5.04.2013 г.

Колко е всичкото злато в света и има ли изгледи то да се изчерпа?

Представете си, че някак си се докопате до всичкото злато на света и е решите да го претопите, за да го превърнете в куба на щастието. Колко дълги смятате, че ще бъдат стените на този куб? Стотици метри, дори хиляди? Всъщност, нищо подобно. Уорън Бъфет, един от най-богатите инвеститори в света, твърди, че общото количество злато в света, т. е., златото, което се намира над повърхността на земята, ще се побере в куб със страни от около 20 метра. Дали обаче е наистина така? А и в случай че е така, откъде знаем със сигурност?
Сумата, която най-често се използва от финансистите е тази, която дава компанията Thomson Reuters GFMS, която изнася ежегоден доклад за световното злато. По последни данни на GFMS общото количество злато в света е 171 300 тона – т.е. почти точно толкова, колкото би запълнило въображаемия куб, за който говори Бъфет. Куб, направен от 171 300 тона злато би имал страни с размер от около 20,7 метра всяка. Или, казано по друг начин, както предлага BBC в услуга на представите на британците за размери и пропорции, той би се извисил 9,8 метра над земната повърхност, ако бъде поставен точно в рамките на Централния тенис корт в Уимбълдън.
Не всеки обаче е съгласен с цифрите, изнесени от GFMS. Оценките варират от 155 244 тона, което е сравнително малко под данните на GFMS, до около 16 пъти повече или 2,5 милиона тона. От последното количество злато би се оформила идеална геометрична фигура с шест равни страни, всяка от които е дълга около 50 метра. Ако се позовем пак на сравнението на BBC, тази фигура ще стърчи 143 метра над Централния корт в Уимбълдън.
Защо тези числа се разминават така драстично?
   
 
Ще се побере ли цялото налично на света вече добито злато на Централния тенис корт в Уимбълдън? В ляво е графика на онова, което ще се получи, ако GFMS са прави, а в дясно се вижда проекцията на 2,5 милиона тона злато върху корта, за колкото говори Gold Standard Institute.
 
   
Една от причините е, че златото се добива в един изключително дълъг период – повече от 6 хил. години, според специалиста по история на златото Тимъти Грийн. Първите златни монети са изсечени около 550 г. пр. Хр. по времето на цар Крез – последният цар на Лидия, кралство, което се е намирало в днешна Мала Азия. След това златото бързо се превръща в разменно средство за търговците и войниците в района на Средиземноморието.
Според данните на GFMS до 1492 г., когато Колумб достига Америка, по света са извлечени около 12 780 тона злато. Друг изследовател с особен интерес по тази материя обаче – Джеймс Тюрк, основателят на Gold Money – прави откритие, което според него може да се нарече върволица от преувеличения. Според него примитивните миньорски техники, използвани до Средновековието навеждат на мисълта, че тази сума е твърде надценена и по-реалистично би било да се приеме, че златото до 1492 г. е било 297 тона. Според Тюрк общото количество налично злато над земята в наши дни е 155 244 тона, което е с 16 056 тона или 10% по-малко от оценката на GFMS. Разминаването може би е относително малко на пръв поглед, но по актуални цени тази разлика струва 950 милиарда долара.
   
  
   
   
Изводите на Джеймс Тюрк се признават от някои инвеститори и специалисти в областта на златото, но сред съперниците му се шири мнението, че данните на Тюрк са алтернатива на GFMS, така както „джедаизмът е алтернатива на християнството“.
Трети пък смятат, че и двете сметки са грешни и твърде занижени. „Само в гроба на Тутанкамон е открит ковчег, направен от 1,5 тона злато, така че представете си количествата злато, намерени в други гробове, които са били плячкосани, преди да бъдат регистрирани в историята,“ казва Ян Скойлс от инвестиционната фирма The Real Asset Company.
Ако Джеймс Тюрк има съвсем малко корекции към оценката на GFMS за количествата злато над земната повърхност, открити след стъпването на Колумб в Америка, Скойлс има сериозни претенции към начините, по които се измерва това. Според нея дори днес Китай „не е особено честен“ за количествата злато, които извлича. В други страни като Колумбия, „се наблюдава масово нелегално копаене и добиване на злато“, казва тя.
Скойлс не разполага с точно изчисление, но друга организация, която си е поставила за цел да прецизира сметките е Gold Standard Institute. Според техните експерти, ако всички изпразним банковите си трезори и кутиите си с бижута, ще съберем не по-малко от 2,5 милиона тона злато, макар и да признават, че данните за разпръснати и това число е в известна степен спекулативно.
   


Саркофагът  на Тутанкамон
 
   
Та, кой е прав тогава ? Ами, изглежда, че никой не знае. В края на краищата всички тези сметки са резултат на натрупвания от оценки, всяка от които също е резултат от натрупвания от оценки, а не безспорни факти и изчисления. А може би всички тези числа са много далеч от истината.
Добрата новина е, че скоро златото няма да свърши. Според оценки на американските геолози има още 52 хил. тона злато под земята и още, което тепърва ще открием. Лошата новина е, че вече използваме златото по различен начин. Досега то никога не е разпилявано и винаги е било рециклирано. „Всичкото злато, което е добито през цялата история досега все още е налично в наземните резерви. Това означава, че ако имате златен часовник например, част от златото в него може да е извлечено от римляните преди 2000 години,“ казва Джеймс Тюрк.
Начинът, по който златото се използва в технологичната индустрия обаче е различен.Изследване на британски геолози показва, че около 12% от текущото световно производство на злато е насочено към този сектор. В него обаче златото често се използва в толкова малки количества във всеки отделен продукт, че в много от случаите е икономически нецелесъобразно тези малки количества да се рециклират. С други думи, златото може да се превърне в изчерпаем природен ресурс.

 източник: BBC

Няма коментари: