17.08.2012 г.

Най-смелите трейдъри за последните 300 години

Понякога изглежда, че инвестиционната общност приема, че светът започва през 1929 г., или най-малкото, че периодите на финансови разцвети, сривове и спекулантите преди 20-те години на миналия век нямат връзка с модерния инвеститор, пише greshams-law.com.
От изданието смятат, че това е подвеждащо и че човек може да научи повече от последните 300 години, вместо от последните 80. Те са изготвили класация на най-добрите трейдъри на всички времена, според тях.
В класацията са включени петима бичи настроени и петима мечи настроени трейдъри. Вижте кои са те:
Хенри Хор (1677-1725)
Успешно се справя с балона, свързан с акциите на South Sea Company.
Докато светът несъзнателно участва в това, което впоследствие се оказва едно от най-големите финансови безумия на всички времена, C. Hoare & Co (управлявана от Хенри Хор) печели 20 000 паунда (приблизително 4 700 тройунции злато) за 6-7 месеца. Банката продължава да развива дейност и днес и остава е изцяло финансирана от семейство Хор.
Джейкъб Литъл (1797-1865)
Скъсява Паниката от 1837 г.
По време вероятно на най-тежкия период на дефлация в американската история (почти половината щатски банки фалират) „Голямата мечка“ на Уолстрийт Джейкъб Литъл заема къси позиции при акциите и реализира огромно печалби, тъй като цените падат почти до нула. Тази на пръв поглед обикновена спекулативна търговия е невероятна в условията на 1837 г. Нищо подобно не е правено преди това.
Чарлз Иъркс (1837-1905)
Скъсява Паниката от 1873 г.
Роденият във Филаделфия Чарлз Иъркс започва отрано в бизнеса. Той основава брокерската си компания на крехката възраст от 22 години. По-голяма част от богатството му е натрупано след кратък престой в затвора (за задлъжнялост). След като се е поучил от глупостта си заради агресивните си бичи възгледи по време на Чикагския пожар от 1871 г. той скъсява Паниката от 1873 г., печелейки 1 млн. долара.
Джеймс Кийн (1838-1913)
Купува на дъното на предишната Голяма депресия
Три години след Паниката от 1873 г. Джеймс Кийн решава да отпътува за Ню Йорк, откъдето да отплава за Европа за продължителна почивка. При пристигането си обаче той вижда, че цените на активите са толкова ниски, колкото и по време на паниката, и че пред него се разкрива голям възможност. Така той взема голяма част от своето богатство в размер на 4 млн. долара, за да си купи акции на почти всички големи компании на пазара. Той продължава пътуването си към Европа след 2-3 години, само че с около 10 млн. долара по-богат.
Джеси Ливърмор (1877-1940)
Скъсява Паниката от 1907 г.
Джеси Ливърмор често е споменаван за участието си в борсовия срив от 1929 г. Най-добрият му период обаче е през Паниката от 1907 г. Тогава той има значителни къси позиции в акции, а пазарът пада с 50% от върха до дъното си. Твърди се, че в този период от Дж. П. Морган му пращат уведомление с молба да спре да скъсява акции, страхувайки се, че може да доведе до фалита на финансовата система.
Бърнард (Продавай ги!) Смит (1888-1961)
Скъсява срива на Уолстрийт
Бърнард Смит се сдобива с прякора си, след като крещи „Продавай ги! Те не струват нищо“, втурвайки се в офиса си по време на борсовия срив от 1929 г. След като обръща дългите си позиции в последния момент, той успява да спечели 10 млн. долара (около 480 000 тройунции злато). След това той продължава да очаква обезценяването на долара от 1934 г., купувайки злато.
Джейкъб Майкъл (1894-?)
Печели цяло състояние по време на хиперинфлацията във Ваймарската република
Евреинът от Франткфурт, Джейкъб Майкъл се смята, че е натрупал сериозно богатство по време на обезценяването на германската хартиен марка. За разлика от тези, които го засенчват в историческите книги обаче той успява да запази състоянието си. В очакване на стабилизационния период ,той заема насрещната позиция и продава акциите си. Така той се сдобива с огромни количества пари в брой, с които отпуска заеми при високи лихви на фона на възстановяването на кредитното търсене в частния сектор.
Джон Темпълтън (1912-2008)
Купува най-евтините акции на пазара през 1939 г.
През 1939 г. Джон Темпълтън се обажда на своя брокер със странни инструкции да закупи по 100 акции от всяка компания на Нюйоркската фондова борса, чиито акции се търгуват на цена от под 1 долар (104 компании през 1939 г.). Четири години по-късно той печели четири пъти повече от първоначално вложените 10 000 долара.
Майкъл Стайнхард (роден 1940 г. )
Купува съкровищни бонове по време на скока на лихвите до 15%
По време, когато доходността по 30-годишните щатски държавни облигации скача до рекордна стойност от 15% през 1981 г., Майкъл Стайнхард държи дълга позиция в Държавни облигации с ливъридж 4 към 1. Стайнхард, който по това време считан за трейдър на акции, не затваря позицията в продължение на 2-3 години, въпреки неистовите оплаквания на всички около него.
Кайл Бейс (роден през 1969 г.)
Инвестира успешно по време на кризата с високорисковите щатски ипотеки и дълговата криза в Европа
Истински майстор на несиметричното хеджиране Кайл Бейс успешно преминава през кризата с високорисковите щатски ипотеки и дълговата криза в Европа. Бейс, който през 2005 основава Hayman Capital Managament, наскоро отбелязва, че според него, най-голямата асиметрия в света е в Япония.
Източник: Profit.bg

Няма коментари: