12.04.2012 г.

10 причини (все още) да не сте богат


Всеки иска да е богат, като, разбира се, различни са представите за това. Най-общо казано, да си богат, може да означава да имаш финансовата независимост да постигаш целите си и да живееш по начина, по който искаш. Преди да станете богати обаче трябва да изкорените някои навици, които ви пречат по пътя към успеха.

Независимо от различията (професионални, образователни, и др.), повечето от хората не са във финансовото състояние, в което искат да бъдат, като причините за това са в много по-голяма степен еднакви, отколкото различни. Ето какво съветват финансови консултанти да промените в поведението си, за да повишите финансовото си благосъстояние: 


1. Харчите пари сякаш вече сте богати

Разбира се, че на всеки му доставя удоволствие да си купува скъпи неща – луксозни коли, дизайнерски дрехи, големи жилища, или най-новите технологични играчки. Ако непрестанно купувате неща, от които нямате нужда, дори и да не са скъпи, това сериозно влошава финансовото ви състояние. Както се казва в една българска поговорка „простирай се според чергата си“. В обратен случай рискувате да попаднете в една дългова спирала, от която няма излизане. От друга страна трябва да преглеждате и какви алтернативи губите, харчейки парите си за неща, които не е сигурно, че ви трябват.
2. Нямате план
Няма как да стигнете някъде, ако не знаете накъде сте се запътили. Да станете богат, е почти същото. Много хора отъждествяват това с „недостижима мечта“, което е оправдание да не спестяват или да продължават с ненужните харчове. Създаването на финансов план е първата стъпка към постигането на финансова стабилност. Такъв можете да направите сам или с помощта на финансов консултант. Веднъж създали си финансови правила, сложете ги на видно място, за да ги виждате и да се подсещате, за да не ги нарушавате. 


3. Нямате фонд за спешни нужди.

Макар и почти всички хора да са чували този съвет, факт е, че формирането на такъв фонд е относително рядко срещано. Причината – хората често смятат, че „това няма да се случи на тях“ и не са склонни да жертват част от моментното си потребление. В случай на настъпване на неприятно събитие обаче, много хора са неподготвени. 


4. Започвате късно.

Времето не е на ваша страна по пътя към забогатяването. С всяка изминала година шансовете ви да станете богат намаляват. Точно като физическите упражнения, стартът на изпълнението на финансовия ви план е може би най-трудното нещо. 


5. Не действате, а само се оплаквате

„Животът е твърде скъп“, „Никога няма да изляза от задлъжнялостта си“, „Не изкарвам достатъчно пари“ и „Инвестициите са твърде рисковани" са само част от оправданията, които хората често споменават.  Хората които се вкопчват в подобен род реплики и не се опитват да променят нищо нямат никакъв шанс по пътя към забогатяването.
6. Живеете за днес, вместо за утре
Много е трудно да мислите за пенсиониране, ако сте още млад и този проблем не стои на дневен ред пред вас. Когато наближи моментът обаче, може вече да е трудно да подсигурите старините си. Животът за мига често предразполага хората към импулсивни покупки и прибягване към кредитни карти, които ги вкарват във „вечна задлъжнялост“ и са относително скъп финансов продукт. 


7. Поемате прекомерно високи рискове.

Може и да ви се усмихне късметът да станете моментно богат от това, че сте заложили всичко на една карта. При достатъчно дълго подобно поведение, сигурно е, че рано или късно шансът ще ви обърне гръб и можете да загубите много (дори всичко), ако „всички яйца са в една кошница“. 8. Не автоматизирате.
Спестяването е много трудно и затова тайната към него е автоматизирането. Намерете начин автоматично да заделяте малка сума пари всеки месец. Така много по-лесно ще започнете и ще ви коства много по-малко усилия. 


9. Нямате усет към спешните неща.

Можете да имате усещането, че няма нужда да пестите или да си намалявате дълговете, защото някой друг ще ви спаси. 


10. Лесно ви влияят.

Може и да имате приятели, роднини, които да са „хронични шопинг маниаци“. Това обаче не означава, че трябва да копирате тяхното поведение, което е почти сигурна гаранция за провал по пътя към забогатяването.

Няма коментари: