6.09.2016 г.

Да свалим лаврите на западното образование


Логично е да очакваме, че най-добрата образователна система ще произвежда най-добрите професионални кадри.

Това най-добре може да се види при една глобална професия.
Програмистите са едни от щастливците, които имат такава глобално приложима професия. 
Именно чрез тази професия ще се опитам да разбера, коя образователна система и коя нация създава най-добрите програмисти.
Добрата образователна система е логично да създава добри университети, а те от своя страна добри професионални кадри.
Кои са най-добрите университети в света според НЯ-КОЙ глобални манипулатори лесно откриваме в Гугъл.
Примерна класация може да видим в долната таблица:Средностатистическия родител на дете от плeбса на всяка малка страна като нашата лесно открива най-престижните университети в класации като горната. 
Ако родител желае детето му да стане топ програмист трябва да събере достатъчно парички и да прати детето си в някой от най-престижните университети - по точно в тези които  виждаме от класациите като горната - предимно университети от САЩ и Великобритания.
Та нали те са обаче най-добрите.
Не бързайте скъпи родители.
Нека за миг се усъмним в това което ни казват класациите за топ университетите.
....
Малко въвеждаща в темата предистория:
През 1913г. ЗАДКУЛИСНИТЕ БАНКЕРИ се обзаведоха с печатница за пари, наречена накратко Федерален резерв...
Тази 1913-та година е началната за тяхната НЕВИДИМА ИМПЕРИЯ, чрез която  ТЕ решиха да завладеят планетата.
За да завладеят и подчинят икономически света им пречеха само  старите монархически империи - Британската, Руската, Френската, Австроунгарската.
Печатарите на парите твърдо решили да завладеят планетата организираха Първата и Втората световни войни, за да унищожат старите монархически империи...
Успяха.
Същевременно успяха да направят долара който безпроблемно печатаха в огромни количества СВОЯ световна валута...
Постепенно, имайки уникалната възможност да печатат световните пари, без това да им струва почти нищо, само за няколко десетилетия с помощта на създадените от тях Транснационални банки /ТНБ/ и Транснационални корпорации /ТНК/ вече са на път да подчинят и унищожат последната пречка пред амбициите им за планетарно господство - НАЦИИТЕ.
Тази над 100 годишна ТЯХНА война започнала през 1913г. в момента е на финален етап  - КОРПОРАЦИИТЕ ИМ срещу НАЦИИТЕ!!!
.......
Връщам се на основната си тема:
.......
През десетилетията назад печатайки пари, ТЕ си купуваха мозъците от нациите по света, за да обслужват ТЯХНАТА НЕОЛИБЕРАЛНА СИСТЕМА с която да завладеят същите тези нации под флага на тяхната псевдо Демокрация.
С помощта на тази печатница на пари ТЕ създадоха  "най-престижните" техни университети, които виждаме в класации като горната.
Звучи логично нали?
Който има най-много пари, привлича най-добрите професори, които изграждат най-престижните университети с най-добрата РЕПУТАЦИЯ!!!
Ясно е КОЙ има най-много БЕЗПЛАТНИ пари и съответно КОЙ е създал най-престижните университети, обучаващи младото поколение да служи за разцвета на ТЯХНАТА СИСТЕМА.
Ще задам обаче провокативен въпрос:
Добрата репутация на топ класираните техни ЗАПАДНИ университети дали създава най-доброто и качествено образование в света???????
Всички виждаме, че възпитаниците на тези ТОП университети безпроблемно получават работни места на запад с годишно възнаграждение от над 100 000 долара. 
Значи ли обаче, че като са най-високо платени, са и най-добрите в бранша си? 
Ако за повечето професии глобалното сравнение на професионалните качества на кадрите е практически невъзможно, за програмистите това е възможно и се прави.
Ще се постарая да разбера кои университети и кои нации създават най-добрите програмисти.
Ще използвам няколко световни ТОП класации от реални съревнования за оценка качествата на програмистите, за да видим доколко е вярна класацията в горната таблица, където западното образование в лицето на ТОП университетите на USA и UK е изкарано като най-доброто.

1.   International collegiate programming contest: - класация от директни състезания по програмиране между университетите.

Както виждаме от класацията западната университетска школа има само двама представители в топ 13 на университетите с най-добри програмисти. Харвард на 3-то място и Масачузетс на 6-то място. Тези два университете някак си бледнеят сред тоталната доминация на китайски, руски и източно европейски университети. Май само с репутация и престиж не става при реално съревнование на образователни системи. 

2. HackerRank - платформа за програмисти с над 1.5 милиона участници, използвана от Airbnb, Facebook, SAP Labs....


В тази изключително представителна класация, където 1.5 милиона програмисти от цял свят мерят професионални сили, виждаме образователните системи на кои нации произвеждат най-добрите програмисти. 
Впечатлява тоталната доминация на китайските, руските и източноевропейските програмисти! 
Българските програмисти са на 12 място!
УАУ!!! Програмистите от САЩ и Великобритания са съответно на "престижните" 28,29-то място, само 2 места над индийците. 
Не започвате ли да осъзнавате, че англосаксонската образователна система не може да създава качествени програмисти, въпреки "престижа" на университетите им. Е, с парите на НЕВИДИМАТА ИМПЕРИЯ, техните транснационални компании привличат успешно програмисти създадени от образователните системи на Източна Европа и Китай. Плащат им добре и ги използват за да могат с тях да владеят света. Тези млади хора са новите еничари, ако схващате добре аналогията.
Нека видим класирането по нации и в отделните направления на програмирането:


Някъде да виждате в топ 5 на нациите по отделните направления на програмистката професия САЩ и Великобритания? Аз не виждам.
Простия извод който се налага дотук е, че ТЕ могат да купуват лесно с напечатаните си пари висококачествени програмисти създадени от други нации и образователни системи, но самите техни прехвалени образователни системи не могат да създават конкурентноспособни кадри за софтуерния бранш. Радостно е обаче да видим в класациите българските програмисти на 2-ро място при Java, и 3-то място при Python!

3. Codeforces - още една международна класация за качеството на програмистите. 
И тук за пореден път виждаме доминацията в качеството на програмистите от Китай, Русия и Източноевропейските страни.
САЩ най-сетне ги виждаме в по-предни позиции - 9-ти, което всъщност е смешно жалко за авторитета на тази страна претендираща да има най-доброто образование в света.
Великобритания - ха, ха - 30-та, доста след българите, които тук сме 22-ри.
Забелязвате ли, третото място в класацията на програмистите на Беларус!
Беларус всъщност е единствената страна от източноевропейските която запази обществено икономическия си строй след 1989г. и съответно е запазила вида и качеството на образователната си система. 
В Беларус са запазили тази образователна система, от която ние се отрекохме и постепенно започнахме да загърбваме, облъчени от рекламираната ни западна образователна система.

4. topcoder.com -the world’s largest competitive software development community 
Накрая ще видим и сайт №1 за състезания в софтуерния бранш какви класации за качеството на програмистите изкарва:

.Отново нищо ново под слънцето и в тази водеща се за най престижна международна класация за качеството на програмистите.
Китай и Русия са на върха.
Сащ е 6-ти.
България е 18-та.
Великобритания е 25-та. 
Скъпи родители все още ли имате огромен мерак да изпратите детето си в UK да се изучи добре и да стане топ програмист?
Истината се познава в сравнението!
В обективното сравнение!
Мислете преди да решите дали да посъветвате децата си да учат в "престижни" западни университети.
Те са деца и е лесно да бъдат облъчени от рекламите.
Пазете ги!
Някой хора печелещи от западната образователна система надуха и продължават да надуват огромен спекулативен балон.
Осъзнайте този факт.
..................................................................................................
Автор: Андрей Марков
П.П.1 Не съм програмист. Направих опит за анализ и изводи на база обективни критерии и оценки за качеството на един професионалист в един глобален бранш.
П.П. 2. Синът ми, който е програмист прочете статията и ми опонира, че американските програмисти много не се впускали в такива състезания.  Те, американците били повече по практическата страна на нещата. 
Да, може и да е така. 
Аз все пак застъпвам тезата, че аналогично на олимпиадата по математика, един добър математик спечелил първи места , ще има съответните качества бързо да усвои каквато и да е материя свързана с интересите му. Той просто си е топ кадър.
------------------------------------------------
Свързани теми:

От Сеул 1988г. до Рио 2016г. или за упадъка на системата.


3 коментара:

Теньо каза...

"...Те, американците били повече по практическата страна на нещата..."
Да, така е. Те, американците, са най-добри в правенето на пари - може и от въздуха. В свят, в който парите са над абсолютно всичко, би трябвало да е така. Питам се само - докога? Докога парите ще са над всичко човешко?

Анонимен каза...

Статията ми хареса. Би ми било интересно да видя подобни класации и за други браншове/професии, като напр. медицина.

Blogger каза...

Do you need free YouTube Subscribers?
Did you know that you can get them AUTOMATICALLY AND TOTALLY FREE by using Like 4 Like?