Много често сравнитело ниската заплата при ниски цени на основни стоки и услуги осигурява подобен материален стандарт.
Но не всичко на този свят има и само материални измерения.
Има неща които и с космическа заплата не може да ги купиш, а това са нещата с които започнах тази статия.
Пак да ги спомена накратко:
Увереност  на хората в утрешния ден, ред и порядък във всичко, липса на престъпност, липса на корупция, липса на просяци по улиците и всякаква паплач към която трябва да сме толерантни, хубави пътища, чистата навсякъде, чиста природа, хубави позитивни хора около теб, безплатно образование, здравеопазване, спорт...
Всички тези неща също са основна част от стандарта на живот.
Но обикновено тях малко хора ги слагат на кантара като оценявамт качеството на живот в дадена страна.
За да защитят стандарта си на живот "демократичните" държави водят войни....
Икономически, хибридни, реални... Всякакви войни, с всякакви средства.
Под знамената на грабежа обаче може да поведеш само наемна и добре платена армия, която в "демократичните" държави наричат професионална.
А как е в Беларус?
Страната е загубила една четвърт от мирното си население по време на най-тежката световна война (плюс милионите загинали войници и офицери в грандиозните сражения срещу хитлеристите).
Народната памет помни това и нацията се възпитава така, че младите хора да се чувстват задължени да бранят родината си. След преодоляването на общия икономически упадък през 90-те години, който силно засяга и армията, в последните години беларуската армията е възродена и възвърнала предишната си сила. Всеки гражданин на Белорус е длъжен да отслужи 1.5 години в армията. А да се откупи или отскубне е нечувно и практически невъзможно, освен в случаите на сериозни здравословни проблеми.
Ако на България не дай си боже и се наложи да защитава демократичните си "достижения", колко ли "щика" ще успее да мобилизира под знамената?
Какво ще е количеството, качеството и най-вече духа на нашите войни?
На какво ги учим в училище?
Какво точно ще защитават те?
Своята икономика ли, или нечия чужда - било то на местен или чужд капиталист? А май ще трябва да защитават интересите на световния транснационален капитал.
Стигнахме до ценностите.
Основните житейски ценности, които в "демократичните" общества са сведени до егоистично индивидуално оцеляване на принципа най-конкурентния печели, взема всичко, а останалите - кучета ги яли, да ходят пред бюрата за подаяния. 
В тези превзели ни "демократични" общества всъщност антагонизмите са навсякъде и във всичко.
А в социалното-социалистическо общество хората от един род/родина/ практически работят заедно за изграждането на едно общество БЕЗ антагонизми. Те са като братя.
Сигурно това е и причината в Белорус да наричат президента си Батька /баща-бащица/. Щом го наричат така, те и го чустват като такъв предполагам. 
Да сте чували за друг подобен случай?
Аз не съм. 
И съм впечатлен.
Чест и почитания на Беларуския народ и неговия президент!
Айде накрая и малко статистика извадена не къде да е, а от "загриженото" за световното благоденствие ЦРУ - The World Factbook
Сравнявам България и Беларус с уж по-напредналите от нас основни източноевропейски страни вървящи вече доста време по така наречения демократичен път на развитие прилагайки неолиберален пазарен модел и старите европейски "демокрации" - Германия и Франция, които впрочем се водят за доста социални страни.
Какъв анализ мога да направя от данните:
Вижда се колко скромно изглежда БВП на човек от населението измерен през паритета на покупателната способност в Беларус. Подобен е на Българския и доста назад от останалите състезатели.
От тук насетне започват по-интересните разлики:
Безработица в Беларус от 0.7% срещу цели 5% при втория в класирането-Германия... За последните няма да говора- виждате ги.
За броя на хората под нивото на бедност което е шампионски ниско в Беларус показах графика малко по-горе, но тук искам да го вържа с Gini Index-а, който показва доколко е равномерно разпределено богатстото в една страна. Колкото е по-нисък този индекс, толкова е по-добре за икономиката на страната и най-вече за обикновенните хора. Това свързано с малкия брой на хората под линията на бедността / За Беларус-под 5%/, прави страната недостижима от никоя от останалите страни по отношение на социалност в държавата.
Накратко казано - много малко бедни /под 5%/, а останалото богатство добре разпределено в цялото общество. 
Това е доста по-различна картина от ужасяващата световна статистика, че 1% от хората по света държат 50% от световното богатство-НАЛИ?
Като се погледнат данните от последната таблица се виждат и мигрантските потоци...
Мигрантите логично вървят натам, накъдето смятат, че ще м е по-добре-нали?
Има мигранти от бедните източноевропейски страни към западна Европа...
Има други от Африка и Близкия изток пак към западна Европа...
Забелязва се обаче и един интересен поток от хора.
Голяма част от хората от бившите съветски републики, включително и от днешна Русия, вместо към западна Европа се отправят към ... Беларус.
Защо ли? 
Отговорете си сами какво търсят...
...
Мисля си, че АКО ние българите бяхме достатъчно разумни да разбираме геополитическите процеси и манипулациите на световните кукловоди, можеше да запазим и надградим това което БЯХМЕ ПОСТИГНАЛИ в социалистическите години, така както са успели гражданите на Белорус.
Не успяхме. За нещастие на едни от нас и щастие на други...
Но всички заедно си мечтаем да имаме висок стандарт на живот...
А какво правим да го имаме приятели??? 
...................................................................................................................................................................
ПП: Тези дни срещнах едно обикновенно белоруско семейство с което се заприказвахме и се сприятелихме... 
От приказките им кое как е в Беларус ми ... висна ченето.
...
Последваха няколко седмици ровене в нета и питане на Гугъл да ми  каже още повече какъв е живота в Беларус. Това което разбрах от него е част от това което и написах тук. 
Може би не всичко в Беларус е толкова розово колкото го описвам.
Може би не всичко на 100% е вярно, а САМО на 80% или 90%, но за мен това не променя нещата. Общата картина е ВЯРНА.
Сега имам огромно желание да отида в Белорус и да видя с очите си това което чух от тези обикновенни белоруски хора, което прочетох за развитието на тази страна и което се постарах да анализирам и споделя тук.
Още по-голямо желание имам НИЕ българите да опитаме да направим поне част от това което те беларусите са постигнали. 
Но имаме ли очи, сърца и разбиране да го направим?

Автор: Андрей Марков

Столицата на Беларус - Минск - площад Независимост
123 факта о Беларуси глазами Россиянина


Други статии от  интернет за Беларус:


123 факта за Беларус



3 коментара:

b.bonkov@mail.bg каза...

Господин Марков, искрено благодаря за информацията, която току-що прочетох. Шапка свалям и на труда, който сте положили за да се събере и стане достояние на всички, които искат да научат истината. Иначе напълно споделям Вашето разбиране за начина по който следва да се развива България в икономически план. Отдавна чета и разпространявам Вашия блог и ще продължа да го правя. Успех, здраве и късмет!!!

Unknown каза...

Браво , отлична статия

Unknown каза...

Прекрасно написана статия, адмирации!