Бизнес на 1 000 години


"Блажени са тези, които обичат" - мотото на ресторант от времето на хан Крум
В 41 страни, има около 5580 фирми по-стари от 200 години. От тях 3146 са разположени в Япония , 837 в Германия , 222 в Холандия и 196 във Франция.  89,4% от компаниите с повече от 100 годишна история са предприятия с по-малко от 300 души персонал. В   далечната 578 година, когато на запад умира лудия  и вече абдикирал византийски император Юстин ІІ,  в Осака, Япония, корейци извикани да построят храм основават Kongō Gumi най-дълголетната  (1428 години) известна засега компания в света. Компанията е специализирана основно в строежи на храмове, но поема и всякакви други задачи. Във Втората световна война например основната и дейност е изготвяне на гробове. Kongō Gumi е преживяла войни, граждански вълнения, епидемии, атомни бомби, но не можа да преживее 21 век след  пукането на имотния балон в Япония в 1990 г.   В началото на новия век Kongō Gumi Co., Ltd.,  въпреки опитите за реорганизация и намаляване на разходите не може да посрещне задълженията си и е пред фалит.  От 2006 година активите на най-старата компания в света са под шапката на  Takamatsu Corporation, компания със само 60 години история.
Друга дълголетна компания е хотелът Houshi Onsen, североизточно от Токио, създаден за за спа туризъм  над горещи минерален извор по време на голямата обсада  на Константинопол от арабите през 718 г.  Докато българският хан Тервел и византийците се млатят  с арабите край стените на града, в далечна Япония воден от пророчески сън, основателят на хотела започва да копае и открива извор с чудодейна лечебна сила.  Болните се изцеляват, сакатите прохождат и край извора моментално се завърта бизнес, а спа комплексът работи и днес както се вижда с пълна пара. 
Първите 6 най-стари компании в света се намират в Япония.  В Япония въобще има около 21 000 компании с  над 100 годишна история, а от тях поне 100 имат история над 600 години. Най-стария работещ спа-център в света. Басейнът на Houshi Onsen


Списъка с компании основани преди 1000 година се състои от само 13, но след времето на Самуил нараства така стремително, че ви избирам само няколко.
Като говорим за хотели може да споменем Хотел Pilgrim Haus във Вестфалия основан през 1304, годината в която е роден Франческо Петрарка и е проведена битката при Скафида в която българите водени от цар Теодор Светослав и византийците предвождани от съимператор Михаил ІХ си нанасят един на друг по един як бой, преди нашите да успеят да вземат превес, след прословутото меле на моста.  Хотел Pilgrim Haus работи и днес. Двойна стая струва 98 евро заедно със закуската, а хотелът има скоростен Интернет, телевизия, зала за конференции, сауни и т.н. всички екстри на цивилизацията съчетани с духовете на монаси и рицари сечащи ръцете на бармани дръзнали да “кръстят” бирата с вода.  
Това обаче не е най-стария хотел. По стар от него е Zum Roten Bären пак в Германия, основан в през 1120 година. Той също работи и днес.


Най-стария ресторант в Европа обаче е само на часове път от нас в град Залцбург – Австрия. Stiftskeller St. Peter е основан минимум в  803 г. по времето на хан Крум Страшни, или поне тогава се споменава за пръв път в документите. Днес още си работи и за късмет е в Австрия, а не тук където вероятно щеше да е закрит или най-малкото с дълъг списък глоби и предписания променящи се на всеки 3 месеца.  "Блажени са тези, които обичат" е мотото на ресторанта от времето на хан Крум.
The Arms Bingley е стара кръчма в Англия спомената в документите в 905 г. още от преди идването на норманите, която си работи и днес. Кръчмата е подробно описана и в Книгата на Страшния съд (на средноанглийски: Domesday Book), запис на голямото данъчно проучване, извършено в Англия през 1086 г. по заповед на Уилям Завоевателя.
Otterton Mill е воденица в Англия от 1068 година. С малки прекъсвания работи и днес, плюс пекарна и т.н.Най-стария ресторант в Европа - Stiftskeller St. Peter


През 1295 г. във Венеция се основава Barovier & Toso компания специализирана в производството на кристал и цветно стъкло.  Компанията работи и днес и май дори имам пепелник и часовник произведен от тях (трябва да видя).
През 1688 г. кафенето на Едуард Лойд станало обичайното място, където можели да се сключват сделки за застраховки.  300 години по-късно Lloyd's е водеща застрахователна компания и предлага продукти от всички сфери на застраховането. Компанията добива популярност в САЩ след земетресението в Сан Франциско от 1906 г. Сметката била огромна, но Lloyd's платили всичко на всички, без да оспорват и една щета и си създали репутация.
The Pontificia Fonderia Marinelli  е леярна в Италия която си лее камбани и какво ли не от метал и днес. Отворена е 1000 година.
Warka Brewery е пивоварна в Полша,  документирана за пръв път в 1478 година когато получава нещо като монопол в доставките за дворовете на местните феодали.
Производството на бира и вино се оказва дълголетен бизнес. Повечето компании оцелели и днес са свързани с поркане. Войни, чума, глад – нищо не спира хората. Само тук в България пивоварните не преживяха “демокрацията” което ми говори, че българския “мирен преход” е по-опасен и от 30 годишната война и чумата, пък и жертвите и умрелите от него са някъде като % от населението толкова, колкото от бедствията на запад в средните векове.  Амин!

През 1541 г. докато армиите на император Карл V,  генуезкият адмирал Андреа Дориа и Кортес завоевателят на Мексико се опитват да завземат неуспешно Алжир в Англия на Хенри VIII някой си Джон Брук създава "John Brooke & Sons"  компания която облича и английските войници през Втората световна война. 
Може би сте пили текила Jose Cuervo? Компанията е основана в Мексико  през 1758 година, а текилата и се пие и днес. 
King Arthur Flour Company основана през 1790 г. в САЩ. Компанията още произвежда брашно.
Tuttle Farm е един от примерите за дълголетен фамилен бизнес. За съжаление през 1630 г., когато Джон Търтъл основава фермата в Ню Хемпшир едва ли е имал предвид, че потомците му в 2010 г. ще я обявят за продажба с всичките и  542.28 декара. Дали я продадоха, не знам.


Lucas Bols  е частна холандска компания в бизнеса с производството, дистрибуцията, продажбата и маркетинга на алкохолни напитки. Основана е 1575 година.
През 1706 Twinings Tea започва продажба на фини чайове в Англия.  Томас Туинингс бил един от първите, които въвели модата на пиенето на чай в Европа. Той отворил заведения в Лондон, наречено „Кафенето на Том“, където започнал да продава чай. Това му дало предимство пред останалите кафенета, с които се конкурирал. Неговият зелен чай Gunpowder Green Tea струвал еквивалента на $ 260 за 100 грама днес.
London Gazette е най-старият съществуващ и до днес вестник в Англия. Първият му брой излиза на 7 ноември 1665 година. Първоначално се е наричал Oxford Gazette, тъй като по онова време кралският двор и крал Чарлз II  се е преместили  в Оксфорд, заради чумата, но 6 месеца по-късно дворът се мести обратно и вестникът сменя името на това, което носи и днес.

Sotheby’s е основана през 1744 година от Самюел Бейкър. Бейкър се занимавал с продажба на книги и бил натоварен със задачата да продаде съдържанието на библиотеката на Сър Джон Станли. На първия търг продал всичките 457 книги и се наложил в бизнеса.


Магазин на 
Hudson's Bay Company  от времето на златната треска в Аляска - началото на 20 век

Fiskars, компанията която прави прибори за хранене, ножове, прибори за градина и др. е основана в 1649 г.  във Финландия. Произвеждала е най-различни неща, включително оръдия за фермерски труд, парни двигатели и земеделски уреди.
Haig е основана в 1627 г. Това е най-старата компания за дестилиране на скоч. Традицията започва от Робърт Хаиг, който започва да прави скоч през 1627 година.
Grolsch, основана в 1615 г. е втората най-голяма пивоварна в Холандия. Компанията остава фамилна собственост през първите 200 години от историята си, след което е откупена, а после става част от по-голяма корпорация.


Beretta любимата марка пистолет на Джеймс Бонд е основана през 1526 г. Маестро Бартоломео Берета бил майстор на оръжието в Гардоне, Италия. През 1526 година получил поръчка от армията на Венеция да направи 185 пушки. Контрол над компанията има семейство Берета. Днес начело са Уго Гусали Берета и двамата му сина Пиетро и Франко и произвеждат по около 1500 оръжия на ден, като 75% от производството им се изнася в около 100 държави.
Hudson's Bay Company е основана в  1670 година в Лондон. Днес акциите и се котират на борсата в Торонто.
Някъде бях гледал статистика колко от децата наследяват семейния бизнес. Около 80% от децата пет пари не дават за бизнеса на мама и татко, искат да се занимават с друго и със смъртта на основателя, често бизнеса замира или е продаван. От децата на тия 20% които поемат кормилото едва пак около 20% поемат бизнеса на дядо си, което значи, че за да оцелее една компания през вековете е нужно не само късмет, но и дълбока приемственост и доверие в семейната среда както и запалване на интереса към бизнеса в наследниците.
Какво ли значи да наследиш бизнес на 1000-1200-1400 години и каква ли отговорност е това била тя и пред собствения  образ в огледалото?!  Как ли се е чувствал г-н Конго, последния от фамилията управлявали Kongō Gumi Co., Ltd., когато се е наложило да обяви фалит на най-старата компания в света преживяла всичко, но не и него?  Вероятно като най-големия лузър в историята на света! 

Няма коментари: