1.06.2013 г.

10 съвета за начинаещите трейдъри от Майкъл Синсър


Ако смятате да се занимавате с търговия на финансовите пазари и да опитвате да се надигравате с останалите участници чрез всекидневна търговия, то е важно да имате предвид няколко основни правила, които биха могли да ви бъдат от голяма полза.
Освен тези правила при ежедневната търговия, където всеки ден се отварят и затварят позиции, е нужна и дисциплина. На това ни учи Майкъл Синсър, автор на няколко книги по темата, сред които са Start Day Trading Now, Understanding Options и All About Market Indicators, в коментар за MarketWatch.
Понякога, когато положението наистина стане напечено, трейдърите изоставят правилата и играят, осланяйки се на усета си, което пък често води до катастрофални последици.
Въпреки че съществуват много правила, следните 10 са най-важните, съветва Синсър:

1. Правилото на „трите е-та“ (enter, exit, escape) – вход, изход, бягство

Правило номер едно е да определите цена за влизане, цена за излизане и цена за бягство, ако нещата тръгнат на зле. Това правило не случайно оглавява списъка. Преди да натиснете клавиша “Enter”, за да потвърдите сделката, трябва да сте наясно кога да откриете и кога да закриете позицията си, както и какво да направите ако пазарът не се движи така, както сте очаквали.

Бягството от позиция – свързано с определянето на „стоп цена“, е ключово, ако искате да минимизирате загубите си. Да знаете кога да влезете и кога да излезете от позиция ще ви помогне да си гарантирате печалба и ще ви предпази от евентуална катастрофа.
2. Избягвайте да търгувате през първите 15 минути след отварянето на пазара

Тези първи 15 минути на пазарна активност често са изпъстрени с панически сделки или изпълнение на заявки, заложени в края на предишната сесия. Начинаещите трейдъри трябва да избягват търговията през този период и трябва да са нащрек за обръщане на тренда.

Ако искате да постигнете бърза печалба, по-добре е да изчакате малкп, за да успеете да идентифицирате достатъчно добра възможност. Много професионални брокери също избягват търговията при отварянето на
борсата.

3. Използвайте лимитирани поръчки, а не пазарни

Пазарната заявка инструктира брокера ви да купи или продаде при най-добрата възможна цена. За съжаление, това не винаги е печеливша тактика. Недостатъците на пазарните заявки бяха разкрити по време на мистериозния “flash crash.” - пазарният срив от 6 май 2010 г., когато за минути Dow Jones изгуби 1000 пункта, преди отново да се възстанови.

В този ден много заявки за продажба бяха изпълнени на цени значително под очакваните.
Лимитираната заявка обаче, ви дава контрол над максималната цена, която ще платите и минималната цена, при която ще продадете. Вие определяте параметрите и именно за това лимитираните заявки са препоръчителни.

4. Новаците трябва да избягват да използват марж

Ако използвате марж, вие заемате пари от брокера си, за да финансирате частично или изцяло търговията си.  Обикновено е разрешен дневен марж от 4:1. Например, ако в инвестиционния си портфейл имате 30 хил. долара, вие може да разполагате със 120 хил. долара.

Когато бъде използван разумно, маржът може да ви даде ливъридж – възможност да увеличите потенциалните си печалби. Проблемът се състои в това, че ако пазарът се обърне срещу вас, маржът ще увеличи загубите ви.
Една от причините дневната търговия да се сдобие с лошо име преди десетилетие беше използването на маржове. Краят на бичия пазар през 2000 г. доведе до провала на много дейтрейдъри. Изводът е, че начинаещите инвеститори трябва първо да свикнат да търгуват без маржове.

5. Трябва да имате план за продажба

Много новаци прекарват по-голямата част от времето си в планиране на това кои акции да закупят, без да се замислят, кога ще продават. Преди да откриете позиция трябва предварително да знаете кога ще я затворите, при това на печалба. „Да се осланяте на усета си“ не е стратегия за продажба. Като дневен търговец трябва да определите целта си, както като цена, така и като време.


6. Водете си дневник на сделките

Много професионалисти го правят. Да си записвате кога сте постъпили правилно и къде сте сгрешили ще ви помогне да се развиете като трейдър. Не е учудващо, че ще научите повече от грешките си, отколкото от успешните си сделки.


7. Опитайте симулация на дневна търговия на „демо”

Въпреки че не всички са съгласни, че подобни упражнения са важни, това може да се окаже доста полезно за мнозина. Ако си правите виртуален портфейл, играйте с реалистични суми.

Няма да ви е от полза да симулирате, че търгувате милиони долари, като на практика разполагате с едва 30 хил. Ако го правите, опитайте се да научите нещо и не го приемайте просто като игра.

8. Никога не разчитайте на подхвърлена информация от неинформирани източници

Спазването на няколко основни правила може да ви спести загуби дори и при най-неблагоприятния сценарий

Повечето професионалисти знаят, че купуването на акции на базата на слухове от недобре информирани познати почти винаги води до лоши сделки. Не е достатъчно да знаете кои акции да купите. Трябва също да знаете кога да продадете.
Легендарният брокер Джеси Ливърмор казва: „От опит знам, че никой не може да ми даде съвет или серия от съвети, които да ми донесат повече пари, отколкото ще изкарам ако използвам собствената си преценка“.
Ако не можете да се доверите на собствената си преценка, може би ще е най-добре да избягвате дневната търговия.

9. Ограничете загубите си

Управлението на губещи позиции е ключово за оцеляването в дневната търговия. Въпреки че искате да оставите печелившите си позиции отворени за по-дълго време, не можете да си го позволите за прекалено дълъг период.

Да уцелите точния баланс е по-скоро изкуство, отколкото наука, но да се научите да контролирате загуби е от ключово значение. Още веднъж – никога не забравяйте правилото на „трите е-та“.

10. Бъдете готови да загубите преди да спечелите

Въпреки че много трейдъри могат да управляват печеливши позиции, контролът на губещи акции може да се окаже труден. Много новаци се паникьосват при първите признаци на загуби и правят серия от импулсивни сделки, които им струват пари.

Ако практикувате дневна търговия трябва да сте готови да приемете някои загуби. Основното е – трябва да имате предварителен план в случай, че пазарът се обърне срещу вас.
Въпреки че всеки може да се научи на дневна търговия, малцина имат дисциплината да акумулират постоянни печалби. Това, което подхлъзва много хора, са емоциите. Ето защо е толкова важно да си създадете собствени правила, чиято цел да е извличане на най-доброто от всяка сделка.

Няма коментари: