31.05.2013 г.

Добрите инвестиционни правила не винаги работят.


Има една единствена константа в  човешка история и тя е, че богатството сред хората е пирамидално разпределено с малко на брой много богати хора и много на брой бедни хора. За съжаление опита за  социализма да  разруши този пирамидален модел се провали.
В резултат на натрупания  през годините групов инвестиционен опит сред инвеститорите масово са се наложили няколко добри  добри инвестиционни правила. За съжаление никое от тези правила не работи вечно. Дори и най-добрите  от тях са подвластни  на  политическата, икономическата, пазарната и инвестиционната конюнктура. Този инвеститор който използва твърде праволинейно добрите инвестиционни правила е обречен на провал.
Ето няколко примера илюстриращи провала на доказано добри инвестиционни правила:
1. Тезата, че в дългосрочен план акциите винаги  отбелязват ръст.  Гледайки дългосрочния ръст на индексите лесно може да се заблудим, че тава правило е желязно и вечно. Да, индексите дългосрочно отбелязват ръст, но неуспешните компании в тях реално постоянно се заменят с нови по-успешни. От създаването на индекса Дау Джоунс до днес е оцеляла само една компания и това е CE.  Случвало се е в историята и цели фондови пазари да изчезнат -  Русия в 1918 г.,  Източна Европа след 1945 г., Шанхай след 1949 година.

2. Тезата, че имотия пазар  винаги върви нагоре  в дългосрочен план. Макар да е вярно, че цените на недвижимите имоти  са с естествена  тенденция да се повишават  в дългосрочен план, отчасти поради нарастването на населението, трябва да се отчитат евентуалните проблеми които могат  възникнат и са възниквали с правата върху собственоста. Недвижимите имоти  са  били една добра инвестиция в Лондон  например през последните 1000 години, но не и за  индианците в Америка,  ацтеките в Мексико, инките в Перу и хората живеещи в страните които станаха комунистически през 20-ти век. Всички тези хора са загубили своите недвижими имоти, а често и живота си. 


3. Правилото “купивай ниско и продавай високо”.
Проблемът с това правило е, че ние никога не знаем колко точно е ниско и  колко точно е високо. Често се случва така, че това което е ниско  пада още по-ниско и това, което е високо, продължава да се покачва. 

4. Купи си кошница от инвестиционни активи с високо качество и ги задръж!
Това също е крайно опасно правило, тъй като днешните лидери много трудно  могат да бъдат  успешните утрешни лидери. Да не забравяме, че , Polaroid, Memorex, Digital Equipment, Burroughs, Control Data ,Xerox, Control Data са били лидери през 1973 г. Къде са те днес? 



5.Правилото “Купувай, когато се лее кръв на улицата”.
Много често това е вярно и лошите новини дават възможност за  вход при добра покупна цена. Правилната оценка на дълбочината на проблемите и  инвестиционната среда тук е изключително важна. Често  може да последва дълга поредица от лоши новини и цените да продължават стъпаловидно да падат дори до ирационални нива. Добър сигнал за достигнато дъно е когато цените спрат да падат въпреки продължаващите лоши новини

Няма коментари: