14.06.2015 г.

Парите на бъдещето

(МАНИФЕСТ ЗА НОВ ФИНАНСОВ МОДЕЛ)

Дневен базов доход. НОВА социално-финансова
система базирана на крипто валута и отрицателна лихва.

Увод: 

Предварително уточнявам, че това, което предлагам е постижимо, 
много евтино и лесно за интегриране в сегашната финансова матрица
 и го няма в учебниците по икономика и финанси!
Пар

Ефектът може да се опише с две думи: НОВ СВЯТ!

Магическото обяснение:
Ако Aз всеки ден ти давам по 3 евро. а ти ги даваш на Иван, който ги събира и не ги харчи, а Аз всеки ден взимам от Иван по 1% от парите които Той есъбрал, в един определен момент Иван ще има 300 евро и Aз ще взема от него 1% който ще е точно 3 евро и ще ти ги дам на теб! После ти пак на Иван и Аз пак на теб... А сега си представи, че Иван е бизнеса в държавата... Аз съм държавата а такива като теб сте много... Населението на държавата.

Дневен базов доход:
Дневен Базов Доход е свобода за физическо съществуване! Държавата безвъзмездно и ежедневно превежда по сметка на всеки свой гражданин сумата, която гарантира неговото физическо оцеляване, без да е длъжен да работи. Идеята и ефектите на Базовия Доход не са нови и ги има в Интернет под наименованието „Безусловен Базов Доход“. Проблемът с Безусловния Базов Доход е, че изисква кардинална смяна на данъчната система, което според мен го прави почти неприложим. Затова аз предлагам една нова паралелна социална финансова система реализируема именно чрез дневен базов доход.

Нова, социална, паралелна финансова система:
Нова е защото не се базира на дълг!!!!!!!!
Социална е защото всеки получава пари от държавата без да ги връща!
Паралелна е защото по никакъв начин не пречи на сега действащата финансова система и може да съществува с нея в симбиоза… и дори ще бъде мотора за съживяването на капиталистическата (дълговата).


Криптовалута:
Криптовалутата е може би най-великото изобретение след интернет, това са пари, които съществуват в Интернет…. Пари без граница или народност… Пари чието основно свойство е да са прозрачни и проследими… много гъвкави… всяка една транзакция може да бъде договор… Базирам своя манифест за промяна именно върху криптовалутата, защото чрез нея, невъзможното на пръв поглед ще стане възможно.


Базирана на отрицателна лихва:
Отрицателна лихва значи да плащаш за това, че съхраняваш и трупаш пари…(кошмар за капитализма). Пари с отрицателна лихва биха били изключително социални, защото сами по себе си не допускат капитализация! Аналога на отрицателната лихва в сегашната система наричаме инфлация!

Технологията:
Първо се пише софтуер.
Стартира се с чип в личната карта. Всяка карта е ключ за сметка, а всяка сметка е разделена на две части. Сметките са абсолютно публични… и част отсподелена публична счетоводна книга! Тези от Вас, които са запознати с технологията на Биткойн ще ме разберат идеално, тези които не са запознати да се информират!
Първата част от сметката е за ежедневните преводи на базовия доход от държавата. Тази част от сметката се допълва на всеки 24 часа до сумата, коятосе превежда като базов доход ежедневно. Парите не подлежат на теглене в брой и ако не бъдат изхарчени в рамките на деня се губят!
Втората част от сметката е мястото за натрупване или “умиране” на парите (ако мога така да се изразя). Изхарчените пари винаги влизат във втората част от сметката(Фирмените карти ще имат само тази част от сметката). Парите подлежат на теглене в брой, но с % такса (данък печалба) само от фирми исамо след като фирмата си е платила всички данъци.
Държавата със закон приема криптовалутата като втора официална валута, която е в борд 1 към 1 с действащата валута и задължава всяко едноюридическо лице да я приема 1 към 1 като основната официална валута.Целта е никой да не отказва Крипто – нека го наречем така. Да е в борд една валута означава да е обезпечена с друга на 100% (обезпечението може да е и в злато!!!)


Принципът:
Държавата превежда ежедневно по “Х” единици(пари) в първата част на сметката, които до края на деня следва да бъдат изхарчени или иначе се връщат обратно в държавата миг преди следващото зареждане(реално ще е допълване , но всъщност си е чисто взимане на не изхарченото – пропуснати ползи за потребителя).
При всеки един трансфер от една сметка в друга държавата може да прибира % (данък транзакция дами и господа!!!) въпросът е принципен, дали, кога иколко. Веднъж прехвърлени парите в друга сметка, те отиват във втората част на сметката, където има опция за натрупване, но с времеви данък(отрицателна лихва) от % дневно(тук също може да се играе с процента). Идеята е който и да ги притежава(натрупва) тези пари да се старае да се отърве от тях, защото търпи загуби. По този начин ускоряваме скоростта им и вдигаме тяхната стойност, защото е ясно, че колкото по бързо се движат(въртят) парите, толкова по голяма е стойността им, защото вършат повече работа на повече хора.

Примерът:
Тук правя едно малко отклонение за да го видим в цифри за България (Аз съм Българин) за да покажа колко малко пари са нужни за да започне голяматапромяна и то от една мъртва икономика, каквато е Българската.
5 000 000 потребителя по 3 лв.(1.5 Евро) ежедневно са 15 000 000 дневно за захранване на сметките. Ако приемем, че всеки си изхарчи парите, следвавремевото олихвяване(отрицателното олихвяване) на вече трансферираните пари във втората част от сметките на потребителите, получили парите. Даприемем за улеснение, че времевото олихвяване (отрицателната лихва) във втората част от сметката е 1% дневно.Тоест държавата взима по 1% на всеки 24 часа от цялата наличност във всички втори сметки на всички потребители и едновременно и паралелно с това всеки ден дава по 3 лв. във всяка една първасметка. В така построената конструкция държавата има нужда да налее в системата 100 пъти дневната сума и ще затвори цикъла! Всеки ден ще дава точно толкова колкото взима! Ето как изглежда ситуацията до сега , с 1 500 000 000 (1.5 милиарда) максимум и колелото може да се завърти в посока базовдоход със силно подчертано потребление базирано на криптовалутен принцип….100% прозрачност.
Това ще възкраси мъртвата Българска икономика! (всяка една икономика!)
Дупката в КТБ в момента е в пъти повече!!! (КТБ е банка фалирала след източването и от българските олигарси и политици)
Стига толкова с отклонението. Дано Българските “политици” разберат какво им предлагам… или ще чакат Някой да им нареди ?(КОЙ ?)

Формулата:

Контролът:
Системата подлежи на контрол с 4 основни лоста:
Дневния базов доход – може да се вдига или намалява. Най добре е да е пропорционален на БВП на страната.Така ще си проличи коя нация етрудолюбива и коя мързелива. Може да се контролира заетостта…. Ако им дадем прекалено голям доход, никой няма да работи… освен ако трудолюбието не му е заложено в гените! Дневния Базов Доход е неприкосновен...но не е безусловен… например за България може да се изисква средно образование… така ще ограмотим нацията и малцинствата! Дневния Базов Доход може да е стимул за постигане на цели.
Смъртност на парите(отрицателна лихва) – процентът за единица време, с който се намалява наличността във втората част от сметката – с помощта накоято можеш да регулираш спестовността на хората и скоростта на въртене на парите (тоест стойността им). Процентът за единица време може да не еправа…. Може да е крива(макар и трудно)… което прави контрола и стратегията лесно постижими и елементарно приложими!Например ако направим смъртността висока в началото на периода и ниска в края ще създаваме капитализъм, а ако направим смъртността ниска в началото и висока в края ще създаваме социализъм… Елементарно нали ? :) Дори и да е права пак контролът е лесен! При 1% дневно парите ще са силно социални, защото капитализацията е абсурдна , но ако отрицателната лихва е 0.01% дневно ще е почти еквивалентна на сегашната инфлация 3.65% годишно, тоест див капитализъм!
Таксата за превод (данък транзакция) – дори не я смятам в горния пример за България!!!!! Може да контролира възвръщаемостта към държавата ипаричната маса в обръщение. Може да се прилага различно към различните части на сметката….Може да е различен % при различни суми…Може да етвърда цена за превод….. Което прави системата много гъвкава. Социалистите в Европа милеят за тази данък.
Такса осребряване - понеже всяка фирма ще е длъжна да приема Крипто то приемаме, че ако няма нужда да го харчи ще иска да го обърне в другатадействаща валута. Реално да си изтегли печалбата. Таксата осребряване трябва да е процент и колкото по голям е този процент толкова по-неконкурентна ще е фирмата желаеща осребряване, защото това е една допълнителна данъчна тежест за нея. Положителният резултат от тази такса ще е ,че чуждите фирми, които правят износ на пари и внос на стока няма да са толкова конкурентно способни, колкото ще е местния производител, което от своя страна ще стимулира местната икономика. Реално таксата осребряване се приспада от курсът купува Крипто на централната банка (държавата)! Или най коректно казано , курс купува Крипто ще е по нисък… без значение, че Криптото е в борд.(Ако Криптото е обезпечено със злато обаче…. бизнеса ще се чувства по сигурен да върти парите с ниска печалба, вместо да ги тегли!)

Важно:
Държавата е пълноправен играч в тази система и ако тя натрупва капитал, то всеки ден тя го губи... раздавайки го на всички граждани! Ние сме държавата!

Държавата като диктатор:
Държавата има още един лоста за контрол и насочване на парите!
Данъчния - приемането на данъци под формата на Крипто може да е процент от дължимите данъци! Събраните данъци под формата на Крипто могат всеки ден да се разпределят между всички служители в бюджетния сектор и получената месечна сума Крипто да се приспада от заплатата им. Естественнодържавата не е длъжна да прихваща курс 1 към 1 , тя може за всяко получено крипто под формата на заплата да приспада 0.5, като реално вдига заплатитена своите служители.
Свързването на крипто сметките с данъчната администрация от своя страна ще осветли най-дребния бизнес, който се крие в сивата икономика!

Банките:
Трябва да има закон, който да освобождава банките от задължението да приемат Крипто! Те сами ще се напасват със системата ако имат полза!
И все пак ако откажат да приемат Крипто, това автоматично ги задължава да уважат цесия с предложен от клиента им Цесионер. Цесионер може да бъде идържавата… интересно… На къде отива този свят...?
Както виждате скъпи банкери моята система не само не създава дълг от нищото, но е и напълно способна да връща вашия… а дори и някоя банка дафалира, това няма да е фатално защото икономиката вече ще има друг фундамент!(ще е стартирана под Линукс) Погледнато от перспективата на бъдещето сега действащата финансова система е едно недоносче което поробва хората.

Глобализацията:
Друго уникално в тази нова финансова система е нейното безпроблемно глобализиране. Всяка държава ще може да влезе в системата с нужните исредства(по формулата) но няма да има право самосиндикално да променя което и да било условие освен сумата която плаща на своите граждани катодневен доход(контролирайки сумата в системата). Решенията за промяна на отрицателната лихва или който и да било друг лост за контрол насистемата(освен данъчния), следва да се взима с консенсус от всички участници! Да, може би ще кажете, че ако Германеца взима 50Евро дневно ще се пресели в България за да живее като цар. Аз ще ви отговоря, че това ще вдигне брутния вътрешен продукт на България и базовия доход на Българите. Не е ли това основната идея и ценност на Европейския Съюз ?

Заключението:
Както виждате това е една изцяло нова финансова система, която освен, че е социална, е базирана на абсолютната прозрачност и гъвкавост на Криптовалутите и се интегрира от държавата чрез базов доход.

Обяснението:
За тези от Вас, които все още не са разбрали ще продължа:
Базовия доход е мощен контрол над обществото, но е и свобода за обществото! В сегашната система свободата е продукт, който силно се пропагандира, но тя е толкова скъпа, че едва около 3% от населението могат да си я позволят. А нали беше изконно човешко право ? Парите са свобода, но ние сме роби на парите! Тези пари (Криптото) не са актив и не може да ги искаш просто заради тях самите… тези пари са истинско средство за размяна, защото ще ги иска само онзи, които знае за какво му трябват. В същото време човек ще има своята свобода да живее без да е притиснат до стената от глад. Хората ще започнат да работят това, което им харесва и това ще ги прави много по-продуктивни. Престъпността ще намалее… светът ще започне да става по-справедлив и по-добър. Така обяснената система може да функционира абсолютно независимо и почти безплатно , паралелно със съществуващите финансови системи във всяка една страна. Може да бъде настроена различно за различните нужди и възможности на всяка една страна. Тази система не пречи на банковата….! Това е система за Базов Доход първо поколение, която ще допълни съществуващата финансова система, както байпаса допълва болното сърце. Тази система ще ни направи по малко роби на парите… ще ни направи малко по-свободни!
И всичко това ще се прави от софтуер с отворен код…. без администрация, без човешки фактор, без кражби, без измами, без политици…

Обръщението:
Обръщам се към всички, които разбраха и проумяха това което предлагам ­ споделяйте и популяризирайте този манифест, докато пропукаме системата.Обръщам се и към онези, на които са им обяснили, какво всъщност представлява моя манифест, обръщам се към Вас световни лидери, обръщам се за да ви кажа, че именно Вие трябва да прегърнете моята идея, защото ако не я прегърнете Вие там горе, ще я прегърнем Ние тук долу. А както знаете и историята многократно е доказала, ние тук долу сме народът и нашето обединение никоя власт не е могла да спре ,защото съединението прави силата!
Единственото което искам от Вас е системата да работи и за Нас, твърдя че това е справедливо и възможно!

Решението:
Мислете бързо скъпи лидери и политици, защото доколкото виждам системата Ви се разпада. Рано или късно, от властта или народа, базовия доход, крипто валутата и отрицателната лихва ще станат реалност, защото те са неизбежното бъдеще на човечеството, а не войната към която Вие ни водите!

И пак към неразбралите:
Представете си свят, без детски, без помощи, без пенсии, представете си свят базиран на базов доход, в който всеки е свободен да живее сит без да работи.Децата могат да взимат 50% базов доход. Онези, които работят защото искат да имат “Ферари” ще се осигуряват в частни фондове и ще имат и пенсия. В природата на човек е да иска да има повече от околните и именно това ще бъде двигателя на обществото. Финансовия модел, който предлагам е здравиятфундамент за едно бъдещо социално общество.
Разберете… няма работа за всички на тази планета но, хляб има!



Молбата:
Обръщам се към “Анонимните” с молба да разпространят този манифест, защото “НЕ НА СИСТЕМАТА” не е решение на проблема, решението напроблема е написано в този манифест!

Лично:
На всички Вас, които ще ме обявите за луд ще кажа предварително:
Може да съм луд, но не съм пораженец. Вие сте по­луди от мен, ако се примирявате с финансовото робство. Аз поне ще мога да кажа на децата си: “Опитах се да направя света едно по добро място за живеене”! А Вие ?


Послепис:
Прочети го пак за да проумееш бъдещето!



Автор:  Любомир Станков - член на МЕНСА.

1 коментар:

Анонимен каза...

Английска версия! Ако евентуално някой реши ,че му е нужна!
www.moneyofthefuture.com/en.html