17.05.2008 г.

Защо обикновените хора губят пари на борсата?


Инвеститорите се страхуват от това да губят пари, но също толкова се страхуват и да не пропуснат възможност за печалба.
Това е известно като “цикълът на страха и алчността” и е причината професионалистите на Уол Стрий да правят пари, когато обикновените инвеститори губят, казва Джефри Вудр, президент на Legacy Planning Group Inc/Common Sense AdvisorsTM. Ето какво се случва: много хора, които никога не се е занимавали с търговия на фондовата борса, но редовно слушат как този и онзи са направили много пари там, решават да инвестират спестяванията си на капиталовия пазар. Отиват до най-близкия инвестиционен посредник и си отвярят сметка, мечтаейки как ще забогатеят. За нещастие, или по-скоро напълно според логиката на функционирането му, пазарът започва да пада и губи, да речем, 3-4%.
Трябва да знаем, че винаги ще има такива моменти. Хората решават, че трендът ще се обърне и често наистина става така. Но в много случаи не става. Тогава обикновените хора си казват “Ами ако пазарът продължи да пада? Аз губя пари, вместо да печеля.” Те се обаждат на посредниците си, които ги съветват да изчакат. Понякога се оказва обаче, че това не е просто една малка корекция. Загубите продължават и продължават. Един ден има покачване, но следващия отново има загуби, като те са по-големи от покачването предходните дни. Това продължава няколко седмици и изведнъж се оказва, че новаците инвеститори вече са на загуба с около 8-12%. Те започват да стават нервни, от всякъде чуват че икономиката като цяло се влошава, притеснението им расте. Един ден решават, че вече не могат да се занимват с това, обаждат се на посредника си с нареждането да продава всичко. Пролемът е, че тези хора, за които говорим не са никак малко – те са хиляди, а в по-големите държави милиони. Представете си какво става, когато всички те се обадят на посредника си и кажат да продава. Всички знаем, че когато на пазара има повече продавачи от купувачи, спадът е огромен и не може да се обясни логично дори и от специалистите. И така, обикновените ентусиасти, за които говорим, са загубили около 10% и решават, че никога повече в живота си няма да инвестират на борсата отново. Междувременно, пазарът започва да се съвзема. Те чуват за това, но новините за икономиката продължават да са лоши и решават да изчакат. След време се оказва, че пазарът започва да се повишава и във всички медии има гръмки заглавия за това как борсата върви нагоре. Същите онези експерти, които обявяваха, че икономиката върви на зле, сега хвалят борсата и прогнозират как трендът ще върви още по-нагоре. Тук хилядите обикновени хора, решават, че опасността е отминала и се обаждат на посредника си. Отново имаме хиляди или милиони хора, които се обаждат на посредника си. Пазарът отново тръгва нагоре и всичко се повтаря. Изглежда, че единсвтеното, което прави, неопитният страхуващ се човек е да губи пари. Защо? Защото всички тези хора се държат по един начин. За да успеете на фондовата борса вие трябва да купувате преди другите да купят и да продадате преди всички да се сетят да продават. Професионалистите обаче значт много добре как реагират обикновените хора и какво ще направят в дадена ситуация. За да разберем същността на търговията трябва да разберем какво всъщност представялва инвестирането – всеки път, когато вие печелите един лев, някой друг го е загубил, така както когато купувате акции, това значи, че някой ви ги продава.
Според вас кой е купувал акциите, тогава, когато обикновените хора са продавали и са загубуили споменатите по-горе 10%? Професионалистите. Кой според вас им е продал пак акциите, когато пазарът се е възстановил и те пак са се престрачили да се върнат? Същите тези професионалити. Това на Уол Стрийт наричат кръговрат на страха и алчността, като определено може да се каже, че този цикъл действа и на всички останали развити и по-слабо развити пазари, дори и на нашия. И това е причината, поради която професионалистите печелят, докато новаците губят.
А и не трябва да забравяме, че същността на пазара е да флуктоира и инвеститорите без дългосрочна визия са обречени да се лутат в този цикъл на страх и алчност.
Източник: Profit.bg