7.02.2008 г.

10 причини да търгувате с акции днес


Ако посещавате финансови сайтове явно се интересувате от търговия с акции. Много хора не осъзнават колко много са се променили нещата през последните десет години. Най-важното - днес има много повече причини да започнете да търгувате на фондовата борса, отколкото когато и да било.
Десетте най-важни от тях:
Комисионите са по-ниски от всякога.Комисионите днес са по-ниски от тези преди години, а онлайн търговията направи процеса достъпен за възможно най-широк кръг от хора.Ниските комисиони правят някои стратегии по-достъпни за дребните индивидуални инвеститори. Стратегии, които изискват от трейдъра да направи няколко сделки за един ден преди години са били прекалено скъпи за някои, но не и днес.
Много повече информация. След икономическия бум през 80-те и 90-те години в света се появиха безброй бизнес ориентирани издания.А интернет направи направи революция. Основателят на TheStreet.com Джим Крамър обича да казва, че днешните трейдъри трябва да са щастливи, защото с две кликвания на мишката пред тях се открива информация, за която преди години той е трябвало да се рови цял следобед в библиотеката в Ню Йорк.Днес обикновените хора научават бързо новини и събития, за които преди години са знаели само специалисти и вътрешни хора.
По-малко емисии. Може да ви се струва странно, но пред инвеститорите днес има по-малък брой емисии, от които могат да избират. Една от възможните причини за това е така нар. от западна преса бум на обратното изкупуване – периодът, когато компаниите откриха, че един начин да повишат печалбата върху акция е да намалят броя на акциите, като изкупуват сами книжата си.Постепенно Щатите бяха обхванати от истинска мания за обратно изкупуване. В един момент тя достигна до такава степен, че веднага щом такова бе обявено, инвеститорите реагираха положително, дори и при все още неясна дата и цена.
Можете да печелите и когато пазарът пада, и когато се покачва. Има малка разлика в това просто да инвестирате в книжа и да ги търгувате. Като трейдър това, което ви трябва е волатилност, а посоката на пазара няма значение. Щом има движение, има и възможности за печалба. Когато пазарът е нагоре, може да се възползвате от това и да направите печалби, яхвайки тренда. Когато пазарът е надолу, имате възможност да правите къси продажби при пробив или да купувате падащи позиции.
Лесно е да се купува, лесно е да се продава. За разлика от други бизнес начинания, като недвижими имоти например, при търгуването с акции се изискват само и единствено вашите финансови умения, не ви трябва оборудване, инвентар, съдружници, агенти, оценители, инспектори и други такива, съпътстващи традиционните начини за правене на пари. Търгуването с акции е начин да печелите пари, при който вие сам сте си шеф.
Пазарът се контролира. Във всички държави има органи, контролиращи финансовите пазари. Всички участници в играта имат интерес тя да се играе честно. Естествено, винаги ще има нарушения, като търгуване с вътрешна информация например, но може да сте сигурни, че има хора, които следят за това и виновните ще бъдат съдени и наказани (особено силно важи това за развитите пазари, у нас, за съжаление, все още малко са наказаните за игра по "нечестен начин").
Доходността е по-добра от тази на взаимните фондове. За тези, които нямат време и възможност да се занимават по-детайлно, взаимните фондове са добър вариант.Но ако имате малко повече капитал и малко повече време, търгувайте сами - това ще ви донесе много по-голяма печалба (тук е възможно да се поспори по въпроса и постигането на по-голяма доходност изисква доста добри познания).
Повече помощни средства. Освен че има много повече информация, днес има и много повече средства, които трейдърите могат сами да използват, за да анализират пазара. В интернет има безброй схеми и месидж бордове. Историята помни дни, в които анализаторите чертаеха таблици на ръка след затварянето на пазара, докато днес всеки може да ползва технически схеми индикатори на собствения си компютър, както и да разглежда варианти и да направи много повече транзакции за единица време, отколкото преди.
Интелектуално и емоционално предизвикателство. Дори и да започнете малко по малко, с времето със сигурност ще проявите интерес да разберете повече за процеса на търгуването и да се усъвършенствате. За много хора тръпката е като да сглобиш сложен пъзел, според някои търгуването е 10% методика и 90% психология. Няма двама души, които да търгуват по един и същ начин. Важното е да намерите вашата собствена стратегия.
Правят се пари. И не на последно място, все пак, това е начин за печелене на пари, който, ако сте добър, може да ви донесе много повече от работата, която вършите между 09.00 и 17.00 часа.Ако работите за някой друг няма лесно да станете милионер, така че работете за самия себе си. Ако искате да успеете, знайте, че днешните времена са най-добрият момент да започнете.
Източник: TradingMarkets