20.08.2009 г.

Конспирацията на богатите



Любовта към парите ли е коренът на злото, или игнорирането им?
Какво сте научили за парите в училище? 
Някога задавали ли сте си въпроса, защо в традиционното училище не се преподава много или въобще не се преподава за парите. 
Дали пропускът на финансово обучение в училище е пропуск на академиците, които пишат учебната програма? Или е част от по-голяма конспирация?
Без значение дали сме богати ли не, дали сме възрастни или деца, дали сме образовани или не, всички използваме парите. Харесва ни или не, парите са силно свързани с цялото ни съществуване в съвременния свят. Да се игнорира темата за парите в училище е необмислено и опасно.
Промяна на правилата на парите
Без одобрението на Конгреса на САЩ той къса връзката на долара със златото. Той взима това решение по време на двудневна среща на остров Минот, без да се консултира с щатската комисия по монетарната система.
Никсън прави това защото чуждите страни на които се плаща в долари са започнали да стават скептични заради непрекъснатото печатане на пари с цел покриването на американския дълг, защото американското злато в съкровищницата съвсем не е стигало за увеличаващите се разходи особено на скъпата виетнамска война. Освен това за да расте икономиката се внася все повече нефт, който също се заплаща в американски долари. Които скоро остават само хартийки.
При всички обстоятелства Америка е щяла да банкрутира напълно. Американците са харчили много повече отколкото действително са  печелили. САЩ скоро нямала да може да плаща сметките си. Поне докато доларът е вързан към златния резерв. Чрез закона от 1971 година, който освобождава долара от златото, Никсън е намерил начин временно да плати дълга на Америка, просто печатайки повече долари. Вече е било незаконно да се обменя долар за злато.
През 1971 година световния ред на парите се променя и започва най-големия бум на икономиката в цялата човешка история. Бумът продължи докато смешните американски долари се ползваха с доверието на останалите страни, като покритието беше само  обещанието на САЩ да плаща сметките си.
Благодарение на решението на Никсън инфлацията придоби нови измерения. С печатането на повече и повече долари стойността им пада, а цената на стоките просто расте. 

Дори съвсем обикновени американци от средната класа станаха милионери с нарастване на цената на домовете им. Те получаваха кредитните си карти по пощата. Парите просто свободно летяха насам натам. За да плащат кредитните си карти, хората използваха домовете си като АТМ машинки. След всичко това имотите винаги ще се вдигат нали? Ослепени хората харчат, създават дори термини като шопинг терапия?!
През 2007 нов термин се появи на бял свят – нисш заемател (subprime borrower) или човек, който взима пари назаем да си купи къща, която не може да си позволи.  Отначало хората смятаха, че това са единични случай и дори кандидат президента МакКейн през 2008 година не взе сериозно кризата казвайки „Основите на нашата икономика са здрави”.
Почти по същото време една дума смени предназначението си – белот(bailout)/парична помощ от страна на правителството, за да не позволи на определена компания да фалира / – спасявайки най-големите банки от същите проблеми, които имаха и подзаемателите – много дългове, но малко пари в кеш. Когато финансовата криза се разпростря милиони загубиха работата си, домовете си, всичките си спестявания, дори пенсиите си. Тези които не загубиха всичко се опасяват, че ще са следващите.  Дори определени щати последваха съдбата на хората. Калифорния официално обяви, че е банкрутирала.
Сега в началото на 2009 година светът се надява на нов спасител – президентът Барак Обама.
ОГРАБВАНЕТО НА ПАРИТЕ
През 1983 година, прочетох книга на Бъкминстър Фулър, която се казваше Grunch of Giants. GRUNCH е акроним на Cross Universe Cash Heist или голямото световно ограбване на парите. Това е книга за супер богатите и свръх власт имащите и как крадат хората и ги експлоатират от векове. Това е книга за конспирацията на богатите.
Книгата се връщаше към кралете и кралиците отпреди векове и към нашите модерни времена.  Тя обяснява как богатите винаги са доминирали над масите. Тя също така казва, че модерните обирджии на банки не носят маски, а костюми и вратовръзки.  Имат високи академични степени и обират банките отвътре, а не с взлом. След прочитането на книгата аз се разбрах, че идва финансова криза, но не знаех кога. Една от причините моите инвестиции и бизнес да се развиват така добре въпреки кризата е, че навремето прочетох тази великолепна книга. Тя ме подготви за кризата.
Четох много книги на Фулър, но те все бяха за математика и физика, просто не можех да ги разбера. Но тази книга я разбрах. Тя потвърди всичките ми подозрения как работи светът. Разбрах защо не учим за парите в училище. Разбрах и защо воювах във Виетнам. Просто войната е доста печеливша. Войната често е за пари, а не за патриотизъм.  
Най-доброто на книгата на Фулър беше, че събуди в мен студента. Студентът, който искаше да учи как властимащите ни експлоатират законно. От 1983 година насам аз прочетох и изследвах повече от петдесет книги по темата. Във всяка книга намирах парченца от пъзела. Книгата която четете сега е целия нареден пъзел.

Има ли конспирация?
Теориите за конспирация са стотици. Всички сме ги чували. Теории за конспирация има за убийството на Линкълн и Кенеди, за Мартин Лутър Кинг, за 11 септември. Теориите няма да умрат, те са плод на въпроси без отговори.
Не пиша тези редове, за да анонсирам нова теория.  Опитът и изследванията ми показаха, че конспорация на богатите е имало през вековете, има и сега, ще има и в бъдеще. Когато парите и властта са доминиращи, винаги ще има конспирация. Всяка предизборна кампания е мащабна конспирация срещу опонентите и за гласовете на избирателите. Парите и властта винаги ще носят корупционни практики. През 2008 година например всички погледи бях обърнати към поредната голяма измама – на Бърнард Мадоф.   
Нещо подобно е изхарчването на близо половин милиард долара за изборите за президент на САЩ, позиция която носи само 400 000 долара годишно на президента като заплата. Харченето на толкова пари не е полезно за икономиката ни.
Така че, има ли конспирация? Със сигурност има. Но истинския въпрос е ”Какво от това? ” какво можем да сторим. Повечето хора допринесли истински за финансовата криза са отдавна починали. А да спориш с починали е глупаво.
Независимо дали има конспирация или не. По добре да погледнем към истинските основи. Нека се вгледаме във финансовото обучение. Често обвинявам образованието за това. В най-добрия случай учат в училище как да попълним правилно чека си или да инвестираме в пенсионни или кооперативни фондове.
Всеки път, когато финансов плановик или банкер влезе в класната стая, все едно че са поканили лисицата в курника. Не казвам, че банкерите са лоши хора, но със сигурност са агенти на богатите. Работата им не е да обучават а да създават консуматори. Затова апелират само към спестяване и инвестиране в техните кооперативни фондове. За да се помогне на банките, не на вас. Отново казвам, че това не е лошо. Това е добър бизнес за банките.
Една от причините на финансовата криза е, че хората не различават добрия финансов съвет от лошия. Повечето хора даже не   биха разпознали финансов съвет като такъв. Те отиват на училище само да научат как да бъдат добри служители, работят здраво, плащат данъците си, спестяват пари, купуват си къща и отделят все повече от парите си да ги дадат на финансов плановик – някой като Бърни Мадоф.
Повечето хора завършват училище без да знаят разликата между акция и облигация, между дълг и лихва. Малцина знаят защо привилегированите акции са привилегировани. Мнозина са сигурни, че дългът е само лош,  а не че той може да те направи богат. Дългът може да увеличи възвращаемостта от инвестицията ти, но само ако знаеш какво правиш. Много малко хора знаят разликата между капиталова печалба и паричен поток. Повечето хора сляпо приемат идеята да ходят на училище за да си намерят добра работа без да разбират защо предприемачът плаща по-малко данъци от тях. Много хора са с финансови проблеми днес, защото смятат, че техния дом е актив, когато всъщност е пасив. Това са прости базови концепции. По някаква причина нашата образователна система удобно не преподава най-важния предмет за практическия живот – предметът за парите.
Още през  1903 година Рокфелер създава сегашната форма на училищното обучение в САЩ. Заимства пруския модел, в основата на който се създават добри служители и войници. Те с готовност спестяват и после поверяват с мъка изкараните пари на банкерите и финансови консултанти. Без значение каква е била идеята на Рокфелер за формата на обучение, резултатът е, че днес дори високообразованите се чувстват финансово несигурни.
Без поне начална финансова грамотност, осигуряването на дългосрочна финансова сигурност е невъзможна.
През 2008 милиони бейби бумъри в САЩ започнаха да се пенсионират, по над 10000 на ден. Те очакват от правителството да се погрижи за тях финансово и медицински. Много хора днес разбраха, че сигурността на работното място не гарантира финансова сигурност.
През 1913 е създаден Федералния резерв, въпреки че лидерите, бащите на Американската конституция, са били много против да се създаде национална банка, която да контролира печатането на пари. Без финансова култура, малко хора знаят, че федералния резерв не е федерален или американски, всъщност дори няма резерви и не е банка. Веднъж създаден Фед, две групи правила се налагат при парите: Едната група е относно който работи за пари, а другата е относно богатите, които печатат парите.
През 1971 Никсън ни разделя със златния стандарт и конспирацията на богатите е завършена. Правилата на парите напълно се променят и изцяло важат  за богатите и властимащите. Най-големият бум започва и днес през 2009, бумът е на път да приключи.
  
Какво мога да направя аз?
Както споменах групите с правила са две – стари и нови. Едните са за обикновените хора, а другите за богатите. Хората, които са най силно ударени и загрижени за кризата са играли по старите правила. Ако искате да бъдете финансово подсигурени, трябва да научите новите  правила! 
Ето два примера за старите срещу новите правила:
Старото правило: Спестявайте пари
След 1971 американския долар вече не е пари, а валута. В тази връзка спестяващите са губещи. Американското правителство позволява да се печатат пари по-бързо, отколкото се спестяват. Когато банкерите се хвалят със сложната лихва пропускат да ви обяснят за сложната инфлация или при сегашната криза за сложната дефлация. Инфлацията и дефлацията са създадени от правителствата и банките контролират икономиката печатайки и давайки пари назаем, които са по-леки и от въздуха.
За десетки години, всички хора по света повярваха, че американските облигации са най сигурната инвестиция на света. От години те ги купуват и смятат, че вършат нещо много умно. В началото на 2009, 30-годишните облигации на САЩ плащат по-малко от 3% лихва. За мен това означава, че има твърде много смешни пари по света, спестяващите са губещи, а през 2009 американските дългови облигации са най рисковата инвестиция.
Ако не разбирате защо е така, не се притеснявайте. Повечето хора не разбират, което осмисля нуждата от финансово образование в училищата. 
 Новото правило:  Харчи, не спестявай
Днес доста хора прекарват повечето си време учейки как да изкарат пари работейки. След това си намират добре платена работа и прекарват години изкарвайки пари. После правят всичко възможно да ги спестят. Но днес е важно да се знае как да изхарчите най-добре парите си, а не да ги заработите и спестите. С една дума хората който харчат умно, са по-проспериращи от тези които спестяват умно.
Разбира се под харча, имам предвид инвестирам или превръщайки парите в дългосрочен приток на пари . 
Богатите разбират, че за да трупат капитал не можеш да сложиш парите си под дюшека или още по-лошо да ги държиш в банка. Те знаят, че трябва да инвестират в дългосрочни активи, осигуряващи постоянен приток на пари. 
Старо правило: Диверсифицирайте
Старото правило за доверсификация ви казваше да купувате различни акции, облигации и кооперативни фондове.. Диверсификацията обаче не пази инвеститора от 30% спад на фондовата борса.  Както Уорън Бъфет казва: ”Диверсификацията е препоръчителна само за инвеститори, които нямат представа какво правят.”  При всички случаи диверсификацията е твърде статична и нямате контрол в движението на парите си. В крайна сметка инфлацията отново се оказва по-бърза.
Вместо да диферсифицират, умните инвеститори се фокусират и специализират. Те посвещават цялото си време да опознаят отлично категорията в която инвестират и как бизнеса да работи максимално добре. Например, за да инвестират в недвижимост, едни инвеститори се специализират в обработването на земята, а други в строителството, трети в наемите. И въпреки че инвестират все в недвижима собственост, те разработват тотално различни бизнеси в категорията.
Умните инвеститори разбират, че притежаването на бизнес, който да издържа на вълните в икономиката или инвестирането в активи с постоянен и дългосрочен притока на пари е много по-добро от диверсифицирането на акции, облигации и кооперативни фондове – инвестиции, които се сгромолясват заедно с  фондовата борса.
 Ново правило: Контролирайте и фокусирайте парите си
Не диверсифицирате. Поемете контрол върху парите си и фокусирайте инвестициите си. С тази финансова криза и аз поех няколко удара от пазара, но богатството ми остана недокоснато. Това е защото богатството ми не е зависимо от стойността на акции и бонове. Аз инвестирам почти изцяло за паричен поток.
Например инвестицията ми в далекопроводи за нефт: Паричния поток намаля малко когато цената на нефта падна и кризата удари финансовите пазари, но дохода ми все още е напълно стабилен, защото ежемесечно получавам чека си от компанията. Въпреки, че цената на акциите, стойността на нефта и производните му паднаха, аз не се притеснявам, защото получавам регулярен паричен поток от инвестицията си. Не трябва да се притеснявам да продам акциите си, за да получа печалба.
Същото важи и за всички мои инвестиции в недвижимо имущество. Аз инвестирам за паричен поток в имуществата, което означава че всеки месец получавам чекове – пасивен доход. За съжаление повечето от инвеститорите в недвижимо имущество са го купили само с идеята да го продадат изгодно и сега, те имат много проблеми.
Днес не се нуждая от сигурна работа, защото има финансова сигурност. Разликата между финансова сигурност и финансова паника е подобна на тази межди паричен поток и проста печалба. Проблемът е, че инвестирането в паричен поток изисква по-висока финансова интелигентност и обучение. 
Запомнете нещо много важно.: по-лесно е да инвестираш в паричен поток по време на финансова криза. Така че не пропилявайте шанса по време на кризата като се криете с глава в пясъка. Колкото повече продължи кризата толкова повече възможности за забогатяване ще има. Искам вие да сте едни от богатите след нея.
Днес новото правило на парите е да фокусираш ума и парите си, не да диферсифицираш. Изисква време да се научи, но ще ви доведе до финансова независимост. Дори може да станете богати.
Съвременната система на обучение е провалила милиони хора – дори много образованите. Наистина си има конспирация, но това така или иначе е история. Днес вие контролирате бъдещето си и начина да се образовате. Научете и разберете новите правила и ще играете играта на парите по начин, по който ще забогатеете.
  ...........

Няма коментари: