21.12.2011 г.

Опасностите при инвестиране в технологичния сектор


При появата на нова и перспективна технология в съответния технологичен сектор започват да се вливат свежи капитали. Умни и енергични хора и компании се включват в новия бизнес като създават много бързо високо конкурентна среда. Малцина обаче оцеляват. 
Примери: 
 - В зората на автомобилния бизнес в САЩ възникват около 2 000 автомобилни компании. В наши дни са оцелели едва няколко.
 - В зората на авиоиндустрията с производство на самолети започват да се занимават около 400 компании. В наши дни са останали единици. 

Какво се случва? В конкурентната борба оцеляват и завземат пазара много малка част  от  компаниите. Болшинството не издържат, отказват се от надпреварата за пазарен дял или просто фалират. 
Според наблюденията на Бъфет новите технологични компании чиито продукти стават популярни предпочитат да дават печалбите си за реклама, бонуси на мениджмънта и повишени работни заплати. Тези компании не са щедри към акционерите си. Има и изключения разбрира се, като  Google, Apple и Amazon, но като цяло технологичния сектор се старае да поощри управляващите кадри и наемни сътрудници, а не инвеститорите си. Избора кого ще зарадва е на компанията, а на обикновения инвеститор му остава само да предполага какъв ще е той.
Инвестиционна среда при налагането на нова технология докато се откроят пазарните лидери е твърде рискова. Опасността да заложите на кон който няма да стигне до финала е огромна. Типичен пример е "дот ком " манията в началото на новото хилядолетие.
Добра идея е ако се инвестира в технологични компании е да се изчака пазара да отсее зърното от плявата и при корекция или криза в сектора да се направи разумен инвестиционен избор.

Няма коментари: