15.03.2012 г.

Защо златото не е удачна дългосрочна инвестиция?



Златото се характеризира със съществени недостатъци като дългосрочен инвестиционен актив.
Ако си купите една тройунция злато, след 100 години пак ще си имате една тройунция злато. 
Ако инвестирате в земеделска земя обаче тя ще произвежда блага 100 години, ще ви носи годишна рента и пак ще си я имате. 
Ако инвестирате в акции на компании  чрез индекса Dow Jones пък, ще получавате дивиденти в продължение на 100 години.

Това, което мотивира най-много купувачите на златото е тяхното убеждение, че цената му ще расте заради страховете на пазара основно по време на кризи.



Запасите от злато в света се оценяват на около 170 000 метрични тона. Ако цялото това количество се претопи, то ще образува куб със страна от 21 метра. При 1.750 долара за тройунция, цената на всичкия този метал ще бъде около 9.6 трилиона долара.



За тези пари можем да купим цялата обработваема земя в САЩ (400 млн. акра с добиви на стойност около 200 млрд. долара годишно) плюс 16 компании като Exxon Mobil (най-печелившата компания в света с над 40 млрд. долара годишна печалба). Дори след тези покупки ще ни остане злато за 1 трилион долара.



Бихте ли заменили този пул от инвестиции обратно за злато?
Аз не бих. 
За един век 400-те млн. акра земеделска земя ще осигурят зашеметяващи количества царевица, пшеница, памук и други посеви, и ще продължат да дават тези ценни дарове, каквато и валута да се използва от потребителите.



За същия период Exxon Mobil вероятно ще плати трилиони долари под формата на дивиденти на акционерите и ще придобие активи, които ще струват още повече трилиони (и не забравяйте, че става въпрос за 16 такива компании). А 170 000-те тона злато ще си останат пак толкова, неспособни да произведат каквото и да било.



Предполагам, че до голяма степен горе написаното ще отговори на много въпроси и ще Ви накара да се замислите, ако все пак имате някой скътан лев да не го набухвате където не трябва. 

Няма коментари: