4.04.2013 г.

София срещу Сан Франциско

Сравнение на покупателната способност, заплатите и качеството на живот в Софийската и Силициевата долина.

Много хора смятат, че София и България като цяло е лошо място за живот. И в много отношения са прави. Но дали е така от икономическа гледна точка? И по-конкретно от гледната точка на програмистите и ИТ специалистите. Други пък смятат, че програмистите в София взимат прекалено много. Нека проверим тези твърдения. За целта ще сравним София със световния център на високите технологии и сърцето на Силициевата долина – Сан Франциско, по следните показатели – разходи за животпокупателна способностзаплати и качество на живот. Ще използвам данните от една компания, която събира информация за качеството на живот по цял свят. Компанията се казва numbeo.com, а интересното за нея е, че е сръбска. :)

Покупателна способност

Numbeo.com предлагат наистина страхотна услуга – събират множество данни от цял свят за:
  • Разходи за живот (цени на различни стоки, имоти, ресторанти, сметки…) и покупателна способност
  • Заплати
  • Трафик
  • Престъпност
  • Здравеопазване
  • Замърсяване
  • Качество на живот
На база тези данни много лесно може да се сравняват градове от цял свят по всеки един от гореспоменатите показатели. Ето какви са резултатите за “София срещу Сан Франциско” по критерия “Разходи за живот и покупателна способност“:
Ще са ви нужни 5,583.91$ (8,341.25 лв.) в Сан Франциско, Калифорния, за да поддържате един и същи стандарт на живот, който бихте имали с 3,000.00 лв. в София. (Предполага се, че живеете под наем)
Ето и откъде идват тези цифри.
  • Потребителските цени в Сан Франциско са по-високи с 86,62% от София
  • Потребителските цени, включително наемите в Сан Франциско, са по-високи със 178,04% от София
  • Наемите в Сан Франциско са по-високи с 568,78% от София
  • Цените на ресторантите в Сан Франциско са по-високи със 121,91% от София
  • Бакалските стоки в Сан Франциско са по-високи със 132,09% от София
  • Покупателната способност в Сан Франциско е по-висока със 163,09% от София
Разгледайте и цялата сравнителна таблица. Данните са доста интересни.
Въпреки че в Сан Франциско почти всичко е по-скъпо, а дори някои неща са 5-6 пъти по-скъпи, отколкото в София, покупателната способност там е много по-висока.

Заплати

Средната заплата* за програмист в Сан Франциско е “скромните” $119 000* ($83 300 чисто) на година (данните са от indeed.com). Това прави по $7 000 чисто или 10 500 лв. на месец. A средната заплата в Сан Франциско е $87 000 на година* ($60 000 чисто). Това означава, че един програмист взима около 1.5х средната заплата.
От друга страна, средната заплата* на програмист в София е 3300 лв.* (2 600 лв. чисто) на месец (по данни на jobtiger.bg). А средната заплата като цяло в София е около 1300 лв.* (1000 лв. чисто). Това означава, че един програмист взима около 2,5-3x средната заплата. Т.е. в София заплатите на програмистите значително изпреварват по относителна стойност останалите професии, дори сравнено със Сан Франциско, където коефициентът е под 1.5х. Но това едва ли изненадва някого.
*Данните за заплати от indeed и jobtiger са получени на база отворени позиции, в които са обявени примерни суми. Честа практика е в тези заплати да влизат бонуси, социални и други финансови ползи. Това води до доста по-високи заплати на пръв поглед. Затова приемете цифрите по-скоро като ориентировъчни. 
Aко 8 400 лв. в Сан Франциско се равняват на 3 000 лв. в София, то 10 500 лв. ще се равняват на 3 750 лв.** Т.е. за да има един програмист в София същата покупателна способност като свой колега в Сан Франциско, той би трябвало да взима 3 750 лв.
**Приемаме, че покупателната способност в двата града нараства пропорционално при нарастване на доходите.
Ако изкарвате около 4 000 лв. на месец в София, на теория трябва да имате същия стандарт на живот като със $7 000 в Сан Франциско.
Но ако приемем, че $7 000 е средната заплата за програмист в Сан Франциско, то 4 000 лв. все още не е средна заплата за програмист в София. (Въпреки че един български премиер смяташе, че програмистите в България взимат по 7-8 000 лв). Това означава, че въпреки добрия стандарт и относително високите заплати на българските ИТ специалисти все още не сме достигнали нивата и покупателната способност в Силициевата долина. Но в интерес на истината се доближаваме, и то доста. Разбира се, тези сметки не взимат под внимание доста неща, като пазар на труда, конкуренция за едно работно място, качество и количество на програмистите, качеството на живот като цяло и какво ли още не.

Качество на живот

Качеството на живот е измерено от numbeo.com на база няколко прости индекса. Всяка цифра е линк, който ще ви отведе към по-конкретните данни за самия индекс.
СофияСан франциско
Покупателна способност44.14115.93
Сигурност51.7467.75
Здравеопазване51.4375.46
Потребителски цени50.4094.55
Съотношение цени на имот към доход9.557.18
Трафик23.4045.60
Замърсяване77.5833.05
Качество на живот55.20180.35
София е по-добро място за живот от гледна точка само на ниски потребителски цени и по-слаб трафик. Сан Франциско печели убедително във всички останали области.
За съжаление, скептиците, които смятат, че София не е най-доброто място за живот, са по-скоро прави. Но от финансова гледна точка на програмист и неговата покупателна способност и заплата всъщност доста се доближаваме до Сан Франциско и Силициевата долина.

Няма коментари: