21.08.2014 г.

Новите правила в инвестирането


Светът се променя с бясна скорост пред очите ни. 
Терена на който трябва да действа инвеститора става все по сложен и най-вече ... несигурен.
Това налага и преосмисляне на редица от добрите стари инвестиционни правила и замяната или допълването им с нови такива, адекватни на сегашните  и бъдещите кризисни  времена.
Не трябва да се плашим до крайност от настъпващия Крах на световната финансова система.
Светът е такъв какъвто Е. 
Ще се случват какви ли не катаклизми може би десетилетия наред...
Кризата ще е перманентна и всеки добър инвеститор трябва да използва възможностите.
Как?
Първо като преосмисли две от старите основни  инвестиционни правила и ги замени по най-добрия начин с нови.
Ето два примера за това как да замените старите с новите инвестиционни правила:
Старото правило: Спестявайте пари
 Когато банкерите се хвалят със сложната лихва пропускат да ви обяснят за сложната инфлация или при сегашната криза за сложната дефлация. Инфлацията и дефлацията са създадени от правителствата и банките контролират икономиката печатайки и давайки пари назаем, които са по-леки и от въздуха.

 Новото правило:  Харчи, не спестявай
Днес доста хора прекарват повечето си време учейки как да изкарат пари работейки. След това си намират добре платена работа и прекарват години изкарвайки пари. После правят всичко възможно да ги спестят. Но днес е важно да се знае как да изхарчите най-добре парите си, а не да ги заработите и спестите. С една дума хората който харчат умно, са по-проспериращи от тези които спестяват умно.
Разбира се под харча, имам предвид инвестирам или превръщайки парите в дългосрочен приток на пари . 
Така че, казано простичко трябва да се инвестира в дългосрочни активи, осигуряващи постоянен приток на пари. 

Старо правило: Диверсифицирайте
Старото правило за доверсификация ви казваше да купувате различни акции, облигации, взаемни фондове и т.н. Диверсификацията обаче не пази инвеститора от 30-50% спад на фондовата борса.  Както Уорън Бъфет казва: ”Диверсификацията е препоръчителна само за инвеститори, които нямат представа какво правят.”  При всички случаи диверсификацията е твърде статична и нямате контрол в движението на парите си. В крайна сметка инфлацията отново се оказва по-бърза:(
Вместо да диферсифицират, умните инвеститори се фокусират и специализират. Те посвещават цялото си време да опознаят отлично категорията в която инвестират и как бизнеса да работи максимално добре. Например, за да инвестират в недвижимост, едни инвеститори се специализират в обработването на земята, а други в строителството, трети в наемите. И въпреки че инвестират все в недвижима собственост, те разработват тотално различни бизнеси в категорията.
Умните инвеститори разбират, че притежаването на бизнес, който да издържа на вълните в икономиката или инвестирането в активи с постоянен и дългосрочен притока на пари е много по-добро от диверсифицирането на акции, облигации и взаимни фондове – инвестиции, които се сгромолясват заедно с  фондовата борса.

 Ново правило: Контролирайте и фокусирайте парите си
Не диверсифицирате. Поемете контрол върху парите си и фокусирайте инвестициите си. Инвестирайте основно за паричен поток в имуществата, което означава да получавате регулярно доход. За съжаление повечето от инвеститорите в недвижимо имущество са го купили само с идеята да го продадат изгодно и във времена на кризи те имат много проблеми.
Разликата между финансова сигурност и финансова паника е подобна на тази межди паричен поток и проста печалба. Проблемът е, че инвестирането в паричен поток изисква по-висока финансова интелигентност и обучение. 
Запомнете нещо много важно: по-лесно е да инвестираш в паричен поток по време на финансова криза. Така че не пропилявайте шанса по време на кризата като се криете с глава в пясъка. Колкото повече продължи кризата толкова повече възможности за забогатяване ще има. И така до окончотелната победа отново на .... социализма в глобален мащаб:)

И накрая още нещо съществено важно.
Контрол. 
Най-добре е да имате 100% пряк тотален контрол върху инвестициите си.
Ако някой друг контролира инвестиционните ви инструменти, дори облечен в костюма на най - великия портфолио мениджър или СЕО на най-великата в момента компания, той контролира и вас!

1 коментар:

cherkezov каза...

Благодаря ти