9.01.2015 г.

България - поглед отвъд настоящата обществено политическа парадигма


Свободно съчинение на един достатъчно луд човек, след като си мисли, че тези идеи могат да се разпространят и да вдъхновят така българското общество, че да го накарат да вземе в ръце собствената си съдбата си.

 Защо обществото да го прави ли? Е, ако му е безразлично кой и как определя съдбата му...да си върви в коловоза който са му определили. Тя съдбата си е ....негова.

Какво би обединило българите и как най-кратко може да се формулира то???
Ето петте стотинки на един луд по въпроса.
Справедлива, социална, икономически силна България /ССИСБ/-това измислих и ще се постарая да му вдъхна идеен живот.

Ако това е кауза която би обединила болшинството българи-възможно ли е това да стане в настоящата обществено икономическа парадигма?

Отговора за жалост според мен е -НЕ.

Значи трябва визия за нова обществено икономическа парадигма, която да направи възможна раждането на тази нова ССИСБ.

Започвам с геополитиката.

България е малка страна нейде в периферията на ЕС, която не може да формира своя самостоятелна обществено икономическа политика. А това и вързва ръцете.

Затова:

България трябва да напусне ЕС и НАТО!

Лудост нали:-)

Не съвсем. Ако се направи разумно може всички минуси от един такъв сериозен и отговорен държавен акт,  да станат огромни плюсове.

Какво стана в Украйна?

Тя разедини и противопостави както себе си, така и Европа.

Как  разедини Европа -с мерака си да се откъсне от Русия и да се присъедини към ЕС. Горката - само ако  знаеше, че съдбата и с нищо няма да е по-добра от българската...

Кой може да обедини Европа?

България!

Как?

Излиза от ЕС и НАТО!

Въпросите на критиците мислещи, че  тази стъпка е геополитическа лудост на една малка, бедна и слаба страна са:

Кой ще и позволи на България да направи това?

Ако излезе - практически  няма армия. Ведната ще стане лесна плячка на Турция или Русия. Нищо чудно и ЕС да я подпука със санкции, щото това много го може:-)

Ако се направи тъпо това излизане от ЕС и НАТО-много български майки ще плачат, а пък за съдбата на ръсещия тези еретични за момента идеи не ми се мисли:-)

Как да направим така, че България да се окаже  супер печеливша от този сериозен геополитически акт?

Напомням-още си говорим за геополитика. По-късно и за останалите не по-малко важни неща.

Целта е да се обедини Европа.

Не само Европа.

Да се обедини голама част от Евразия-ЕС, Русия, Турция и... дори донякъде Китай, който с мерака си да възроди пътя на коприната с радост ще прегърне тази идея:-)

Като територия България е на точното място -говоря между ЕС, Русия и Турция.

Планът.

Ставяме неутрална страна. Нещо като Швейцария на Балканите за което си мечтаем от десетилетия, ама.... не точно като нея.

Каним всяка една от страните -Русия, Турция, ЕС, Китай да изградят като за начало по 3 стратегически важни за всяка от тях обекти.

Кой газопровод, кой свободна икономическа зона, голямо промишлено предприятие, път, пристанище....

Ако това стане голяма армия няма да ни е нужна. Просто икономическите интереси на големите геополитически играчи около нас ще ни пазят:-) :-) :-) 

Схващате идеята на лудия предполагам:-)

Основната политика на България трябва да бъде да обединява по всякъкъв начин интересите тези големи геополитически играчи на наш терен, така че евентуална конфронтация да им е просто неизгодна.

Нашата най-добра защита ще станат икономическите им интереси тук:-)

Все пак без армия няма да можем.

Каква армия трябва и може да имаме?

Най-силната в света!

Моля???

Тоя лудия няма ли да спре?

Казвам най-силната армия, но взета на отделен воиник или войнска единица. Както искате така го наречете.

Колко да ни е голяма армията, че да може все пак и сами в голяма степен да може да си защитаваме националните интереси, ако се наложи?

Гледали сте филма " 300 " предполагам?

За нещо такова говоря. Малко, компактно, дръзко и т.н.

Колко все пак да е броя на тая малка армия?

Мисля, че около 1000 човека е достатъчно.

Кво ли си викате - тоя лудия не спира:-)

Сериозно говоря.

Две войскови единици от по около 500 човека са достатъчни, ако те са способни да респектират както Москва, така и Истамбул, Брюксел, Пекин и Белия дом ако щете.

Едната войскова единица - един или два най-съвременни ракетни комплекса с достатъчни възможности, да няма Пентагон или Кремъл примерно.

Втората войскова единица - сили за бързо реагиране и нанасяне на светкавични удари по най - уязвимите места на противника. На тези места на които той като знае, че може да го ударим и това ще му струва повече отколкото са интересите му в България-просто ще се откаже от щурите си идеи относно страната ни.

Дотук имаме някакво решение как:

Излизайки от ЕС и НАТО да опазим териториалната си цялост и да обединим интересите на големите около нас на територията си.

Какво печелим от излизането си от ЕС:

Ще имаме възможност и най-вече свободата да променим настоящата обществено икономическа парадигма  от която няма как да очакваме резултат различен от този който всички виждаме досега.
Членството в ЕС няма да ти оправи. Ние сами трябва да се оправим!

Докато сме в ЕС нищо не може да направим извън заробващото ни европейско законодателство, тъй като то ни пречи да градим новата парадигма с визия за постигането на една Справедлива Социална Икономически Силна България.

Навлизам в съществената част на налудничевите си мисли:-)

За да може да е справедлива и социална една държава, тя трябва да е икономически силна.

Как да направим държавата си икономически силна?

Като я направим могъща корпорация. Корпорация България!

Корпорацията е хубаво и доходоносно предприятие за собственика си. Нали?

Всичко на тая наша територия от което се печели лесно, управлява се просто без сериозни икономически рискове, трябва в средносрочен план да премине под крилото на корпорация България.

Кои са тези бизнеси?

Всички се сещаме първо за естествените монополи нали? Ток, вода, донякъде комуникации...Те са ясни и няма да говоря за тях.

Навлеците смукачи на лесни пари наречени "стратегически" инвеститори трябва с икономически лостове да бъдат принудени да си ходят. Това ще стане просто като им се създадат такива условия за бизнес тук, че да се чудят как по-бързо да разпродадат за жълти стотинки на държавата и да си ходят.

Щото тука инвестираха жълти стотинки и цял живот ще ни смучат кръвта, ако ги оставим разбира се:-)

Такааа. Важността монополите да са в държавни ръце е пределно ясна, особенно  за тези които са играли на една игра наречена "Монополи":-)

Ама защо на една поредица български правителства това не им беше ясно-не знам. Всъщност са били заинтересовани да не им е ясно, ама това е друга тема и няма смисъл да гледаме  назад.

Било каквото било. Да гледаме сега напред:-)

Освен монополите веднага се набиват на очи едни много сладки, печеливши и почти безрискови бизнеси, от които корпорация България няма как да се откаже:-)  Трябва да си ги вземе под крилото, че социална и справедлива България трябва да се гради:-)

Застраховане, частни пенсионно осигурителни компании и ..... банки.

Лудостта ми взема вече нови върхове си казвате вече-предполагам само:-)

Застраховане. Печеливш и лесен бизнес. Въпрос на изчисление на риска.

Кога за последно сте чули застраховател да фалира?

Кое застрахователно събитие една държава не може да покрие, ако то се случи?

Частното застраховане е ПАРАЗИТНА за обществото структура. Затова трябва да се забрани със закон. Една държавна застрахователна компания както навремето беше ДЗИ. Толкова.

Пенсионно осигурителни компании. Също паразитни структури нямащи място в бъдещата социална и справедлива България. Бъдещия пенсионен модел трябва  чрез равни за всички минимални осигуровки да осигури на всеки минимална, достатъчна за покриване на основните житейски нужди пенсия. Който иска по-добър живот на старини да си го осигурява сам с каквито средства и начини намери за добре.

Банки-ауууу нагазихме в светая светих на капитализма.

Всъщност в блатото на капитализма и.... трябва да го разчистим:-)

Със закони и хитри данъци всички частни банки доброзорно се принуждават да продадат бизнеса си за жълти стотинки на държавата.

Те ще ореват орталъка:-) :-) :-)
Лобита им от ЕС ще ни надуят главите от рев - ама ние вече не сме в ЕС бе господа:-)

От банкова дейност се печели -много се печели.

Стига е ограбван българския народ през банките.

Корпорация България  ще притежава всички банки в страната. Точка.

Аааа. Да не забравим най-важното.

Няма дългосрочно просперираца държава използваща чужда валута. Чуждата валута е вид робство. Робски синджир надянат върху цялата държава.

Да,  ама за малка държава е опасно, щото примерно акулите от Уолстрийт и не само те....це и спретнат набързо един финансов майдан.

Да, правилно, много е опасно, ако се направи обаче глупаво.

Може ли да се направи умно, в контекста на новата парадигма която градим, така че да имаме самостоятелна валута, неподвластна на атаките на който и да било?

Ами може. Просто е. Само воля трябва.

Нали ще ставаме един вид геополитически балансьор:-)

Сега лева е вързан за еврото. Отвързваме се от еврото и вързваме лева към кошница от валутите на основните геополитически играчи които ни интересуват-Евро+рубла+ турска лира+ китайски юан.

Сега да ни атакува валутата който иска:-)
Атаката му ще е към поне още три страни.

Отделно, страната ни може да сключи съглашения с отделните държави при валутни атаки как те да ни помагат с оглед  да те защитим.

Тоя филм надявам се ще го гледаме скоро как Китай помага на руската рубла:-)

Тези бизнеси големи, важни и доходни бизнеси да овладее Корпорация България като начало е достатъчно, за да закрепне самата държава икономически и  да е способна да води по-силна социална политика.

Да не забравяме, че градим и справедлива държава нали?

Няма дългосрочен социален мир без справедливост.

Справедлива и социална държава да уточня, че не значи връщане под някаква форма на социализма. НЕ!

Социална държава значи - обществото е достатъчно икономически силно за да осигури елементарните човешки нужди на всеки член от обществото, който поради някаква причина не е доказано неработоспособен.

Справедлива държава значи, че всеки член на обществото, който е пълнолетен и работоспособен трябва да работи, дори и с принуда, а тези които работят повече и по-добре да бъдат справедливо възнаградени.

Как на практика го виждам това:

По-горе споменах, че в новата обществено икономическа парадигма ще ни трябва армия от 1000 човека.

Ще съкращаваме армиятя значиииии....

Да, ама на първо време не съвсем, тъй като полицията и жандармерията ни може да се окажат недостатъчни като брой личен състав и ще трябва съкратените военни да се влеят в техните редици:-)

Защо ни е тази огромна полиция и жандармерия ли?

Ами работа ще и се отвори бе дами и господа. Много работа.

Ще карат търтеите на работа....

В новата ни държава безработища няма да има:-)

Тоя лудия пак те появи си викате:-)

Ееее, оставете ме да се поналудувам тука-все блога си е моя. Вие си лудувайте във ваши си блогчета или други места където русите по-умни мисли :-)

Та как така, като с магическа пръчица  ще изчезне безработицата в България си викате  вие...
Първо да уточня. Всеки безработен попада под така наречения полицейско-трудов режим.

След малко ще говоря за естеството на работите които  могат да вършат безработните.

Първо описвам системата в която те ще попадат.

Всеки безработен трябва от една страна да работи определен брой дни в месеца.  Най-често това ще е някъкъв обикновен обществено полезен труд.

От друга страна ще има друг брой дни през които ще ходи на обучение по избор, така че да има шанс в живота да стане и министър председател дори:-)

Който не ще да учи и няма потенциал-цял живот бачка каквото му осигури държавата в системата на полицейски трудов режим с право на някаква ротация.

Престъпност почни няма да има или ще е десетки пъти по-малка от сегашната:-)

Айдееее. тоя лудия премахна ипрестъпността:-)

Да бе, не вярватели?

Значи всеки безработен сутрин се явява в строя да кажем в полицейския участък или където полицията е организирала. От там-под строй или на работа или на училище да учи както казахме, занаят, професия...

И така на едното или на другото място-пълна заетост през деня ииии.... полицейски контрол:-) 

За тоя нискоквалифициран труд или ходене на училище вече ясно с  каква цел социалната държава -ПЛАЩА.

Не много, но не и малко. Най-важното. Парите на конкретния човек попаднал тук трябва да му стигат за един нормален СКРОМЕН живот. И според зависи от естеството на труда който полага да има диференцирано заплащане с не големи отклонения.

ВАЖНО: заплащането и на най-високо платените безработни, които както вече разясних работят принудително или учат, НЕ трябва да е по-високо от това на нормално работещите си хора на свободния пазар на труда.

Я сега кажете вие на лудия тука, при тези условия няма ли да падне престъпността в страната ни с пъти?

Няма ли да се възстановят нормалните условия за водене на спокоен бизнес в селата например?

А какви чудеса може да направи за страната ни армия от няколко стотин хиляди сегашни безработни впрегнати в добре обмислен съзидателен труд в полза на обществото.

За тава как  да се използва пълноценно тази огромна трудова армия няма да говоря, защото цялото общество ще намери достатъчно добри решения.

Помечтайте си само, ако със силите на 100 000 от тези наши съграждани направим така, че България да стане най-чистата страна в света:-)
Още 100 000 се грижат инфраструктурата ни да е най-добре поддържаната в света:-) 

Мисля си, че в една страна ако няма престъпност и безработица е доста лесно да се гради просперитет. Както на индивидуално, така и на колективно ниво.

А вие?

Пак много важно. Трябва да има и кой да движи нацията ни напред нали?

Законите и стимулите за индивидуален просперитет трябва да ги направим такива, че успелите хора да станат еталон за подражание.

Малките ни деца да искат да станат като тях.

Дебат в обществото трябва да има трябва ли обаче да се поощрява всичко-примерно един Азис, които си е успешен в личен план,рама обществото  не печели от това, а поне морално-губи.

Бизнеса....

Дълга и изключително важна тема.

За да я направя кратка и ясна казвам.

Корпорация България заявява нейните неприкосновени, ако щете супермонополни територии, които тя е в състояние да управлява качествено, печелившо и в общ интерес. Споменах по-горе основните направления.

Всичко останало го дава на малкия, среден и дай-боже по-голям бизнес.

Свобода на бизнеса при строг контрол да си плаща съвестно данъците.

Е, стигнахме и до данъците дето са неизбежни като смъртта:-)

Ама нали ще градим справедлива и социална България? Забравихте ли?

Няма да стане без свястна данъчна система.

Първо да защитим  НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО родния производител. Щото като сме в ЕС не можем да го защити, нали? Само му таковаме майката май.

Как ще го защитим?

Простичко?

ДДС: еднакво за всички стоки, за да е просто и лесво за администриране от данъчните. Обаче с една важна и голяма за българските  производители подробност:-)

Българска стока на рафта в магазина-10% ДДС

Чужда стока на рафта в магазина - 30%ДДС.

Трябва да си защитаваме икономиката, дори това да е в известен ущърб за нас като потребители. Без защита на нашите производители ще си останем колония на транснационалните компании /ТНК/. Искате ли го това???

Плоския данък?

Ха, ха, плосък данък ли? Нали ще правим социална държава-хвърляме го в коша за буклук.

Въвеждаме подоходен данък толериращ средните и високите доходи, но не и свръхвисоките. Тука трябва да се пипа внимателно наистина и не е работа на един луд да взема конкретно отношение:-)

Още за данъците:-)  щот нали от тях отърване няма....

Ерген или мома ако си над определена възраст, примерно 27 години, плащаш така наречения ергенски данък от грубо 15%, защото на обществота му трябват свежи попълнения, пък ти не правиш нищо в тази насока:-)

Аааа, да не забравим и обратната страна на медала-ранната най-вече циганска раждаемост.

Деца не трябва да раждат деца! Нали?  Е - стават грешки, ама в повечето случаи маи нарочно грешат:-)

За да няма много грешки-добавки за деца се дават САМО като процент над работната заплата:-)  Да не забравяме, че в социалната държава всички работят :-) :-) :-),  и....поради това не им остава много време да правят прекалено много деца. Примерно имаш 1 дете -държавата ти дава 15% над заплатата. Две деца - 30%.

Пак да припомня-родителя работи, няма кой да му гледа децата и те естествено трябва да са задължително на детска градина или училище. Ясно е, че ако детето не ходи научилище , на родителя му се спират добавките към заплатата за деца нали?
Ще бъде ли проблем за обществото високата раждаемост на който слой от обществото питам аз? Ами няма да е проблем. Всеки работи, ако има деща -те учат.

Децата-нашето светло бъдеще.

Какво искаме от тях в нашата социална държава?

Искаме реално развитие според възрастта им и ...мъдро въвеждаме държавен контрол върху успеваемостта им в училище:-) 

Щото, всеки калпав ученик е бъдещ безработен, който ще работи и отнаво ще трябва да учи в оная система дето я описах по-горе със засиленото полицейско присъствие:-),  докато намери правия път за себе си.

Та какво прави социалната и справедлива държава в това отношение?

Годишни държавни общообразователни оценъчни изпити за всеки клас.

Оценките от държавните изпити на учениците влияят на какво???

По досетливите може би се досецат вече-на процента детски добавки към заплатите на родителите им.

Какво получаваме в резултат?

Заинтересованост от семейството децата им да учат и да имат добър успех.

Е, не е много демократично, ама ние демокрацията я оставихме за ЕС и там някъде отвъд океана.

Ние тук се опитваме да градим социална и справедлива държава:-)

Здравеопазване.

Накратко-връщаме социалистическото здравеопазване, щото по добро света не е измислил, но с по-адекватни заплати на лекарите, за да нямат стимул да ходят на гурбет по света.

Еййй да не забравя:-)

Кой ще яуправлява тая новата и така хубаво описана от един луд държава:-)

Трудно му е малко на лудия в тая част, тъй като всеки в България разбира от политици и е избирал много такива:-)

Все пак, да си кажа.

Партия идва от part /част/, нали?

Е, в тая новата държава не трябва да се делим на части, колкото и на някой да им се иска. В държава дето всяка част от обществото се дели от другите му части поради някаква си причина хубави дни не очаквам.

Колко партии има в Китай? Една. Китай развива ли се десетки години завидно добре? Развива се. Значи може една партия да има в една страна и тя да се развива нормално, доказано.

Китай капиталистическа държава ли е? Капиталистическа е и тооооо......много. 

Оставяме значи само една партия в държавата - наричаме я примерно Партия за Справедлива, социална, икономически силна България.

Всички други партии-извън закона. Това сериозно.

Ще оставим ли обаче като общество тази партия да си прави каквото ще с обществото, каквито спомени имаме от едно не много далечно минало?

Ей това не трябва да допускаме.

Живеем в информационна ера. Има формирани наченки на гражданско общество. Обществото трябва да контролира и санкционира изкъсо партията. Всеки ден и с всякакви средства.

Периодично - както се полага задължително всеки отива на избори и гласува за ръководни органи на партията, които да имат да кажем максимум два мандата.

Избират всички, ноо... гласа на по-образованите трябва да тежи повече.

Затова тези които са с основно образование -гласът им се брои по едно. Тези със средно -подве. На най-изучилите се със висше-по три.

И нека ни одумват от европата, че не е демократично. Ние лудите демокрация не щем, щото виждаме докъде сме я докарали с нея. 

Искаме логика в уплавлението, а логиката сочи, че по-умния и по-знаещия може да направи по разумен и рационален избор.

Границите, ах тези граници.

Границите на България в новата обществено-икономическа парадигма са... ШИРОКО отворени.

За всички, в двете посоки.

В едната посока обаче, навътре - границите ни ще са отворени с определени условия.
Който иска да не е гражданин на тази справедлива и социална държава, официално се отказва от гражданството си и отива в някоя много много демократична държава-примерно оттатък океана:-)

Иска да се върне, щото сбъркал-добре бе плиятелю. Ама ти отиде май там за да печелиш повече пари, щото тук социалната държава малко те ограничава, нали? Ами плащаш една голяма сума и си връщаш гражданството:-) Нали всичко за теб беше пари приятелю:-)

Казахме, че който иска да дойде в тая нашата държавичка, щото по някаква причина му е харесала - да заповяда. Казахме-широко отворени врати  на границата ни за желаещите да ни станат съграждани.

Какво е условието ли?

Едно единствено. Доказано знание на добро ниво на български език, чрез положен държавен изпит. При това условие всеки имигрант който иска да остане в България и естествено не знае български език попада под контрола на полицията която помните, че се грижи за безработните:-) 

Който пък знае езика и няма работа-няма работа ли казах, вече знаете че такова нещо в България няма? Тука работа има, ще намерим даже за целия китайски народ:-) България е умна държава и на 100% използва трудовия потенциал на народа си в полза на обществото:-) 

Амииии това е приятели. Колко ли може да се очаква от един луд:-)

А от вас?  Какво може да очаква държавата ви от вас?

Лудите си мисли сподели с вас -Андрей Марков

1 коментар:

Анонимен каза...

Бе пич от къде ще вземем парата ако не от ЕС, рашките са живи умрели, то само за сталину и родину не се живее, трябва и папу. :)