7.02.2012 г.

4 компании контролират други 147, които притежават всички пари на света


Начинът, по който парите се инвестират показва, че има само четири сенчести компании, които контролират 147 компании, които пък контролират всичко останало на планетата.
Преди да говорим за тях, малко   математика: Според годишната книга на фактите  Investment Company Institute (ICI) от 2011 г., във всички взаимни  световни  фондове има 24,7 трилиона долара. Въз основа на данните от ICI, 1.24 трилиона от тях са  инвестирани в индексни фондове, плюс още 992 милиарда в активи извън тези 24, 7 трилиона в акции,  търгувани на фондовите борси, които не са взаимни фондове, а индексни. Това означава, че повечето от тези пари са в „активни“ управляваеми фондове.
А сега помислете върху това: ръководител на хедж фонда с внушителен опит в управлението,  миналата седмица ми каза, че наскоро  направено вътрешно разследване във фирмата му показало, че  в повечето  от  инвестиционните фондове, които са под  активно управление, около 95 на сто от активите им се определят  от индекси. Това означава, че само 5 на сто от средствата във фондовете под активно управление се  управляват  от решенията на мениджъра.
Което означава,  че от 25,69  трилиона в световните  активи, които ние определихме, 2.23 трилиона са   директно в индекси, а още 22.3  трилиона косвено са  в индексите (тези 95 на сто   активно управляеми фондове, които, както се предполага, се  определят от индекса).
Това означава, че реалната власт по контрола на света е в ръцете на четири дружества: McGraw-Hill, която притежава Standard & Poors, Northwestern Mutual, която е собственик на Russell Investments, CME Group, която притежава 90 на сто от Dow Jones, и банка Barclay’s, която пое Lehman Brothers, с неговия  индекс на облигации Lehman – един от водещите световни индекси за облигации. Взети заедно, тези четири дружества доминират в света на индексите. А това означава, че те имат реална власт над парите в света.
Какво означава това? Това означава, че анализаторите в сърцето на Манхатън са тези пеперуди, които причиняват ураганите на пазарите. Аз не искам никого да настройвам против който и да е индексатор. И хората от  McGraw-Hill, не изглежда,  че обичат  да плашат  пазарите, както има навика да го прави Сорос.
Но когато се обсъжда властта на световните пазари, отговорът може да не е този, който за вас изглежда очевиден.
Brendan Coffey, Contributor

Няма коментари: