11.11.2011 г.

Къде влагат собствените си пари трейдърите


Знаете ли къде трейдърите- тези, в чиито глави се върти думата Пари и вече притежават собствено Мaserati, влагат личните си пари? 
Дали спекулират с вашия риск и дълговете на държавите или играят срещу еврото, дали влагат в акции или в животозастраховане?

Ето какво съветва бившият трейдър на HEC Марк Фиорентино, известен с острия си език, прогнозите си за кризата от 1987 г. и романа си „Трейдърът никога не умира".
В новата си книга- „Спасете вашите пари", той изразява мнение, че финансовата криза от 2008 г. не е безвъзвратно отминала и всъщност може да се повтори във всеки един момент. Така че в управлението на вашите пари вие приличате на пилот от Формула 1, който кара по заледен път сред редици снайперисти.
Защото около 30 души, които управляват големите спекулативни фондове и няколко шефове на търговски банки са в състояние да накарат една страна да фалира, защото политиците, манипулирани от финансисти, бяха изместени от неконролируеми събития, защото държавите не са добре управлявани и защото Китай влиза в световната икономика, без да спазва правилата.
Всичко това нарушава съществуващото равновесие и затова Фиорентинио съветва да се върнете към фундаментите на инвестирането.
Така ако живеете в жилище под наем, вашият пръв приоритет трябва да е покупка на собствен дом. Не се задоволявайте с двусмислените съвети на банки и брокери, че всичко зависи от вашата възраст, доходи, от лихвите.... Тази покупка е единствената ви гаранция, че няма да посрещнете 70-ия си рожден ден на улицата.
Когато избирате банка пък се ориентирайте към групата Тoo big to fail- те гарантирано няма да бъдат изоставени от държавите, за да не се окаже, че хиляди вложители по света излизат на улицата да протестират.
И накрая- не играйте на борсата, ако нямате умения за това, а средствата ви са ограничени. Ще приличате на велосипедист, пристигнал на Тур дьо франс с триколка: каквото и да правите, в един по-продължителен период ще се окажете губещ срещу истинските играчи.
Източник: profit.bg

Няма коментари: