24.12.2011 г.

Факти за глада и Глобален индекс на глада(GHI)


Глада по света е хилядолетен проблем. Той засяга отделните страни в различна степен. Докато в развитите страни проблема е пренебрежимо малък, то в доста бедни страни около една трета от населението едва оцелява борейки се с глада.
Малко статистика:
- Един от всеки шест човека на планетата гладува;
- Всяка минута нейде по света 10 човека умират от глад, а на година цели 6 милиона;
- Умрелите от глад са повече от тези умрели от малария, туберкулоза и СПИН взети заедно;
- Две трети от гладуващите по света живеят в 7 държави (Индия, Етиопия, Конго, Бангладеш, Индонезия, Пакистан, Китай);
През 1970г. 123 страни обущават да дават 0.7% от своя БВП за чуждестранна помощ в борба с бедността и глада. В наши дни болшинството развити страни всячески се опитват да избегнат поетите ангажименти да оказват помощ на бедните страни. След поредния рязък скок на цените през 2008г. "Двадесетте" (G20) обещават да инвестират за три години 22 милиарда долара които да помогнат на бедните страни да увеличат производството на храни. Три години по късно във фонда на Световната банка който управлява тези пари са постъпили по малко от 400 милиона долара!
Междувременно общата  численост на бедните по света достига 1.2 милиарда души - почти една шеста от населението на планетата. Съгласно международните стандарти за пределен праг на бедността се считат разходи в размер на 1.25 долара на ден на човек.
На картата по долу е изобразен Глобалният индекс за глада (GHI), който е многомерен статистически инструмент, използван да се опише състоянието на  глад по света.  Ако я разгледате внимателно ще видите, че бедна България е в доста добра позиция. Региона в който живеем също. В Африка обаче ситуацията е жестока.
В около 30 бедни държави гладуват над 20% от населението.
Кликнете на картата  за да я видите в голям размер.


Глада по планетата е по-скоро политически проблев, а не икономически. 
Фрапиращите материали, които виждаме по различни медии свързани с глада в Африканските страни се дължат на политически конфликти и граждански войни, което дезорганизира икономиките на тези страни и парализира транспорта в тях, като това оказва огромно влияние върху производството, на каквато и да е продукция. 
Въпреки всичко от 40 страни, които се водят с гладуващ народ, 36 от тях дори изнасят хранителна продукция към по-богатите страни.

Няма коментари: