6.03.2016 г.

"Изненадааа..." Невидимата ръка на пазара е ... неефективна!

Обширно изследване на 500-те най-големи ВиК доставчици в САЩ показва, че частните оператори начисляват средно с 58% по-висока цена за услугата си, отколкото тези, чиято собственост е обществена. Според авторите - неправителствената организация Food & Water Watch, това е най-голямото проучване на състоянието на водния сектор в САЩ от този тип. На места като щатите Ню Йорк и Илинойс например разликата в цените достига до два пъти.

Подредени по най-ниска цена на водата, първите 142 места от всички 500 са заети от публични доставчици. В класацията частно дружество се появява едва на 143-то място.
„От кризисното управление в Мичиган до неуспешните опити за приватизация на ВиК системите из цялата страна, корпоративното влияние се проваля“, заявява Уинона Хоутър, изпълнителен директор на Food & Water Watch. Както пише Salon, поддръжниците на приватизацията настояват, че намаляването на регулациите позволява на компаниите да действат както намерят за добре, намалява разходите и увеличава ефикасността. Това изследване показва обратното, въпреки постоянните твърдения от страна на неолибералните икономисти.
„Нови и нови градове виждат, че водата се управлява по-ефективно и на по-достъпни цени, когато това се прави от организация, чиято основна цел не е печалбата“, допълва изпълнителният директор на Food & Water Watch. „Когато няма акционери, които очакват печалба, по-малко вероятно е обществените ВиК системи да спестяват разходи за услугата, а допълнителните средства се инвестират обратно вместо да се изнасят като дивидент“.
Изследването показва също така, че за последните 8 години в САЩ се наблюдава увеличаване на клиентите на обществените ВиК компании и спад в тези на частните.
Тенденцията за завръщане към обществения характер на водоснабдяването е видима не само в САЩ, а в целия свят, както показа наскоро и българският доклад „На прицел – общественото водоснабдяване“. Въпреки всички тези данни и въпреки меко казано спорната концесия за „Софийска вода“ например, България продължава с плановете си за приватизация на водния сектор, в пълен разрез с всякаква икономическа и обществена логика.
Автор: Георги Христов
----------------------------------------------
Свързани статии:

Пазарно-демократичните митове


Няма коментари: