23.01.2019 г.

Отвъд финансовата свобода или 5-те елемента на богатството

Всеки се стреми да стане богат и да постигне прилично ниво на собствена финансова свобода.
Пътищата са различни, но в общия случай целта е една.
Добрееее. Да кажем, че най-сетне по нашия си начин сме я постигнали с много  пот, сълзи и сополи тази всеобща мечта.
Най-вероятно сме се скапали максимално по пътя, но сме доволни и дори горди от постигнатото.
Каква е цената обаче която плащаме???
Малко хора си дават ясна сметка какви богатства могат да загубят по пътя към осъществяването на заветната си цел. В общия случай наистина много късно си дават сметка за собствените си загуби.
Има една сентенция: Когато печелиш, не знаеш какво губиш и обратно, когато губиш, не знаеш какво печелиш.
В този смисъл важно е да не си загубил много други неща в преследването на финансовата свобода. Точно за значението на тези важни неща ще разсъждавам по-надолу.
А какво следва след постигането на финансовата свобода?
Свършват ли ни грижите и проблемите? Или стават малко по-други?
А знаете ли, че за някой проблемите могат тепърва да стават по-големи, ако не са вървели правилно по пътя към мечтаната финансова свобода.

Какво значи да си богат?
Замислих се над този въпрос, когато осъзнах, че най-богатия ми приятел, с който живота от доста години ни е разделил, финансово е много, много по-богат от мен, но всъщност живее живот който на мен изобщо, ама изобщо не ми харесва.
Сърцето ме боли и ми е много мъчно за него. Разбил си е здравето в преследването на богатството и няма почти никакво свободно време. Като измамно преуспял хамстер върти безспирно колелото на бизнеса си, без да си е създал възможност да спре, поради това, че не може да делегира собствените си отговорности на друг.
Спре ли, рискува всичко което е градил да се срине.
Печели много пари, но същевременно губи други не по-малко важни неща.
Забогатява в едно-обеднява в друго.
Де е Киро на кирия?
Мислейки си за житейския му път, както на него, така и на подобните на него хора, измислих определението „богати бедняци“.
Ще се постарая да докажа с числа, че често финансово богати хора като цяло са доста по-бедни от други,  които не градят богатството си  само във финансов аспект, а доста по-многостранно.
Жалка картина е това богатия бедняк.
Ключовата му характеристика е, че притежава само един от 5-те основни елемента на богатството:
Да, този типаж обикновено е доста или много богат финансово(1), но често е с разбито здраве(2), няма почти никакво свободно време(3), няма човек който истински да обича(4) и като цяло не се чувства да е  щастлив (5).
Това всъщност според мен са и най-важните 5 елемента на богатството.
Един да липсва и хармонията така важна за качествения живот отива по дяволите.
Ако липсват два или повече, тогава нещата  вече стават много зле.
В общия случай за да наречем един човек „богат бедняк“ трябва 2-3 или 4 от 5-те елемента на богатството да  му куцат в сравнително голяма степен.
В тази връзка за съжаление моят „богат“  приятел е просто класика в жанра.
Залагайки всичко в преследването на финансово богатство, забравя или по-точно залага  здравето си, свободното си време, любовта си, щастието си.
За всеки разумен човек е ясно, че мъдрия подход по-пътя към богатството е едновременно да преследваме и 5-те елемента.
При всеки един елемент успехът ни естествено ще е променлив и частичен.
Как да измерим богатството си на база на тези 5 елемента?
Реших, че е добра идея да се опитам да придам числова стойност на всеки един елемент  от богатството.
С парите е лесно – има човек финансово богатство от 10К, 100К, 1М,10М....
Съответно му определяме  степента на оная работа - финансовото богатство де:)
Бях писал преди време интересни неща по тази тема ето тук.
Степента на свободно време и здравето също сравнително лесно могат да се сложат на кантара.
Много по-трудно е с числа да измерим щастието и любовта, за разлика от горните  три елемента, но ще опитам и за тях  да намеря правилния подход.
Сметките ще са в проценти. Все пак инвеститора винаги смята в проценти, нали?
Повечето обикновени дребни инвеститори  имат една много практична цел.
Да постигнат финансова свобода, която ще им даде възможност на 100% да разполагат с времето си. Естествено, като имат изобилие от свободно време, могат много по-качествено да работят по останалите елементи – здраве, любов, щастие.
Финансовата свобода всъщност е ключът към богатството в цялата му пълнота – всички 5 елемента.
Ясно е, че постигането на финансова свобода е дълъг процес за обикновения човек,  който НЕ е ударил някой голям джакпот.
По този път към финансовата свобода успеха се постига на етапи.
Знаем, как се изяжда слон - хапка по хапка, нали?
Примерно трудим се умно и упорито избягвайки капана на средните доходи, спестяваме, инвестираме още по-умно и упорито и постепенно с годините постигаме 20-30-50-100% финансова свобода.
За всеки нивото на желаната финансова свобода е различна.
Изкушаващите желания за притежавате  много лъскави играчки обаче могат да ви изгорят. Да се окажете в един момент „богат бедняк“. Пълен с пари ииии.... нищо повече.
Една по-скромна и реалистична цел за мен е да се гони ниво на финансова свобода постигната чрез пасивни доходи равна на около 3 средни месечни дохода спрямо града или страната  в която живеете.
Примерно, ако средния медианен месечен доход /заплата/ в даден град е 1000 единици, достойна цел  за базова финансова свобода може да е три пъти по-голям пасивен доход -3000 единици.
Такъв  пасивен доход дава супер възможности за прекрасен живот. Включително на много места по-света, за тези които искат свят да видят. Щото времето е пари, нали? Когато човек разполага с  неограничено свободно време, няма да обикаля света чрез скъпи екскурзийки, а ще се заседява повечко на харесвани места, ще наема дългосрочно примерно временен покрив и всичко ще му излиза в пъти по-евтино.
Естествено ако човек си е поставил много високо летвата и иска да постигне финансова свобода, която да му позволи да води супер луксозен живот, рискува буквално да изгори възможностите
си за постигането на всички 5 елемента на богатството.
Знаете приказката – лаком г-з, кръв с..е.
.....
Ще дам следните числови изрази за нивата на финансова свобода, за да може от тях да градим и следващите елементи.
Вземам за база по-горе цитираните 1000 единици средна или медианна заплата в дадена страна и 3000 единици желан месечен пасивен доход:
-При постигнати 500 единици месечен пасивен доход- (500/3000)=16.6% финансова свобода;
-При постигнати 1000 единици месечен пасивен доход-(1000/3000)=33.3% финансова свобода;
-При постигнати 2000 единици месечен пасивен доход-(2000/3000)=66.6% финансова свобода;
-При постигнати 3000 единици месечен пасивен доход- (3000/3000)=100% финансова свобода;
-При постигнати 4-5-10-20000 единици месечен пасивен доход – пак =100% финансова свобода;
Преследването на много милиони и милиарди е ясно, че ни дават много повече финансова свобода.
Преследвайки свръх-големи финансови цели обаче, може лесно да „изгорим“ себе си по пътя.
Може да се окажем на Карибите със собствена луксозна яхта, но без здраве, може би с фалшива или купена любов и измамно, повърхностно  щастие.
Ще съставя един пример за да оценим по 5-те елемента /критерия/ един хипотетичен човек, който преследва богатството в цялата му пълнота.
Да кажем,  че по пътя към финансовата свобода е постигнал 1500 единици пасивен месечен доход, което съответства на 50% финансова свобода по горните сметки.
Може на кажем, чисто хипотетично, че този човек вече е и 50% финансово свободен, което му дава съответните възможности за повече свободно време или за по-бързо достигане на 100% финансова свобода. Това по желание.
От тук ще дам хипотетични стойности и на останалите 4 елемента и ще ги сложа в табличка, за да стане по- бързо ясно каква ми  идеята.
То я табличката:
В базовия пример предполагаме, че нашия човек продължава здраво да работи, за да се придвижи от 50% финансова свобода, към заветните 100%, но така разумно си е подредил живота, че разполага вече с 20% свободно време. /гледаме  колонката свободно време в таблицата/.
От следващата колонка разбираме, че нашия човек много добре се грижи за здравето си и го оценя на 90%. Евала бе пич!
Последните два елемента  – любовта и особено щастието са по принцип трудни за оценка.
Все пак относно любовта – ако имаме любим човек до себе си даваме 50%, и по още десет процента за това, ако имаме  деца, родители, приятели и 1,2 хобита които обичаме. Тези любови всъщност правят  наистина пълноценен живота ни. Любовта е основата и спойката на всичко.
В примера с нашия хипотетичен човек виждаме, че по отношение на любовта  той е истински богаташ-90%! Още веднъж евала за което.
Последно -щастието.
То е практически невъзможно за оценка, защото е непостоянна величина.
Колкото бързо ни спохожда, толкова бързо и ни напуска. Всички се стремим към него, но най-голям шанс да го достигнем поне частично и във възможно повече моменти имаме, ако сме постигнали прилично ниво на богатство по отношение на първите 4 елемента.
Давам в нашия пример една прилична средна оценка от 50% за цялостно чувство за щастие и задоволство от живота и това което има на нашия човек. Все пак доста добре му изглеждат резултатите в другите  колонки на таблицата.
Така  получихме обща оценка 60%. Толкова е богат нашия хипотетичен човек на база 5-те елемента на богатството.
По този простичък начин всеки може да изчисли колко е богат на база 5-те елемента на богатството.
Естествено, ценностната система на всеки е различна и всеки може лесно да модифицира таблицата, кака както чувства нещата, но в общия случай надявам се, че базовите общочовешки ценности са вътре в таблицата с прилично добър баланс.
Ето как изглежда според мен примерно табличката на моя стар далечен финансово много богат приятел, за който много ми е мъчно.
Жалка картинка /табличка/, нали?
Общ резултат от 42%, срещу 60% в горния пример, където човека е постигнал само скромните 50% финансова свобода.
Ако се огледате около себе си може би и вие ще откриете доста богати бедняци, според смисъла който аз влагам оценявайки богатството на един човек, на базата на тези 5 важни  елемента.
Мъдреците са казали, че пълно щастие няма.
Може би отнесено и към богатството в смисъла който влагам аз тук, може да се каже същото.
100% богат човек по тези критерии надали съществува. Но 80-90% е съвсем реална цел.
Ще съставя и една последна примерна табличка на хипотетичен такъв човек, който е съвсем близо до постигането на тези параметри.


Този човек е постигнал 90% финансова свобода и е решил, че може да си позволи на 100%  да разполага със свободното си време.
Въпреки че финансовата му свобода е все още на 90%, той постепенно може да я увеличава, макар и с по-скромни темпове.
На тази солидна основа той може да вложи всичките си усилия и свободно време, за да придобие още по-голямо здраве, любов и щастие.
Ще припомня известната сентенция:
„ Богат си, само ако имаш неща които парите не могат да купят“.
И първите три такива неща за които всеки се сеща и които не можем да купим с пари са именно здравето, любовта и щастието, за които говорим тук като основни елементи на богатството.
Когато сме финансово свободни и разполагаме на 100% с времето си, може да го използваме точно за нещата които не могат да се купят с пари.
Богатство и бедност са думи, обозначаващи нуждата и изобилието.
Следователно:
Ако се нуждаем в голяма степен от някой от 5-те елемента на богатството, ние не сме богати;
Ако не се нуждаем в значителна степен от някой от 5-те елемента на богатството, ние не сме бедни.
Всъщност богатството не е в притежаването на несметни съкровища, а в начина по-който използваме  наличните си финансови ресурси.
......
Пътя към богатството е процес, продължаващ  до края на живота ни.
Много усилия и качества са нужни да се постигне и запази всеки един от 5-те елемента на богатството.
Докато първите два елемента – финансова свобода и на нейна основа неограничено свободно време след като веднъж сме ги постигнали, сравнително лесно може да ги имаме за цял живот, с останалите три елемента нещата не стоят така.
За да ги имаме се налага всеки божи ден да инвестираме по един или друг начин усилията си в тях.
Немарливото отношение към здравето и любовите ни може много бързо да ни направи нещастни и бедни в смисъла за който говорим за тези неща тук.
Айнщайн е казал, че „дългосрочното инвестиране е осмото чудо на света“.
Аз бих казал, че дългосрочното инвестиране във всеки един от 5-те елемента на богатството е задължително условие за да имаме богат, пълноценен и щастлив живот.
Конкретно:
1. Финансовата свобода - дори и да сме постигнали базова финансова свобода може с годините постепенно да я разширяваме.
2. Свободното ни време – сега то е най-ценния ни ресурс който трябва да използваме по най-пълноценните начини в полза на здравето, любовта и щастието ни. При наличието на 100% свободно време, като с магическа пръчка може да се увеличи и финансовата свобода с поне 20-30-50 и повече процента. Просто избирате да живеете постоянно или временно за по-дълги периоди на места където разходите за живот са чувствително по-малки.
3. Здравето – инвестирането на собствените ни усилия в собственото ни здраве трябва да наше постоянно всекидневно задължение. Ей тука без наистина дългосрочно инвестиране не може.
4. Любовта към всичко което обичаме също изиска постоянни всестранни грижи от нас.
5. Щастието е като птичка която ще каца по-често на рамото ни, ако притежаваме в голяма степен горните важни неща, които всъщност съвсем не са неща.
Не можем да сме истински щастливи обаче, ако в по-широк контекст около нас хората са бедни и нещастни. Поради това трябва да ни е грижа за обществото в което живеем. И да инвестираме част усилията си за неговото по -добро утре.
.....
Приятно пътуване желая на всички които са тръгнали осъзнато и отговорно по пътя който може да ги направи всестранно по-богати.
....
ПП. Преди доста години, когато бях доста млад и сигурно всичките ми пари са се събирали лесно в джоба ми при това в  не много едри банкноти попаднах в къщата на един много богат финансово човек. Стори ми се,че влизам в палат.
Човека беше на видима възраст може би малко над 60 години и седеше неподвижен във фотьойла си насред поне 100 квадрата прекрасно обзаведен хол.
Явно не беше добре със здравето си. Не можеше сам да се движи добре.  Беше  много пълен – може би поне 40 килограма над нормалното.
От разговора ни ми стана ясно, че през последните си години е  живял почти неподвижно в златната си клетка, на които много съседи вероятно са завиждали.
След година време разбрах, че е починал.
Не пожелавам на никой такова „богатство“.
…….
Автор: Андрей Марков

Няма коментари: